Υπήρξε συμφωνία με τους Τούρκους για το Οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ;

Ένα ρεπορτάζ της τουρκόφιλης Cyprus Mail της Κυριακής αναμένεται να προκαλέσει το ενδιαφέρον όλων και αντιδράσεις από όλα τα πολιτικά κόμματα, καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ήρθε σε μυστική συμφωνία με τους Τούρκους τους πρώτους μήνες του 2015, μετά από μυστική συνάντηση με τον τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου για τις έρευνες στο οικόπεδο 6.

Το συγκεκριμένο οικόπεδο, η Τουρκία θεωρεί ότι επεκτείνεται στην δική της ΑΟΖ και το 2014 είχε ανακοινώσει ότι θα αποτελούσε casus belli (αιτία πολέμου) η οποιαδήποτε έρευνα ή πώληση δικαιωμάτων από τη Λευκωσία για έρευνες για υδρογονάνθρακες. Όταν ανακοινώθηκε ο τρίτος γύρος των αδειών και συμπεριλήφθηκε το οικόπεδο 6, όμως, η Τουρκία δεν ύψωσε τους τόνους όπως έχει πραγματοποιήσει τώρα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Cyprus Mail, αυτό οφειλόταν σε μυστική συμφωνία του Νίκου Αναστασιάδη με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στο οποίο συμφώνησαν ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι μονόδρομος για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Κύπρου.

Μάλιστα, στο ίδιο ρεπορτάζ γίνεται λόγος για «ευλογία» των Αμερικανών και του τότε Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και αυτός ήταν ο λόγος που η αμερικανική Exxon Mobil έκανε προσφορά και τελικά κέρδισε την άδεια για έρευνες στο επίμαχο οικόπεδο 6. Ο Τζό Μπάιντεν είχε ενημερώσει τον Αναστασιάδη ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ επενέβη για να άρει τις επιφυλάξεις της η Τουρκία για το οικόπεδο 6, νοουμένου ότι θα προχωρούσε η λύση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι Τούρκοι έγιναν επιθετικοί και απειλητικοί μόνο όταν διαπίστωσαν ότι ο Νίκος Αναστασιάδης δεν έδειχνε διάθεση λύσης και γι’ αυτό στις 2 Απριλίου, ο Μουσταφά Ακιντζί ζήτησε επίμονα να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τον Ιούνιο και προτού γίνουν οι εξορύξεις, λέγοντας ότι τον Ιούλιο μπορεί να υπάρξει «ένταση» στην περιοχή.

Φυσικά, αναμένεται η αντίδραση του Προεδρικού για την φερόμενη μυστική συνάντηση Αναστασιάδη-Νταβούτογλου και για την συμφωνία που αναφέρεται στο ρεπορτάζ για το οικόπεδο 6. Μέχρι στιγμής τηρούν σιγήν ιχθύος…

>>> Διαβάστε το ρεπορτάζ της Cyprus Mail εδώ

One thought on “Υπήρξε συμφωνία με τους Τούρκους για το Οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s