Αντεπίθεση της Κύπρου με αιχμή τα ενεργειακά

Η ευρωπαϊκή προοπτική των ενεργειακών αποθεμάτων της περιοχής θα είναι στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε τρία σημαντικά ταξίδια το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Ταξίδια που έρχονται σε μια περίοδο όπου στις Βρυξέλλες προβάλλεται όλο και περισσότερο η ανάγκη να στραφεί η Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Ανατολική Μεσόγειο και τα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής.

Μια εξέλιξη η οποία θα απασχολήσει τους ηγέτες της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ κατά τη νέα τριμερή συνάντηση που θα έχουν στη Θεσσαλονίκη στις 15 Ιουνίου. Η μεταφορά φυσικού αερίου από την περιοχή προς την Ευρώπη είναι και ο βασικός στόχος του αγωγού EastMed.

Τα ενεργειακά και η ευρύτερη συνεργασία στην περιοχή θα είναι ένα από τα θέματα που θα προβάλει ο πρόεδρος Αναστασιάδης κατά το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον μεταξύ 4 και 6 Ιουνίου για να προσφωνήσει συνέδριο της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής.

Κατά την παραμονή του στην αμερικανική πρωτεύουσα ο πρόεδρος Αναστασιάδης προγραμματίζει να έχει και κάποιες άλλες σημαντικές επαφές, οι οποίες ακόμα δεν έχουν κλείσει.

Στις 12 με 14 Ιουνίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στον Λίβανο όπου τα ενεργειακά θα είναι ένα από τα βασικά θέματα στις συνομιλίες που θα έχει στη Βηρυτό.

Η ευρωπαϊκή προοπτική του φυσικού αερίου της περιοχής συζητείται όλο και περισσότερο εντός της ΕΕ. Σύμφωνα με μελέτη, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, η ΕΕ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και να συμβάλει κατά τρόπον ώστε το φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο να καλύψει τις ανάγκες πολλών χωρών στην Ευρώπη.

Στην έκθεση σημειώνεται μεταξύ άλλων πως «οι ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αναπτερώσει τις ελπίδες ότι η περιοχή μπορεί να εξυπηρετήσει τις ενεργειακές ανάγκες της ΕΕ, συμβάλλοντας στην εκπλήρωση των στόχων της ενεργειακής διαφοροποίησης, της ασφάλειας και της ανθεκτικότητας».

Σημειώνεται ακόμα πως η ΕΕ θα πρέπει να διερευνήσει όλες αυτές τις προοπτικές που έχει στην περιοχή.

Ανδρέας Πιμπίσιης “Φ”

>>> Υπήρξε συμφωνία με τους Τούρκους για το Οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ;

2 thoughts on “Αντεπίθεση της Κύπρου με αιχμή τα ενεργειακά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s