Αποχωρούν στελέχη της “Συμμαχίας Πολιτών” – Διαφωνούν με την υποψηφιότητα Λιλλήκα

Ο Γιώργος Λιλλήκας σηκώνει, κατά κύριο λόγο, προσωπικά το βάρος της προώθησης της υποψηφιότητάς του στις προεδρικές εκλογές προσπερνώντας τουλάχιστον δημοσίως όσα διαρρέουν για αποχωρήσεις σημαινόντων στελεχών της Συμμαχίας, κατά βάση, με ρίζες στους Νέους Ορίζοντες όπως και του βουλευτή Παύλου Μυλωνά [φωτο].

Η αντίστροφη μέτρηση για το ξεκαθάρισμα των προθέσεων των συγκεκριμένων στελεχών έχει αρχίσει και σύντομα αναμένεται συλλογικά η δημοσιοποίηση της κοινής τους απόφασης. Η συγκεκριμένη τάση κλίνει υπέρ της στήριξης της υποψηφιότητας του Ν.Παπαδόπουλου. 

Στο εγχείρημα αυτό καταγράφεται μια διαφοροποίηση, αφού ο εκ των αντιπροέδρων Σίμος Αγγελίδης δεν προτίθεται να αποχωρήσει από το κόμμα, αλλά θα συνεχίσει την προσπάθεια για κοινό υποψήφιο του ενδιάμεσου χώρου, προκειμένου να είναι και επιτυχής, όπως εξηγεί. Ο ίδιος ανέφερε στον «Φ» πως παραμένει στη Συμμαχία, στηλιτεύει την επιλογή Νικόλα Παπαδόπουλου και Γιώργου Λιλλήκα να κατέλθουν χωριστά στον στίβο για τις εκλογές και κακίζει τους πέντε για την αποτυχία τους να βρουν τη χρυσή τομή για συμπόρευση.

Ο Σ. Αγγελίδης παρεμβαίνει και προς τους πολίτες που στηρίζουν είτε Νικόλα Παπαδόπουλο είτε Γιώργο Λιλλήκα, καλώντας τους να ρίξουν τους τόνους της μεταξύ τους αντιπαράθεσης και να επικεντρώσουν τα πυρά τους στην πολιτική Αναστασιάδη και ΑΚΕΛ. Η θέση του αποσκοπεί όπως μην ανατιναχθούν οι γέφυρες επικοινωνίας. Προτείνει όπως σε μερικούς μήνες προγραμματιστεί νέα συνάντηση και τότε στη βάση κριτηρίων επιλεγεί ένας εκ των δύο υποψηφίων, ο οποίος να τρέξει την προεδρική κούρσα υποστηριζόμενος από όλους τους ενδιάμεσους. Τονίζει ότι είναι επιβεβλημένο να τεθεί πάνω από το εγώ το εμείς.

Τώρα όσον αφορά στον αναπληρωτή πρόεδρο της Συμμαχίας Στέλιο Αμερικάνο, τον εκπρόσωπο Τύπου Αλέξανδρο Μιχαηλίδη, τον πρώην βουλευτή Νίκο Κουτσού, τον εκ των αντιπροέδρων Στέλιο Στυλιανού, τη γ.γ. Ειρήνη Μάντολες, την πρόεδρο της Γυναικείας Οργάνωσης Μαρίνα Δημητρίου και μια σειρά από άλλα μέλη, κοινή θα είναι η αντίδρασή τους χωρίς να βιάζονται να προκαθορίσουν επακριβώς πότε θα κάνουν το μεγάλο βήμα, περιοριζόμενοι στο «σύντομα». Με αυτά τα στελέχη θα συμπορευθεί και ο Παύλος Μυλωνάς. Ο βουλευτής δεν είναι εντεταγμένος οργανικά στη Συμμαχία.

Στο ψηφοδέλτιο της Λεμεσού της Συμμαχίας μετείχε ως συνεργαζόμενος και πλέον μετρά μέρες στα έδρανα του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου. Πληροφορίες τον θέλουν να ανεξαρτητοποιείται σε αυτή τη φάση. Και οι δύο πλευρές κάνουν προς το παρόν ασκήσεις επί χάρτου για να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τυχόν διαφοροποιήσεις που θα τις επηρεάζουν από μιαν ενδεχόμενη μετακίνηση του Παύλου Μυλωνά.

Ο Γ. Λιλλήκας είναι αισιόδοξος για την υποψηφιότητά του

Ο Γιώργος Λιλλήκας, σε παρέμβασή του στον ACTIVE 107.4 και 102.5, παρουσιάστηκε αισιόδοξος για την υποψηφιότητά του από τα μηνύματα που λαμβάνει. Την απουσία των διαφωνούντων από την εξαγγελία της υποψηφιότητάς του απέφυγε να τη σχολιάσει, σημειώνοντας ότι στους ίδιους εναπόκειται να πάρουν τις αποφάσεις τους. Χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τους εν δυνάμει ανθυποψηφίους του, τονίζοντας ότι το ζητούμενο είναι η αλλαγή πολιτικής και όχι μια υποψηφιότητα που θα λειτουργήσει ως χαλί για επανεκλογή του Νίκου Αναστασιάδη. Προέκρινε ότι η υποψηφιότητα Ν. Παπαδόπουλου θα λειτουργήσει όπως αυτή του Σταύρου Μαλά το 2013.

Υποστήριξε ότι η υποψηφιότητα Ν. Παπαδόπουλου δεν έχει προσβασιμότητα σε χώρους όπως η Αριστερά. Τόνισε δε:  «Ακούω τον Μ. Σιζόπουλο να λέει ότι η δική μου υποψηφιότητα υποβοηθά τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ. Πρέπει να πω ότι όταν γνωρίζουν εκ των προτέρων πως ο κόσμος της Αριστεράς δεν πρόκειται να ψηφίσει τον Ν. Παπαδόπουλο, διερωτώμαι σε τι εξυπηρετεί μία τέτοια υποψηφιότητα, η οποία αν περάσει στον β’ γύρο θα λειτουργήσει όπως η υποψηφιότητα Μαλά».

Ο Γ. Λιλλήκας κάλεσε τους πολίτες να πιστέψουν στις δυνάμεις τους, εκτιμώντας ότι μόνο αυτοί μπορούν από μόνοι τους να τα βάλουν με τους μεγάλους κομματικούς μηχανισμούς. Προέτρεψε τους πολίτες, που είναι αγανακτισμένοι και οργισμένοι δικαιολογημένα από τα σκάνδαλα και τη διαπλοκή, όλους που έχουν απογοητευτεί από αυτούς που εμπιστεύτηκαν και τους πρόδωσαν, τους νέους που έχουν ανεκπλήρωτα όνειρα και αναζητούν άλλες πατρίδες για να εκπληρώσουν τα όνειρά τους, να δημιουργήσουν όλοι μαζί το κοινωνικό κύμα που μπορεί να συμπαρασύρει το κατεστημένο.

Το 2013 φτάσαμε πολύ κοντά, ανέφερε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτή τη φορά θα επαναλάβουν την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπό του, με επιτυχία. Οι προτάσεις για τη δική του διακυβέρνηση θα βρίσκονται ενώπιον του λαού σύντομα με πρώτη τη σύνοψη στρατηγικής που η Συμμαχία κατέθεσε στο Εθνικό Συμβούλιο το 2015, για αλλαγή πορείας στο Κυπριακό. Τόνισε ότι θα εφαρμόσει τη λογική της συμμετοχικής δημοκρατίας, ώστε να μπορούν οι πολίτες να ανακαλούν τον Πρόεδρο ή άλλο αξιωματούχο, σε διάστημα ενός χρόνου από την εκλογή του στο αξίωμα, σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί στις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Απέτυχε η ενότητα 

Η απουσία του από την εξαγγελία της υποψηφιότητας του Γ. Λιλλήκα καταδεικνύει τη διαφωνία του σχετικά με την απόφαση εξαγγελίας και την εξέλιξη να υπάρχουν δύο υποψήφιοι στον ενδιάμεσο χώρο, ανέφερε ο Σίμος Αγγελίδης σε παρέμβασή του στον ΑCTIVE, 107.4 & 102.5. «Θα έπρεπε»,τόνισε, «και οι πέντε, οι οποίοι φέρουν την ευθύνη, να είχαν βρει δίαυλο επικοινωνίας, ώστε να προκύψει μία και μόνο κοινή υποψηφιότητα, η οποία θα παρουσίαζε τη βεβαιότητα της απομάκρυνσης από την εξουσία του Νίκου Αναστασιάδη. Με τον τρόπο που διαχειρίστηκαν το θέμα και οι πέντε, έχουν προκύψει δύο υποψηφιότητες και έχουν καταφέρει να αποτύχει ο στόχος της ενότητας. Δεν θα μπορέσουμε να φέρουμε ούτε νέα στρατηγική, όπως ευαγγελίζονται και οι δύο πλευρές».

«Δεν μου έγινε κρούση από κανέναν χώρο»

Ο Νίκος Κατσουρίδης έστειλε τα δικά του μηνύματα όσον αφορά τις διεργασίες για τις προεδρικές εκλογές. Σημείωσε ότι όποια και να είναι η επιλογή του ΑΚΕΛ, σημασία έχει να συνάδουν οι θέσεις και το πρόγραμμα διακυβέρνησης του όποιου υποψηφίου με αυτά που θέλει ο ψηφοφόρος του ΑΚΕΛ και αυτά που προνοεί το προγραμματικό συνέδριο του κόμματος. Αυτό είναι το σημείο κλειδί, υπέδειξε σε παρέμβασή του στο ράδιο Πρώτο ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΑΚΕΛ, ο οποίος σχολίασε και τις πληροφορίες του προηγούμενου διαστήματος για δική του υποψηφιότητα, τονίζοντας πως δεν του έχει γίνει κρούση από κανένα πολιτικό χώρο. Ανέφερε ότι είναι ήδη υποψήφιοι ο Νικόλας Παπαδόπουλος και ο Γιώργος Λιλλήκας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έχει εξαγγείλει αλλά είναι υποψήφιος και το ΑΚΕΛ βρίσκεται ήδη στην τελική ευθεία για την επιλογή του. Εκτίμησε ότι το καλοκαίρι θα έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για τη δυναμική που θα αναπτύξει η κάθε υποψηφιότητα, καθώς υπάρχουν παράγοντες που ενδεχομένως να επηρεάσουν είτε υπέρ είτε κατά μιας υποψηφιότητας.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ: Ετοιμάζουν προτάσεις για Νικόλα 

Οι Οικολόγοι βάζουν τις τελευταίες πινελιές στις προτάσεις που θα αποστείλουν εντός της εβδομάδας στον υποψήφιο Νικόλα Παπαδόπουλο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να προωθηθούν και στον υποψήφιο Γιώργο Λιλλήκα, αν υποβάλει σχετικό αίτημα. Ο πρόεδρος του Κινήματος Γ. Περδίκης ανέφερε σε δηλώσεις του, στο περιθώριο εργασιών στη Βουλή, πως θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Νικόλα Παπαδόπουλο επί των προτάσεων.

«Ολοκληρώνουμε το πλαίσιο προτάσεων πολιτικής για τη διακυβέρνηση της χώρας και πιστεύω ότι εντός της εβδομάδας θα μπορέσουμε να αποστείλουμε αυτό το πλαίσιο πολιτικής στον υποψήφιο Πρόεδρο κ. Νικόλα Παπαδόπουλο για να ξεκινήσει η μεταξύ μας συζήτηση» ανέφερε.

Η Πολιτική Επιτροπή των Οικολόγων θα συνεχίσει την ανταλλαγή απόψεων επί των Προεδρικών στη βάση των δεδομένων που δημιούργησε και η δεύτερη υποψηφιότητα, αυτή του Γ. Λιλλήκα. Χρονικά, η απόφαση των Οικολόγων για τις προεδρικές εκλογές τοποθετείται όχι πέραν Οκτωβρίου, χωρίς ο Γ. Περδίκης να αποκλείει απόφαση πιο νωρίς.

Ανδρούλα Ταραμουντά “Φ”

>>> “Πόλεμος” ανακοινώσεων για τις κρυφές συναντήσεις Αναστασιάδη-Άντρου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.