ΠτΔ: Το φως του υπέρλαμπρου άστρου της Μ. Κάλλας λούζει ευεργετικά το σύμπαν της Τέχνης

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος (Κ) εγκαινιάζει την έκθεση « Maria Callas – Ο μύθος ζεί» στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, Δευτέρα 15 Μαϊου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Το διαμέτρημα μιας προσωπικότητας προσδιορίζεται και από το πόσο γρήγορα περνά, μετά τον θάνατο, από την ιστορία στον μύθο: Όσο μεγαλύτερη η προσωπικότητα, τόσο πιο γρήγορα συντελείται η μετάστασή της από τον χώρο της ιστορίας στην επικράτεια του μύθου.

Η Μαρία Κάλλας αποτελεί απτό και εμβληματικό παράδειγμα της αλήθειας αυτού του κανόνα. Τα ιστορικά στοιχεία για την Κάλλας άρχισαν ήδη να θαμπώνουν, καθώς τα καταυγάζει η λάμψη του μύθου της. Ενός μύθου που διαμορφώνεται ανεπαίσθητα πάνω σε δύο, κατά βάση, αντηρίδες. Την πρώτη συνθέτει η σταδιακή συνειδητοποίηση και αναγνώριση του τεράστιου -στην ουσία κυριολεκτικώς μοναδικού- ταλέντου της. Την δε δεύτερη προσδιορίζει η βαθιά -και «επώδυνη» προϊόντος του χρόνου- νοσταλγία της «Ντίβας». Εκείνης που η φωνή της, φωνή και της Πατρίδας της της Ελλάδας όπου έζησε ένα αδιανόητο κράμα ευτυχίας και δυστυχίας, αγκαλιάζει μελωδικά και αδιάλειπτα την Οικουμένη.

Η επιστήμη της Φυσικής έχει αποδείξει ότι ένα υπερμεγέθους μάζας άστρο μπορεί να έχει σβήσει στα βάθη του Σύμπαντος, όμως η λάμψη του θα εξακολουθεί να φθάνει «κραταιή» γι’ αμέτρητα χρόνια στην Γη, μέχρις ότου η τελευταία αναλαμπή του, ταξιδεύοντας με την ασύλληπτη ταχύτητα του φωτός, διασχίσει όλη την τεράστια απόσταση που το χωρίζει από τον μικρό Πλανήτη μας. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με το υπέρλαμπρο άστρο της Μαρίας Κάλλας, που μετά τον θάνατό της το φως του λούζει και θα λούζει ευεργετικά το σύμπαν της Τέχνης!».

Αφιέρωματα στη Μαρία Κάλλας για τα 40 χρόνια από τον θάνατό της

«Πρώτη μου καριέρα θεωρώ και ονομάζω εκείνη στην Αθήνα, στη διάρκεια του πολέμου. Αυτή είναι που μου πρόσφερε την πείρα μου, είμαι σίγουρη, γιατί εκεί ασκήθηκα, εκεί απέκτησα τις σκηνικές εμπειρίες μου, εκεί είχα τα πάνω μου και τα κάτω μου. Ώσπου να πάω στην Ιταλία – για τη μεγάλη καριέρα, όπως θα μπορούσα να πω -, είχα ήδη μάθει τόσους ρόλους, (αφού) τραγουδούσα επί οκτώ χρόνια. Βλέπετε, λοιπόν, (γιατί αργότερα) δεν υπήρξαν εκπλήξεις για μένα. Γι’ αυτό λέω πως αυτή η πρώτη καριέρα ήταν για μένα απόλυτα απαραίτητη».

Με αυτά τα λόγια περιέγραφε τη σημασία της «πρώτης καριέρας» της στην Ελλάδα η Μαρία Κάλλας (1923-1977), σε συνέντευξη της στον Edward Downes, στη Νέα Υόρκη, το 1968. Στα ελληνικά χρόνια της Κάλλας είναι αφιερωμένη η συναυλία με τίτλο «Η δεσποινίς Μαρία Καλογεροπούλου», που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο του αφιερώματος για τα 40 χρόνια από τον θάνατο της και επιχειρεί να αναδείξει μια σπάνια πλευρά της απόλυτης ντίβας της λυρικής τέχνης.

Οι επετειακές εκδηλώσεις στο Μέγαρο άρχισαν τον προηγούμενο Δεκέμβριο με το γκαλά όπερας «Tutto Verdi» και περιλαμβάνουν την παρουσίαση της όπερας «Λουτσία ντι Λαμμερμούρ» του Ντονιτσέττι σε συναυλιακή μορφή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s