Συρία: «Νέα χολιγουντιανή ιστορία» η υπόθεση με το κρεματόριο

Η κυβέρνηση Άσαντ αρνείται ότι είχε μετατρέψει φυλακή σε κρεματόριο, όπως την κατηγόρησε ο Λευκός Οίκος.

Vladimir Putin, Russian President, right, and his Syrian counterpart Bashar Assad smile as they shake hands in Moscow’s Kremlin.

Με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών, η συριακή κυβέρνηση αρνείται τις κατηγορίες των ΗΠΑ, ότι είχε μετατρέψει τη φυλακή Σαϊντνάγια, βόρεια της Δαμασκού, σε κρεματόριο.

Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μάλιστα η συριακή κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι «η αμερικανική διοίκηση κατασκεύασε μία νέα χολιγουντιανή ιστορία που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα».

Το βράδυ της Δευτέρας, ο εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τραμπ, υπεύθυνος για την ασφάλεια, Στούαρτ Τζόουνς, παρουσίασε μια σειρά από δορυφορικές φωτογραφίες, κατηγορώντας το συριακό καθεστώς ότι διέπραξε «μαζικές εκτελέσεις» στη φυλακή Σαϊντνάγια, βόρεια της Δαμασκού.


Οι φωτογραφίες μάλιστα οι οποίες τραβήχτηκαν τον Απρίλιο του 2017, τον Απρίλιο του 2016, τον Ιανουάριο του 2015 και τον Αύγουστο του 2013, έδειχναν κτίρια με λεζάντες που ανέγραφαν «κεντρικό κτίριο της φυλακής» και «πιθανό κρεματόριο».

«Όπως και σε πολλές άλλες ωμότητες του καθεστώτος που είναι επαρκώς τεκμηριωμένες, θεωρούμε ότι η κατασκευή του κρεματορίου αποτελούσε μια απόπειρα να κρυφτεί η έκταση των μαζικών δολοφονιών που διαπράχθηκαν στη Σαϊντνάγια», συμπλήρωσε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές μάλιστα, εικάζεται ότι περίπου 50 άτομα απαγχονίζονταν κάθε μέρα στην συγκεκριμένη στρατιωτική φυλακή.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.