Ψάχνοντας για μια νέα Γενεύη… παγίδα 

Η επιστροφή στη Γενεύη για συνέχιση της Διάσκεψης από τη σημείο που είχε διακοπή τον περασμένο Γενάρη είναι το βασικό ζητούμενο, σύμφωνα με όλες πληροφορίες είναι το βασικό ζητούμενο της σημερινής συνάντησης Αναστασιάδη-Ακιντζί.

Τα επόμενα βήματα, θέματα ΕΕ, το Περιουσιακό, την εφαρμογή λύσης και θέματα χρηματοδότησης θα συζητήσουν την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, κατά τη συνάντησή τους στο πλαίσιο των υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Τα τελευταία 24ωρα υπήρξε έντονη κινητικότητα τόσο από τον κ. Άιντα όσο και από ξένους πρέσβεις ευελπιστώντας ότι θα καταφέρουν όπως στο πέρας της σημερινής ημέρας θα ανακοινωθεί συμφωνία ανάμεσα στους δύο ηγέτες για νέα Γενεύη. Η τουρκική πλευρά φαίνεται να ευνοεί την πραγματοποίηση μιας νέας Διάσκεψης για την Κύπρο στα τέλη Ιουνίου.

Από τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί μπορεί να προκύψουν τα εξής τρία σενάρια: 

Πρώτον, να συμφωνήσουν οι δύο ηγέτες σε συνέχιση της Διάσκεψης της Γενεύης από το σημείου που είχαν διακοπεί τον περασμένο Ιανουάριο. Διάσκεψη η οποία θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου. Αυτό όμως δεν θεωρείται δεδομένο καθώς δεν αρκεί η θετική στάση των δύο πλευρών στην Κύπρο αλλά θα χρειαστεί και η συγκατάθεση των εγγυητριών δυνάμεων και κυρίως το τι θα πουν Ελλάδα και Τουρκία.

Δεύτερον, η όλη διαδικασία «να μπει στο ψυγείο» αλλά όχι «στην κατάψυξη». Δηλαδή με το πέρας της συνάντησης οι δύο ηγέτες να πουν ότι κατέλαβαν προσπάθειες για να επιτύχουν πρόοδο για μια νέα Γενεύη αλλά αυτό δεν έγινε κατορθωτό. Και να επαναλάβουν την δέσμευσή τους για εξεύρεση λύσης και ότι θα επανέλθουν θα πάνε Γενεύη μόλις οι συνθήκες το επιστρέψουν.

Τρίτον, η σημερινή συνάντηση να ολοκληρωθεί χωρίς οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια συμφωνία ή κάποιο αποτέλεσμα. Κάτι που εάν συμβεί θα σημάνει και αποτυχία της όλης διαδικασίας που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Δεν αποκλείεται, εάν τα πράγματα οδηγούνται προς αυτή την κατεύθυνση, οι δύο ηγέτες να συμφωνήσουν την πραγματοποίηση πρόσθετων συναντήσεων εντός Μαΐου προκειμένου να αποφευχθεί ένα ναυάγιο.

Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη -Τσίπρα

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα και με ανάρτηση στο twitterτου Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε το κ. Αναστασιάδη για την συνάντηση του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στο Πεκίνο, στο περιθώριο του διεθνούς Φόρουμ «Belt and Road», όπου συζήτησαν μεταξύ άλλων και το κυπριακό ζήτημα.

Ο κ. Αναστασιάδης  από πλευρά του ενημέρωσε το έλληνα πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στις συνομιλίες και αντάλλαξαν απόψεις επί του θέματος.

“Φ” – ΚΥΠΕ

One thought on “Ψάχνοντας για μια νέα Γενεύη… παγίδα 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.