Όλοι οι μαφιόζοι στον ντουνιά… βρίσκονται στο City of London

Ο Ρομπέρτο Σαββιάνο, 36, είναι Ιταλός ερευνητής δημοσιογράφος, και έχει ξοδέψει περισσότερα από 10 χρόνια αποκαλύπτοντας τις εγκληματικές δραστηριότητες της μαφίας. Από το 2006 ο Σαββιάνο τελεί υπό προστασία της Αστυνομίας, έπειτα από τη δημοσίευση του βιβλίου του για την Καμόρα, τη ναπολιτάνικη πτέρυγα της Μαφίας, από την οποία και δέχτηκε απειλές. 

Μιλώντας πριν λίγες μέρες σε λογοτεχνικό φεστιβάλ στην Αγγλία, απευθύνθηκε προς το ακροατήριο και είπε, «αν σας ρωτούσα ποια θεωρείτε την χώρα με την περισσότερη διαφθορά στον κόσμο, μάλλον θα μου πείτε το Αφγανιστάν, πιθανώς την Ελλάδα, τη Νιγηρία και τη νότια Ιταλία, όμως εγώ θα σας πω πώς είναι το Ηνωμένο Βασίλειο».

Επικράτησε απόλυτη σιωπή, μέχρι που ο Σαββιάνο συνέχισε:

«Δεν αναφέρομαι στη γραφειοκρατία, ούτε στην Αστυνομία, ούτε στην πολιτική. Μιλώ για την οικονομική και χρηματοπιστωτική πρωτεύουσα της χώρας, όπου το 90% όσων κατέχουν μεγάλα κεφάλαια στο Λονδίνο, έχουν τα κεντρικά τους γραφεία σε υπεράκτιους παραδείσους. Συγκεκριμένα, το Jersey και οι Cayman Νήσοι είναι οι πύλες πρόσβασης σε εγκληματικά αποκτηθέντα κεφάλαια στην Ευρώπη, και η Βρετανία είναι η χώρα που το επιτρέπει αυτό να γίνεται»

Πηγή: Το κομμάτι αυτό http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/roberto-saviano-britain-corrupt-mafia-hay-festival-a7054851.html.

Μ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.