Νέα NAVTEX από Κ.Δ. για σεισμογραφικές έρευνες

Με κίτρινο πλαίσιο η προηγούμενη NAVTEX και με μωβ πλαίσιο η νέα NAVTEX.

Με νέα ειδοποίηση προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) η Κυπριακή Δημοκρατία ακύρωσε την προηγούμενη NAVTEX, τροποποιώντας την περιοχή δέσμευσης για τις τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες με το «Ramform Hyperion. Οι σεισμογραφικές έρευνες προβλέπεται ότι θα συνεχιστούν μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Η νέα περιοχή που καθορίστηκε για σεισμογραφικές έρευνες, έχει έκταση περίπου 12.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων έναντι 18.000 τετρ. xιλιομέτρων που είχε η αρχική NAVTEX.

Με τη νέα NAVTEX περιλαμβάνεται στην περιοχή των σεισμογραφικών το μισό ανατολικό τμήμα του τεμαχίου «7», ολόκληρο το «8», μικρό μέρος του «9» και σημαντικά τμήματα του τεμαχίου «11» (δεν περιλαμβάνεται η περιοχή της αναμενόμενης γεώτρησης) και του τεμαχίου «12».

Με τη νέα NAVTEX, ουσιαστικά οι έρευνες επικεντρώνονται στην υποθαλάσσια οροσειρά του «Ερατοσθένη» και την περιοχή όπου συγκεντρώνονται οι μεγαλύτερες ελπίδες για κοιτάσματα.

Στο μεταξύ, στο νότιο και νοτιοδυτικό τμήμα του δακτυλίου, προχωρούν εντατικά διάφορες εξιδεικευμένες γεωλογικές έρευνες, που συνδέονται με την επικείμενη γεώτρηση των Total-ΕΝΙ στο «11» και με την αναμενόμενη πρώτη γεώτρηση της ΕΝΙ που με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία θα είναι στο τεμάχιο «8».

Συγκεκριμένα, το ειδικό σκάφος «Ambrosius Tide», έχει ξεκινήσει από χθες εξειδικευμένες γεωλογικές έρευνες στην περιοχή του στόχου «Ονησίφορος» στο τεμάχιο «11», όπου θα ξεκινήσει στο τέλος του ερχόμενου μήνα τη γεώτρηση η κοινοπραξία Total-ΕΝΙ. Το τρίγωνο στο οποίο διεξάγονται έχει δεσμευτεί με NAVTEX της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι έρευνες γίνονται με τη βοήθεια εξελιγμένης τεχνολογίας τηλεκατευθυνόμενου υποβρυχίου ρομπότ. Οι συγκεκριμένες έρευνες θα συνεχιστούν μέχρι και τις 31 Μαΐου.

Επίσης, στην περιοχή του αναμενόμενου στόχου της γεώτρησης από την ΕΝΙ στο τεμάχιο «8», βρίσκεται το ειδικό σκάφος «Topaz Resolve» (υπό ρωσική σημαία), από το οποίο επίσης γίνεται ο έλεγχος υποβρυχίου ρομπότ που συλλέγει γεωλογικά δεδομένα.

Τρίτο ειδικό σκάφος, το «DP Cirrus» (υπό ιταλική σημαία) πραγματοποιεί επίσης εξειδικευμένες έρευνες στα τεμάχια «6» και «7».

Πέτρος Θεοχαρίδης “Φ”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s