Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η επίσκεψη Λαβρόφ ενδυναμώνει τη συνεργασία

Η επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Κύπρο θα συμβάλει αδιαμφισβήτητα στην ενδυνάμωση της συνεργασίας και στο να έλθουν οι χώρες μας και οι λαοί μας πιο κοντά, αναφέρει ανακοίνωση του Τμήματος Πληροφοριών και Τύπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως ο κ. Λαβρόφ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην Κυπριακή Δημοκρατία μεταξύ 18 και 20 Μαϊου και θα λάβει μέρος στις εκδηλώσεις με τις οποίες ολοκληρώνεται η Κυπριακή Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σημειώνεται, εξάλλου, πως το πρόγραμμα του κ. Λαβρόφ στη Λευκωσία περιλαμβάνει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

«Αυτές οι διμερείς συνομιλίες θα καλύψουν ένα ευρύ φάσμα διμερών, διεθνών και περιφερειακών θεμάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στον ενδο-κοινοτικό διάλογο ως μέρους της διαδικασίας για λύση του Κυπριακού. Οι συνομιλίες θα περιλαμβάνουν επίσης ανταλλαγή απόψεων επί των προοπτικών για τη συνεργασία της Ρωσίας με την ΕΕ και μια συζήτηση για την κατάσταση στη Συρία, τη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία», προστίθεται.

Επιπρόσθετα αναφέρεται πως οι ρωσο-κυπριακές σχέσεις είναι παραδοσιακά φιλικές και έχουν αναπτυχθεί σε ένα πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης, το οποίο αντικατοπτρίζεται στο υψηλό επίπεδο του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δυο χωρών.

«Η Ρωσία και η Κυπριακή Δημοκρατία μοιράζονται κοινές ή παρόμοιες θέσεις πάνω σε πολλά θέματα. Και οι δυο χώρες υποστηρίζουν μια γρήγορη  επάνοδο σε εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις Ρωσίας – ΕΕ, ενδυνάμωση του κεντρικού ρόλου των ΗΕ στις διεθνείς σχέσεις ως του παγκόσμιου οργανισμού για υποστήριξη της ειρήνης και της ασφάλειας, και συλλογικές απαντήσεις από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα στις σύγχρονες απειλές, όπως η διεθνής τρομοκρατία, το διασυνοριακό έγκλημα και η διακίνηση ναρκωτικών», προστίθεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας και τα μέτρα με τα οποία απάντησε η Ρωσία έχουν οδηγήσει σε πτώση σε ότι αφορά την εμπορική και οικονομική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών, αλλά συνεχίζουμε να ψάχνουμε τρόπους για μετριασμό αυτής της κατάστασης. Η ρωσο-κυπριακή Διακυβερνητική Επιτροπή για  Οικονομική Συνεργασία, που πραγματοποίησε την όγδοή της συνάντηση τον Απρίλιο του 2016 στη Μόσχα, και το Επιχειρηματικό Συμβούλιο για Συνεργασία με την Κύπρο είχαν μια αξιοσημείωτη συμβολή σε αυτή την εργασία», προστίθεται.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ αναφέρει πως οι οικονομικοί δεσμοί είναι μεταξύ των κύριων τομέων διμερούς συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Κύπρου, προσθέτοντας πως η Κύπρος αποτελεί ένα από τα κύρια κανάλια για έλευση ξένων επενδύσεων στη ρωσική οικονομία και ηγείται των χωρών που επενδύουν στη Ρωσία.

«Το διμερές εμπόριο μειώθηκε κατά 2,5% το 2016, σε σύγκριση με το 2015, πέφτοντας στα 295,5 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι ρωσικές εξαγωγές στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 15,9% στα 282,8 εκατομμύρια δολάρια, και οι κυπριακές εξαγωγές στη Ρωσία μειώθηκαν κατά 78,5% και έφθασαν στα 12,7 εκατομμύρια δολάρια”, προστίθεται.

Σημειώνεται επίσης πως “το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 34,1% στα 56,2 εκατομμύρια δολάρια κατά τους δυο πρώτους μήνες του 2017, οι ρωσικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 37,8% και έφθασαν στα 55 εκατομμύρια δολάρια, και οι εισαγωγές από την Κύπρο μειώθηκαν κατά 39,5% και έφθασαν στο 1,2 εκατομμύριο δολάρια”.

Τέλος αναφέρεται πως 800 χιλιάδες Ρώσοι επισκέφθηκαν την Κύπρο το 2016.

ΚΥΠΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.