ΤΣΟΥΝΑΜΙ: Παραιτούνται και οι υπόλοιποι διαφωνούντες από τη Συμμαχία

Μετά και την ανακοίνωση του Παύλου Μυλωνά, άλλα έξι άτομα αποχωρούν από τη Συμμαχία Πολιτών.

Σε κοινή τους επιστολή, Στέλιος Αμερικάνος, Στέλιος Στυλιανού, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, Ειρήνη Μάντολες, Μαρίνα Δημητρίου και Νίκος Κουτσού, ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από τη Συμμαχία, λόγω και τις διαφορετικής άποψης που έχουν σε ότι αφορά τις Προεδρικές Εκλογές.

Εξαίρεση αποτελεί ο Σίμος Αγγελίδης.

Επιστολή που υπογράφουν τα άτομα που αποχώρησαν

Τα επιχειρήματα, οι ενστάσεις και τελικά η διαφορετική μας άποψη, σε ότι αφορά στις Προεδρικές Εκλογές έχουν καταγραφεί, ήδη, δημόσια. Δεν  έχουν σχέση με τα πρόσωπα. Αφορούν στο πολιτικό πλαίσιο, στο οποίο όφειλε, κατά τη γνώμη μας, η Συμμαχία Πολιτών να κινηθεί εν’ όψει των Προεδρικών Εκλογών και στους στόχους που θα έπρεπε να θέσει.

Συνοπτικά, πιστεύουμε ότι λαμβάνοντας υπ’οψιν τις  ιδρυτικές και πάγιες θέσεις της Συμμαχίας Πολιτών, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στο Κυπριακό, οι ακόλουθοι θα έπρεπε να ήταν οι καθοδηγητικοί μας άξονες:

(α)  Νέα διεκδικητική στρατηγική στο Κυπριακό,

(β)  Απαλλαγή από το καταστροφικό για τον τόπο δίπολο εξουσίας ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ,

(γ)  Δημιουργία των συνθηκών μόνιμης συνεργασίας και συμπόρευσης των πολιτικών δυνάμεων του «ενδιάμεσου χώρου».

Ως εκ τούτου, εισηγηθήκαμε ως αναγκαία και απαραίτητη τη διαβούλευση και σύμπραξη με τις δυνάμεις του «ενδιάμεσου χώρου» προς εξεύρεση και στήριξη  ενός κοινού υποψηφίου.

Αυτό το πολιτικό πλαίσιο τέθηκε, αλλά δυστυχώς απορρίφθηκε, και η Συμμαχία Πολιτών οδηγήθηκε τελικά  στην υποψηφιότητα του Προέδρου της.

Μ’ αυτή την απόφαση διαφωνούμε. Μια τέτοια απόφαση, κατά την γνώμη μας, δεν εξυπηρετεί την πατρίδα μας. Δεν εξυπηρετεί κανένα από τους βασικούς, διακηρυγμένους  πολίτικους  στόχους της Συμμαχίας Πολιτών.

Στηρίξαμε το Γιώργο Λιλλήκα στις προεδρικές εκλογές του 2013. Συνταχθήκαμε μαζί του στην ίδρυση της Συμμαχίας Πολιτών. Πορευτήκαμε μαζί στις ευρωεκλογές, στις βουλευτικές και στις δημοτικές εκλογές. Γιατί λοιπόν, να αρνηθούμε τώρα τη θωράκιση της υποψηφιότητας  του; Για το λόγο ότι αυτή αντιστρατεύεται το στόχο που υποτίθεται ότι υπηρετεί. Την απομάκρυνση από τη διακυβέρνηση των τελευταίων 10 χρόνων και την χάραξη μιας νέας πορείας στο Κυπριακό. Αυτό πιστεύουμε αποτελεί ένα αυτονόητο συμπέρασμα της κοινής λογικής.

Θεωρούμε ότι τα οριστικά δεδομένα σε σχέση με τις υποψηφιότητες των Προεδρικών Εκλογών (Αναστασιάδης, Παπαδόπουλος και ΑΚΕΛ (με δικό του υποψήφιο)) καθιστούν, την επιμονή σε μεμονωμένη υποψηφιότητα του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών, εξαιρετικά προβληματική και επιζήμια. Μια τέτοια επιλογή δεν έχει βάσιμες πιθανότητες επιτυχίας και αυτό δεν είναι μομφή ή αμφισβήτηση για τις ικανότητες ή την καταλληλόλητα του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών. Αποτελεί, τουλάχιστον εξαιρετικά απομακρυσμένο σενάριο η υποψηφιότητα αυτή να προκριθεί στον 2ο γύρο των Προεδρικών Εκλογών, ξεπερνώντας ταυτόχρονα, αυτές των Νικόλα Παπαδόπουλο και υποψήφιου του ΑΚΕΛ.

Ως συνέπεια τότε, θα προκύψουν διλλήματα, τα οποία πρέπει και είναι προς το συμφέρον του τόπου αλλά και της Συμμαχίας Πολιτών να αποφευχθούν, για προφανείς λόγους. Δεν μπορούμε να συμβάλουμε, άμεσα ή έμμεσα,  στην επανεκλογή είτε του Νίκου Αναστασιάδη είτε του Ακελικού υποψηφίου. Αυτό θα ήταν ολέθριο για τον τόπο.

Ως εκ τούτου επειδή:

(α)  Δεν ενταχθήκαμε ούτε και στηρίξαμε τη Συμμαχία Πολιτών και τον Γιώργο Λιλλήκα για τα αξιώματα ή τις καρέκλες. Αντίθετα το 2013 τα αποκηρύξαμε για να τον υποστηρίξουμε, με προσωπικό και πολιτικό κόστος,

(β)  Δεν ταυτιζόμαστε ούτε υποστηρίζουμε  πρόσωπα. Διαχρονικά παραμένουμε σταθεροί σε πολιτικές θέσεις και αξίες, έναντι οποιουδήποτε τιμήματος,

(γ)  Δεν αποδεχόμαστε την σύμπτυξη αφύσικων συμμαχιών με πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες δεν έχουμε καμιά σχέση. Τέτοιες συνεργασίες τις απορρίπτει και θα τις αποβάλει η ίδια η κοινωνία και οι πολίτες,

(δ)  Διαφορές πολιτικής υπάρχουν και με τα κόμματα του «ενδιάμεσου χώρου», ωστόσο μπροστά μας έχουμε προεδρικές και όχι βουλευτικές εκλογές. Πρέπει να δώσουμε στον Κυπριακό λαό μια πρόταση ελπίδας, μια εναλλακτική πρόταση από την αδιέξοδη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται ο τόπος, μια πρόταση σύγχρονης, υπεύθυνης και αποτελεσματικής διακυβέρνησης πέραν των ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.

ΤΕΛΟΣ

(α)  Έχουμε προβληματισθεί πολύ σοβαρά και έχουμε λάβει υπ΄οψιν τις απόψεις όλων. Αυτή η απόφαση ήταν πολύ δύσκολη, αλλά αναγκαία υπό τις περιστάσεις.

(β)  Δεν πιστεύουμε ότι η παραμονή μας στα  κομματικά αξιώματα, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπ΄όψιν το οριστικό και αμετάκλητο της υποψηφιότητας Γιώργου Λιλλήκα, προσθέτει οτιδήποτε θετικό, αλλά αντίθετα τραυματίζει την αξιοπρέπεια, το ήθος  και την αξιοπιστία μας,

(γ)  Χωρίς προσωπικές ατζέντες, αιχμές ή χαρακτηρισμούς σε βάρος οιουδήποτε, με σοβαρότητα και με πλήρη σεβασμό στην αντίθετη άποψη,

Αποχωρούμε από τα αξιώματα που κατέχουμε στην Συμμαχία Πολιτών.

Ευχόμαστε καλή συνέχεια στον Πρόεδρο και τα στελέχη της Συμμαχίας Πολιτών και ευχαριστούμε για τη συνεργασία.

Σε ότι αφορά τις επικείμενες Προεδρικές Εκλογές, στον κατάλληλο χρόνο, θα τοποθετηθούμε συλλογικά, συντεταγμένα και ξεκάθαρα με βάση τις πιο πάνω πολιτικές μας απόψεις.

Στέλιος Αμερικάνος, Αναπληρωτής Πρόεδρος,

Στέλιος Στυλιανού, Αντιπρόεδρος,

Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, Εκπρόσωπος Τύπου,

Ειρήνη Μάντολες, Γενική Γραμματέας,

Μαρίνα Δημητρίου, Πρόεδρος Οργάνωσης Γυναικών,

Νίκος Κουτσού, τέως Βουλευτής, μέλος Γραμματείας.  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.