Ο Δήμος του  Μοντρεάλ αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η   απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Μοντρεάλ να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία εναντίον των Ελλήνων, να τιμήσει τη μνήμη των ανδρών, γυναικών και παιδιών, που έχασαν τη ζωή τους και να υιοθετήσει  την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης, είναι μία εξαιρετικής σημασίας πράξη.  Η Γενοκτονία η οποία μαζί με εκείνη εναντίον των Αρμενίων και Ασσυρίων, υπήρξαν οι πρώτες γενοκτονίες του 20ου αιώνα.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου, Δρ Θεόδωρος Χαλάτσης, του φορέα που πρωτοστατεί στην προσπάθεια αναγνώρισης από φορείς του Καναδά «η Γενοκτονία είναι μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ιστορίας της

ανθρωπότητας και ένα από τα ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αυτό το ειδεχθές έγκλημα ήταν ο προάγγελος του Ολοκαυτώματος που διέπραξαν οι Ναζί κατά των Εβραίων, Ρομά και άλλων λαών κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου».

H Γενοκτονία αφαίρεσε τη ζωή από περισσότερο από ένα εκατομμύριο Έλληνες και Ελληνίδες που  υπέστησαν συστηματική εξόντωση με εντολές της Οθωμανικής και των Κεμαλικών κυβερνήσεων, δια μέσου των σφαγών, με απελάσεις, με  πορείες θανάτου, εγκλεισμό σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ανατολία,  καταναγκαστική εργασία,  πείνα,  βιασμούς.

«Η απόφαση των ως άνω Δημοτικών Συμβουλίων είναι ιστορική για την Ελληνική κοινότητα στο Κεμπέκ και χρησιμεύει ως υπενθύμιση για όλους μας εδώ στο Κεμπέκ και στον Καναδά και στις επόμενες γενιές, εκείνου του βάναυσου και ειδεχθούς εγκλήματος εναντίον των Ελλήνων  και της ανθρωπότητας», ανέφερε  ο Θ. Χαλάτσης.

H απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Μοντρεάλ να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία εναντίον των Ελλήνων και των Ελληνίδων, είναι συνέχεια και των προηγούμενων αναγνωρίσεων που έχουν σημειωθεί στον Καναδά και προπομπός των άλλων που έρχονται.

Ο αγώνας παρόλα τα εμπόδια και την υπονόμευση, την άρνηση και την προπαγάνδα, συνεχίζεται και θα είναι νικηφόρος.

ΕΙΔΗΣΗ 5 ΜΑΪΟΥ 2017

Η Δημοτική περιφέρεια Villeray–Saint-Michel–Parc-Extension  του Δήμου Μοντρεάλ  αναγνώρισε τη Γενοκτονία

Η  ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Περιφέρειας του Villeray–Saint-Michel–Parc-Extension του Δήμου του Μοντρεάλ να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία εναντίον των Ελλήνων, να τιμήσει τη μνήμη των ανδρών, γυναικών και παιδιών, που έχασαν τη ζωή τους και να υιοθετήσει  την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης, είναι μία πολύ σημαντική είδηση. Η Γενοκτονία η οποία μαζί με εκείνη εναντίον των Αρμενίων και Ασσυρίων, υπήρξαν οι πρώτες γενοκτονίες του 20ου αιώνα.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου, Δρ Θεόδωρος Χαλάτσης, του φορέα που πρωτοστατεί στην προσπάθεια αναγνώρισης από φορείς του Καναδά «η Γενοκτονία είναι μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ιστορίας της ανθρωπότητας και ένα από τα ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αυτό το ειδεχθές έγκλημα ήταν ο προάγγελος του Ολοκαυτώματος που διέπραξαν οι Ναζί κατά των Εβραίων, Ρομά και άλλων λαών κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου».

H Γενοκτονία αφαίρεσε τη ζωή από περισσότερο από ένα εκατομμύριο Έλληνες και Ελληνίδες που  υπέστησαν συστηματική εξόντωση με εντολές της Οθωμανικής και των Κεμαλικών κυβερνήσεων, δια μέσου των σφαγών, με απελάσεις, με  πορείες θανάτου, εγκλεισμό σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ανατολία,  καταναγκαστική εργασία,  πείνα, βιασμούς.

«Η απόφαση των ως άνω Δημοτικών Συμβουλίων είναι ιστορική για την Ελληνική κοινότητα στο Κεμπέκ και χρησιμεύει ως υπενθύμιση για όλους μας εδώ στο Κεμπέκ και στον Καναδά και στις επόμενες γενιές, εκείνου του βάναυσου και ειδεχθούς εγκλήματος εναντίον των Ελλήνων  και της ανθρωπότητας», ανέφερε  ο Θ. Χαλάτσης.

Στέλιος Καζαντζίδης-Εκάεν και το Τσάμπασιν

https://videopress.com/v/htGMWKWh

Το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο και το Περιφερειακό Συμβούλιό του στο Κεμπέκ και όλοι εμείς συγχαίρουμε την δημοτική σύμβουλο της περιοχής Parc-Extension και Αντιδήμαρχο του Μοντρεάλ, Μαίρη Ντέρου, καθώς και το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Περιφέρειας για τη λήψη αυτής της σημαντικής και ιστορικής απόφασης.

H ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Περιφέρειας του Villeray–Saint-Michel–Parc-Extension του Δήμου του Μοντρεάλ να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία εναντίον των Ελλήνων και των Ελληνίδων, είναι μία πολύ σημαντική είδηση. Είναι συνέχεια και των προηγούμενων αναγνωρίσεων που έχουν σημειωθεί και προπομπός των άλλων που έρχονται.

Άλλωστε στις 2 Μαΐου στο δημαρχείο του Λαβάλ, κατατέθηκε επίσημα από τους δημοτικούς συμβούλους, Αγλαΐα Ρεβελάκη και Βασίλη Καρυδόγιαννη, πρόταση για την αναγνώριση της Γενοκτονίας  και ο ορισμός της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας.

Με προσμονή για την αναγνώριση   της Γενοκτονίας και από τη Γερουσία του Καναδά, ο αγώνας παρόλα τα εμπόδια και την υπονόμευση, την άρνηση και την προπαγάνδα, συνεχίζεται και θα είναι νικηφόρος.

Θ. Μαλκίδης

>>> Η συγκλονιστική ιστορία της Παναΐλας Παπαδοπούλου, από τους επιζήσαντες της Γενοκτονίας των Ποντίων

One thought on “Ο Δήμος του  Μοντρεάλ αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.