Ο πρώτος γυναικείος τηλεοπτικός σταθμός στο Αφγανιστάν είναι γεγονός!

ΞΕΚΙΝΑ ΝΑ ΕΚΠΕΜΠΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Ένα νέο τηλεοπτικό δίκτυο αφιερωμένο στις γυναίκες πρόκειται να αρχίσει να εκπέμπει στο Αφγανιστάν.

Θα είναι το πρώτο αυτού του είδους σε μια χώρα της οποίας η βιομηχανία μέσων ενημέρωσης, όπως και πολλοί άλλοι τομείς της κοινωνίας, εξακολουθούν να ανδροκρατούνται.

Το Zan TV (Η Τηλεόραση των Γυναικών) θα ξεκινήσει να εκπέμπει την Κυριακή και το προσωπικό του θα είναι αμιγώς γυναικείο -παρουσιάστριες και παραγωγοί- που επιλέχθηκαν έπειτα από μια πολυδιαφημισμένη εκστρατεία μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των διαφημιστικών πινακίδων στους δρόμους της Καμπούλ.

Khatira Ahmadi (R), 20, producer of Zan TV station (women’s TV), adjusts the headscarf of a presenter before recording in Kabul, Afghanistan May 8, 2017.

Γυναίκες παρουσιάστριες ειδήσεων εμφανίζονται τακτικά σε πολλά αφγανικά τηλεοπτικά δίκτυα, αλλά αυτό που αποτελεί καινοτομία είναι ένας ολόκληρος τηλεοπτικός σταθμός για γυναίκες.

Η άφιξή του υπογραμμίζει το γεγονός ότι πίσω από τις καθημερινές ιστορίες βίας εις βάρος των γυναικών, συντελούνται αλλαγές στο Αφγανιστάν ακόμη κι αν αυτές συχνά γίνονται με αργούς ρυθμούς και είναι ελλιπείς.

«Χαίρομαι πολύ που αυτός ο τηλεοπτικός σταθμός δημιουργήθηκε για γυναίκες γιατί υπάρχουν γυναίκες στην κοινωνία μας που δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους», δηλώνει η 20χρονη Κατίρα Αχμάντι, παραγωγός στον τηλεοπτικό σταθμό.

«Επομένως αυτός ο σταθμός εκπροσωπεί τις γυναίκες και εργαζόμαστε για να ακουστεί η φωνή των γυναικών ώστε να υπερασπιστούν οι ίδιες τα δικαιώματά τους».

Τα δικαιώματα των γυναικών και η εκπαίδευση καθώς και η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης αναφέρονται συχνά από την κυβέρνηση και από ξένες οργανώσεις αρωγής ως κάποια από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στη χώρα μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν το 2001.

Μολαταύτα, το Αφγανιστάν παραμένει μια από τις δυσκολότερες περιοχές του κόσμου για τις γυναίκες που εργάζονται στα μίντια και σε μια χώρα φτωχή που έχει υποφέρει από τον πόλεμο με ένα τηλεοπτικό τοπίο όπου «συνωστίζονται» περίπου 40 σταθμοί δεν υπάρχει καμία εγγύηση για επιτυχία.

Ο επιχειρηματίας των μίντια και ιδρυτής του Zan TV Χαμίντ Σαμάρ δήλωσε ότι ποντάρει στο πιθανόν πολυπληθές γυναικείο κοινό που συναντάται σε μεγάλες πόλεις όπως η Καμπούλ και που διψά για ενημέρωση και συζητήσεις που αντανακλούν τις δικές του εμπειρίες.

Afghan presenters record their morning programme at the Zan TV station (women’s TV) in Kabul, Afghanistan May 8, 2017.

Το Zan TV λειτουργεί με περιορισμένο προϋπολογισμό και χρησιμοποιεί χαμηλού κόστους ψηφιακή τεχνολογία εκπέμποντας από ένα κεντρικό στούντιο στην Καμπούλ.

Το επίκεντρό του είναι οι εκπομπές διαλόγου, αλλά υπάρχουν και κάποια προγράμματα για την υγεία και την μουσική.

Βασίζεται κατά πολύ σε μια ομάδα κυρίως νεαρών γυναικών, πολλές εκ των οποίων είναι φοιτήτριες.

Περίπου 16 άνδρες τεχνικοί εργάζονται πίσω από τις κάμερες – εικονολήπτες, γραφίστες, μοντέρ – ενώ κάποιοι εκπαιδεύουν τις γυναίκες συναδέλφους τους που έχουν μικρή πρόσβαση στην εκπαίδευση στα μίντια.

Κάποιες από τις εργαζόμενες εκεί, όπως η Αχμάντι, δεν είχαν την έγκριση της οικογένειάς τους και άλλες δέχτηκαν ακόμη και απειλές τις οποίες και αγνόησαν προκειμένου να ακολουθήσουν μια καριέρα στον χώρο των μέσων ενημέρωσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.