Πύρινο μήνυμα του ΠτΔ για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Το Έθνος των Ελλήνων, εκπληρώνοντας στοιχειώδες, ιστορικό και θεσμικό χρέος -με βάση τις διατάξεις του ν. 2193/1994- τιμά και φέτος την Ιερή Μνήμη των τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι δεν λησμονάμε αυτό το στυγερό έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας.

Κατ’ αυτή την Ημέρα Μνήμης καλούμε όλους τους Λαούς να μην ξεχνούν τα θύματα και κάθε άλλης γενοκτονίας, δοθέντος ότι μόνον έτσι η Οικουμένη -συνακόλουθα δε η Διεθνής Κοινότητα- θ’ αποτρέψει στο μέλλον αντίστοιχα στυγερά εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας.

Οι χαλεποί καιροί που βιώνουμε, ιδίως μέσ’ από την βαρβαρότητα της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας, αποδεικνύει ότι ο εφιάλτης των εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας δεν έχει, δυστυχώς, παρέλθει. Γι’ αυτό ακριβώς η Ιερή Μνήμη των τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου πρέπει να μένει ζωντανή για να κρατά την παγκόσμια συνείδηση σ’ εγρήγορση.

Καμμένος: ΧΡΕΟΣ μας η προστασία των Μνημείων μας και των Ιερών που στέκουν αγέρωχα στην Γη του Πόντου

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΥΕΘΑ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

«Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Ναύτες, Σμηνίτες, Εθνοφύλακες και Πολιτικό Προσωπικό,

Για τη χώρα μας σήμερα είναι ημέρα μνήμης και περισυλλογής, αφιερωμένη στη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Σε κάτι τέτοιες στιγμές όλοι οι Έλληνες πρέπει να είμαστε ενωμένοι, να διδασκόμαστε από την ιστορία μας και να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή κατά του έθνους μας, τιμώντας ταυτόχρονα τους προγόνους μας στους οποίους χρωστάμε την ύπαρξη μας.

Η γενοκτονία που υπέστη ο Ελληνικός πληθυσμός του Πόντου κατά τη χρονική περίοδο από το 1914 έως το 1923, προκάλεσε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι Έλληνες του Πόντου εκδιώχτηκαν και ξεριζώθηκαν, μετά από περίπου 3.000 έτη συνεχούς παρουσίας τους, από μια περιοχή, στην οποία διαμόρφωσαν την πολιτισμική της κληρονομιά, όπως άλλωστε μαρτυρούν οι ελληνικές ονομασίες και τα ιστορικά μνημεία που διασώθηκαν. Όμως, τα γεγονότα αυτά έμειναν βαθιά χαραγμένα στη μνήμη μας ώστε να μας θυμίζουν αυτό το έγκλημα και να τιμούμε τον Ποντιακό Ελληνισμό που επηρέασε με την Ελληνική συνείδησή του, τους λαούς της ανατολής για δεκάδες αιώνες.

Σήμερα λοιπόν, τιμούμε τους χιλιάδες επώνυμους και ανώνυμους Έλληνες Πόντιους, άνδρες, γυναίκες, και παιδιά που βασανίστηκαν, υπέστησαν κακουχίες εκδιώχτηκαν και τελικά αφανίστηκαν από το κράτος του Κεμάλ και των Νεότουρκων. Δεν είναι έκπληξη άλλωστε για τους γείτονές μας, ο τρόπος που αντιλαμβάνονται τα ιστορικά γεγονότα, καθώς η ημέρα αυτή όπου ο Κεμάλ έκανε απόβαση στην Σαμψούντα και ξεκίνησε το σχέδιο της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, θεωρείται εθνική γιορτή για την Τουρκία.

Τιμούμε τα αδέρφια μας που ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους, αφήνοντας πίσω τους σπίτια, εκκλησίες, τάφους προγόνων και τον πλούτο της ελληνικής παράδοσης που χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Τιμούμε τη συνεισφορά αυτού του περήφανου τμήματος του Έθνους μας, στην ιστορία μας, στην ορθοδοξία μας και στη διαμόρφωση της συνείδησης, του πολιτισμού και της ανάπτυξης του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους.

Ο Ποντιακός Ελληνισμός αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους εμάς, καθώς περίπου 100 χρόνια μετά τις κακουχίες και τους διωγμούς που υπέστη, επιβίωσε και κράτησε άσβεστες τις παραδόσεις του, τα ήθη του, τα έθιμα του και τα ιδανικά του.

Οι τιμές που αποδίδουν στους νεκρούς τους, ο Πυρρίχιος χορός με τις αρχαιοελληνικές ρίζες αλλά και η πλούσια ορθόδοξη παράδοση των Ελλήνων Ποντίων, είναι μερικά από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη συνέχεια του Ελληνικού Έθνους στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μικράς Ασίας και του Καυκάσου.

Είναι στοιχεία που συνθέτουν την ταυτότητα όλου του λαού μας, έχουν εμποτίσει κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, δεν αλλοιώνονται με το πέρασμα του χρόνου και μας κάνουν ξεχωριστούς.

Συνακόλουθα, αποτελεί χρέος της γενιάς μας απέναντι στην ιστορία μας, η Προστασία των ελληνικών μνημείων στον Πόντο αλλά και των ορθόδοξων ναών με προεξέχουσα την Ιερά Μονή της Παναγίας της Σουμελά που στέκει, επιβλητική και αγέρωχη στην Ποντιακή γη, ως αιώνιο σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ο λαός μας έχει αποδεδειγμένα περάσει πολλά. Τα πραγματικά γεγονότα που στιγμάτισαν την Ελληνική και Παγκόσμια ιστορία δεν προσφέρονται για ερμηνείες και διαφορετικές αντιλήψεις.

Η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού είναι ένας συνεχής αγώνας στον οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να πετύχουμε για να δικαιώσουμε κάθε Έλληνα σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Η Σύμβαση για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1948 αποτελεί αρωγό στην προσπάθεια μας. Η ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας, είναι χρέος μας.

Σήμερα ως Ένοπλες Δυνάμεις, τιμούμε τον Ποντιακό Ελληνισμό και την ιστορία του και διαβεβαιώνουμε όλο το Ελληνικό Έθνος ότι θα είμαστε εγγυητές της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μας και δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν εγκλήματα κατά του λαού μας.

Τα στελέχη μας και τα στρατευμένα παιδιά μας, πιστοί στον όρκο που έχουν δώσει, να υπερασπίζονται την πατρίδα, αποτελούν την απάντηση στον οποιοδήποτε επιβουλεύεται τα ιερά και τα όσια του Έθνους μας.

Εύχομαι, η Παναγία μας και Υπέρμαχος Στρατηγός, να δίνει δύναμη σε όλους εσάς, στους Έλληνες Πόντιους αδελφούς μας ανά την υφήλιο και σε όλο το Ελληνικό Έθνος».

One thought on “Πύρινο μήνυμα του ΠτΔ για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.