Τετραπλός φόνος Αγίας Νάπας: Ποιος είναι ο Άντρος;

Ας πούμε ότι είσαι αστυνομικός και διερευνάς ένα τετραπλό φονικό. Στα πλαίσια των ανακρίσεων, έχεις απέναντί σου κάποιον εμπλεκόμενο στην υπόθεση, ο οποίος λέει επί λέξει: «Ο Μπένι μού είπε να πάρω τον Αλβανό στον Άντρο για να τον παίξει».

Ξέρεις ήδη πως Μπένι είναι ένας άλλος εμπλεκόμενος στην ιστορία που ακούει στο όνομα Μάριος Χριστοδούλου και Αλβανός είναι ο φερόμενος ως εκτελεστής των θυμάτων Alex Burelli με καταγωγή από την Αλβανία. Ως ανακριτής (ή ακόμα και ως ένας μέσος άνθρωπος) που ακούει την πρόταση αυτή δεν θα αναρωτηθείς και δεν θα ρωτήσεις ποιος είναι ο Άντρος; Άντρος and his people, μήπως;

Κι όμως ο ανακριτής που άκουσε την εν λόγω πρόταση απλά την προσπέρασε. Όπως είπε προχθές στο δικαστήριο, στα πλαίσια της συνεχιζόμενης δίκης, «ο ανακρινόμενος δεν μας είπε Άντρο Ροδοθέου, μας είπε Άντρο και δεν είχαμε καθαρή μαρτυρία για να βγάλουμε ένταλμα σύλληψης του Ροδοθέου για να ανακριθεί». Τώρα, δολοφονήθηκε κι ο Ροδοθέου κι όσοι απορούν ποιος είναι ο Άντρος δεν θα μάθουν ποτέ, αφού ο ίδιος δεν μπορεί να καθαρίσει το όνομά του.

Οι ίδιοι οι ανακριτές άραγε απορούν, έστω και εκ των υστέρων, για το ποιος ήταν τελικά αυτός ο Άντρος και γιατί ήθελε να σκοτώσει τον Αλβανό; Για τον μέσο άνθρωπο, το να μη ζητήσει διευκρινίσεις ένας επαγγελματίας ανακριτής στο άκουσμα μιας τέτοιας πρότασης δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: Ή δεν λειτουργούν τα αντανακλαστικά του και άρα δεν είναι ο κατάλληλος για τη δουλειά αυτή, ή ξέρει ακριβώς ποιος είναι ο Άντρος και έχει κάποιο σοβαρό λόγο να προσπεράσει τη «λεπτομέρεια» αυτή. Κι ο λόγος αυτός δεν είναι κατ’ ανάγκη ο προφανής. Δηλαδή το συμφέρον, αλλά ίσως να είναι και ο φόβος.

Ο φόβος του αστυνομικού (ο οποίος ένας εργαζόμενος οικογενειάρχης είναι) απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα. Εκτός από τη διαφθορά στο αστυνομικό σώμα, για την οποία όλοι μιλάμε τελευταία, υπάρχει και ο φόβος. Ωστόσο, ερωτηθείς σχετικά στο δικαστήριο, ο ανακριτής δήλωσε: «Λυπούμαι για την αντίληψη που έχετε για την Αστυνομία. Όταν ενεργούμε βάσει του νόμου, δεν φοβόμαστε κανένα». 

Ο ανακριτής λοιπόν δεν φοβόταν. Άρα; Άρα απλά δεν θεώρησε πως έχει κάποια σημασία να ρωτήσει ποιος είναι αυτός ο Άντρος που έτσι στα καλά καθούμενα ήθελε να παίξει έναν συγκεκριμένο Αλβανό.

Στο κάτω-κάτω ανάκριση έκανε ο άνθρωπος, δεν έκανε κουτσομπολιό.

Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου, “Φ”

>>> Tετραπλός φόνος Αγ. Νάπας: Συνέχεια με νέες μαρτυρίες

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.