Επιτυχημένη η κυπριακή Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ

Η Κύπρος διεξήγαγε μια «καλή» Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που παρήγαγε συγκεκριμένα αποτελέσματα, ανέφερε την Παρασκευή ο ΓΓ του οργανισμού, Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ.

Αναφερόμενος εξάλλου στις σχέσεις με την Τουρκία, ο κ. Γιάγκλαντ είπε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) υπάρχει «λόγω αυτών των προβλημάτων». Πρόσθεσε ότι αναμένονται τα αποτελέσματα για τα εσωτερικά ένδικα μέσα που συμφωνήθηκαν με τις τουρκικές Αρχές μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, το περασμένο καλοκαίρι. Διαφορετικά είπε «υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε χιλιάδες καταδίκες» από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

Κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στη Λευκωσία, ο κ. Γιάγκλαντ μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών και απερχόμενο Προεδρεύοντα της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ Ιωάννη Κασουλίδη και τον Υπουργό Εξωτερικών της Τσεχίας Lubomír Zaorálek, αναφέρθηκαν στη σημασία της «Σύμβασης της Λευκωσίας» για τα Αδικήματα που σχετίζονται με τα Πολιτιστικά Αγαθά.

Νωρίτερα την Παρασκευή, η Σύμβαση άνοιξε για υπογραφές από τα ενδιαφερόμενα κράτη, συγκεντρώνοντας τις έξι πρώτες υπογραφές.

Ο κ. Zaorálek, του οποίου η χώρα αναλαμβάνει την Προεδρία του ΣτΕ για το επόμενο εξάμηνο, ανέφερε από την πλευρά του ότι η Κύπρος κατάφερε να επιτύχει συγκεκριμένα αποτελέσματα, όπως αποδεικνύεται με τη συγκεκριμένη Σύμβαση.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών και αξιωματούχοι του Συμβουλίου της Ευρώπης συμμετείχαν την Παρασκευή στην 127η Σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών, με την οποία ολοκληρώνεται η Κυπριακή Προεδρία του ΣτΕ.

Ο κ. Κασουλίδης διαβεβαίωσε πάντως ότι η Κύπρος «θα συνεχίσει να συμβάλλει στις προσπάθειες του ΣτΕ και όλων των κρατών μελών του» και ευχήθηκε καλή επιτυχία στην Τσεχική Προεδρία.

Μιλώντας για τη Σύμβαση της Λευκωσίας, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «η Κύπρος προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, έχοντας κατά νου τις δικές της ιστορικές εμπειρίες».

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου αναφέρθηκε επίσης σε σειρά από αποφάσεις που πάρθηκαν κατά τη διάρκεια της Υπουργικής Συνόδου, συμπεριλαμβανομένων των αναθεωρημένων κατευθυντήριων γραμμών για την προστασία των θυμάτων της τρομοκρατίας.

Ο ΓΓ του ΣτΕ αναφέρθηκε από την πλευρά του στο θέμα των ασυνόδευτων παιδιών που είναι πρόσφυγες ή μετανάστες, κάνοντας λόγο για μια «τραγωδία». Συμπλήρωσε ότι η κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους για την Ευρώπη, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες τα παιδιά να πέσουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας παρουσίασε τις πέντε προτεραιότητες της Προεδρίας της χώρας του. Αυτές είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ευάλωτων ομάδων και η προαγωγή της ισότητας των φύλων, η ενίσχυση του κράτους δικαίου, η εκπαίδευση γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις γλωσσικές ικανότητες, η στήριξη τοπικών και περιφερειακών δημοκρατικών θεσμών και η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, καθώς και η συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς.

ΚΥΠΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.