Έκκληση Βαρθολομαίου να επιτραπούν εκλογές για ομογενειακά ευαγή ιδρύματα

«Κάνω εκκλησιν προς τας εφ’ ημάς τετεγμένας αρχάς επιτέλους να πάψει και αυτή η αδικία της μη δυνατότητος διεξαγωγής εκλογών που είναι δημοκρατικό μας δικαίωμα. Ενθυμούμε αυτή τη στιγμή τα λόγια του εξοχοτάτου υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά κατά την παρουσίασιν της νέας εκδόσεως του βιβλίου του κ. Σηφουνάκη για την Ίμβρο και την Τένεδο: Αυτά τα δύο νησιά και γενικότερα οι αδικούμενοι έχουν δικαίωμα, να διεκδικούν τα δικαιώματα τους» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος μιλώντας στο εκκλησίασμα μετά τον εσπερινό στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης Σταυροδρομίου.

«Το να κάνουμε εκλογές για την ανάδειξη νέων σωμάτων εις τας κοινότητας και τα ευαγή ιδρύματα μας είναι αναφαίρετον και αναπαλωτρίωτον δικαίωμα μας, ως πολιτών αυτής της χώρας. Δυστυχώς μας αφηρέθη εδώ και τέσσερα χρόνια και πλέον και περιμένομεν την αποκατάστασιν και αυτής της αδικίας. Χωρίς να περάσουν άλλα πενήντα χρόνια όπως περιμέναμε για να επαναλειτουργήσει το ελληνικό σχολείο στην Ίμβρο. Γίνονται πολλές θετικές εξελίξεις στην χώρα μας κι εμείς οι ομογενείς, οι Χριστιανοί που έχουμε μείνει δυστυχώς τόσο λίγοι Τούρκοι πολίτες, όπως είπε, επαναλαμβάνω ο κ Κοτζιάς, δικαιούμεθα να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας τα δημοκρατικά τα οποία απορρέουν από το σύνταγμα και από τους νόμους της χώρας», τόνισε.

Στον εσπερινό παρευρέθηκε και ο υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Τέρενς Κουίκ, ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των παρευξείνιων χωρών.

Ο κ. Κουίκ μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι πήρε την ευλογία να είναι στον εσπερινό παραμονή Κωνσταντίνου και Ελένης, «σε αυτόν τον σπουδαίο ναό με τον εσπερινό που έκανε ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ηγέτης της παγκόσμιας Ορθοδοξίας» και πρόσθεσε:

«Η επίσκεψη αυτή τη φορά στην Κωνσταντινούπολη γίνεται για τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΟΣΕΠ, και θα είμαι βεβαίως και τη Δευτέρα όπου θα έρθει στην Κωνσταντινούπολη ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Είναι η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Τουρκία η κορυφή του ελληνικού κράτους και θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Άρα θεωρώ ότι θα είναι μια πολύ σημαντική συνάντηση και θα έχει ένα ξεχωριστό πολιτικό ενδιαφέρον. Άκουσα με ιδιαίτερη προσοχή τα όσα είπε πριν από λίγο ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφερόμενος στο θέμα των εκλογών που πρέπει να γίνουνε στις εδώ κοινότητες και όχι μόνο».

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.