Εθνικό Συμβούλιο: Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12:40 το μεσημέρι η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε το Σώμα για την πρόταση που υπέβαλε προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί κατά την τελευταία τους συνάντηση, στο πλαίσιο των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

Στη σημερινή συνεδρία παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριακού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος,  ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο Αντιπρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Πόλυς Παλλήκαρος και ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης.

Συμμετείχαν επίσης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας.

Στη συνεδρία του Εθνικού παρακάθεται επίσης και ο πρώην ΠτΔ Γιώργος Βασιλείου.

«Η πρόταση του ΠτΔ δείχνει συνέπεια σε όσα έχουν συζητηθεί τους τελευταίους μήνες», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Πρόσθεσε επίσης πως «όσο περνά από το χέρι μας θα στηρίξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να μην υπάρξει αδιέξοδο», ενώ τόνισε ότι «γνωρίζουμε όλοι ότι δεν εξαρτάτε από εμάς, αλλά από την Άγκυρα εάν θα λυθεί το Κυπριακό».

Εξέφρασε ακόμη τη στήριξή του στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δηλώνοντας την ίδια ώρα ότι ο πρόεδρος κράτησε ανοικτό το παράθυρο, δίνοντας την ευκαιρία στον κ. Άιντα να διαβουλευθεί με την άλλη πλευρά. «Θα προσπαθούμε να κρατάμε ανοικτό το παράθυρο της ελπίδας», είπε.

Τέλος, ανέφρε πως «δεν μπορεί να υπάρξει Γενεύη 2 χωρίς το πρώτο θέμα να είναι η Ασφάλεια και οι Εγγυήσεις».

«Δεν θα κρύψω την ανησυχία μας για το ρίσκο του ΠτΔ με την πρότασή του», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Είπε επίσης ότι κάποια κόμματα έθεταν θέμα να αναστραφεί η διαδικασία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τους απαντούσε με επιχειρήματα, αλλά σήμερα υιοθετεί αυτή την προσέγγιση.

Δήλωσε ακόμη πως δεν υπάρχει ούτε ένας στη διεθνή κοινότητα που να στηρίζει τις τουρκικές θέσεις, επειδή είναι απαράδεκτες…

Τέλος, εξέφρασε την άποψη πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε μονομερώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις.

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχίζει τη συσκότιση», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνεδρίας, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος. Όπως τόνισε μάλιστα, «έχουμε ζητήσει συγκεκριμένη ενημέρωση την οποία δεν λάβαμε σήμερα».

Πρόσθεσε επίσης πως στο Κυπριακό δεν υπάρχουν προτάσεις και δεν υπάρχει στρατηγική, ενώ ανέφερε πως οι «μεταμορφώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, ενόψει εκλογών, κοστίζουν».

Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση πως «βρισκόμαστε ενώπιον κινδύνου ενός αδιεξόδου και να κατηγορηθεί η πλευρά μας».

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε πως ο Πρόεδρος πρέπει να προχωρήσει σε κατάθεση αιτήματος για Διάσκεψη που να περιλαμβάνει και τα πέντε μόνιμα μέλη. Τόνισε ακόμη πως εάν η διαδικασία αυτή συνεχιστεί, τότε ίσως να πάμε σε ναυάγιο.

«Σε αδιέξοδο θα οδηγήσει νέα Διάσκεψη, εάν δεν τύχει προετοιμασίας» τόνισε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας.

Εξέφρασε επίσης την ανησυχία, ότι η Τουρκία διαθέτει πλάνο Β’, που αποσκοπεί στη δημιουργία τετελεσμένων και απηύθυνε έκκληση για σύγκληση ειδικής συνεδρίας του εθνικού συμβουλίου, ούτως ώστε να ληφθούν προληπτικά μέτρα σε περίπτωση αδιεξόδου.

Από πλευράς του ο Αντιπρόεδρος της Αλληλεγγύης, Πόλυς Παλλίκαρος, ανέφερε πως υπάρχει πρόβλημα κατάρρευσης των συνομιλιών και πώς δεν οδηγούμαστε σε καλό δρόμο για επίλυση του Κυπριακού.

Ο Γιώργος Περδίκης εκ μέρους των Οικολόγων είπε πως του κάνουν εντύπωση θέσεις κάποιων Κυπρίων πολιτικών, που προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά του κ. Άιντα.

Είπε επίσης πως η πρόταση του ΠτΔ για να ανατρέψει την τουρκική κίνηση, ήρθε πάρα πολύ αργά και ενώ έχει ήδη υποστεί υπόσκαψη, ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης, αλλά και η θέσεις της Ε/κ πλευράς.

Αποχώρησε διαμαρτυρόμενος από το Εθνικό ο Χριστόφιας

Διαμαρτυρόμενος για τη μη ανταπόκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στις τηλεφωνικές του κλήσεις για το θέμα του Βοηθού Αρχηγού της Αστυνομίας Ανδρέα Κυριάκου, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας αποχώρησε από τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Όπως δήλωσε κατά την αποχώρησή του από το Προεδρικό, ο ίδιος φεύγει από τη συγκεκριμένη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου μετά από μια δήλωση που έκανε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σχετικά με το θέμα της «καρατόμησης», όπως είπε, του Ανδρέα Κυριάκου.

«Είχα ζητήσει στο τηλέφωνο, στη διάρκεια 3 ημερών, πέντε ή έξι φορές τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την προγραμματιζόμενη καρατόμηση του Ανδρέα Κυριάκου. Δεν πήρα καμία απάντηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εγώ όταν ήμουν Πρόεδρος και την ώρα που με έβριζε ο κ. Αναστασιάδης, αν με ζητούσε στο τηλέφωνο, ανταποκρινόμουν. Γι’ αυτό, για λόγους τάξης, αρχής και διαμαρτυρόμενος, έφυγα από τη Συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου», είπε.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, o Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, σχολίασε την αποχώρηση του Δημήτρη Χριστόφια από τον Εθνικό Συμβούλιο. «Το Εθνικό Συμβούλιο ιδρύθηκε και λειτουργεί για αποκλειστική συζήτηση του Κυπριακου #DChristofia. Και όχι για εσωτερικά ζητήματα», έγραψε.

• Διάγγελμα για ενημέρωση του κυπριακού λαού θα κάνει απόψε στις 20:30 το βράδυ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

ΚΥΠΕ

One thought on “Εθνικό Συμβούλιο: Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s