Ποιοι φοβούνται τον Πόλυ Πολυβίου και η ώρα της αλήθειας στο Κυπριακό

Kινητοποίηση παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στο πολιτικό παρασκήνιο εξαιτίας της φημολογίας ότι ο Πόλυς Πολυβίου δέχεται παροτρύνσεις να είναι υποψήφιος στις Προεδρικές εκλογές.

Το σενάριο δεν είναι άσχετο με την πρόσφατη διαρροή των νέων διαφωνιών που διατυπώνει ο Πόλυς Πολυβίου για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ο Πόλυς Πολυβίου, μέλος της ομάδας στήριξης του διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη [FO] και νομικός του σύμβουλος, διαφοροποιεί τη θέση του στα ζητήματα της πολιτικής ισότητας, της άμεσης έναρξης ισχύος μιας πιθανής συμφωνίας και στον μηχανισμό επίλυσης αδιεξόδων. Αφήνει μάλιστα αιχμές ότι εξυφαίνεται μια μη λειτουργική λύση, που θα καταρρεύσει. Ο Πολυβίου είχε εκφράσει διαφωνίες και τον Σεπτέμβριο του 2016, διατυπώνοντας και τότε ανησυχίες για τη λειτουργικότητα της λύσης.

Εάν τελικώς αποφασίσει να θέσει εαυτόν στην εκλογική κούρσα και μάλιστα με ρητορικἠ της λεγόμενης σκληρής γραμμής στο Κυπριακό, προφανώς θα ρίξει αγκίστρι στην λίμνη στην οποία προσβλέπει ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Πάντως στο επιτελείο του προέδρου του ΔΗΚΟ και ευρύτερα στα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου επικρατεί μεγάλη αισιοδοξία, ιδιαίτερα μετά και το πλήγμα που δέχθηκε η υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα από την μαζική αποχώρηση στελεχών από τη Συμμαχία Πολιτών. Στο επιτελείο Λιλλήκα υπάρχει προβληματισμός αλλά όχι ανησυχία, γιατί θεωρούν αργά ή γρήγορα η πληγή θα επουλωθεί.

Η προσοχή όλων των επιτελείων στρέφεται πλέον στο ΑΚΕΛ, όπου την ερχόμενη βδομάδα θα συνέλθει το Πολιτικό Γραφείο για να μελετήσει την κατάσταση και να σημάνει την αντίστροφη μέτρηση για τον υποψήφιο που θα στηρίξει. Ψηλά στο short list του ΑΚΕΛ υπάρχουν τα ονόματα του Μάικ Σπανού [φωτο], του Κίκη Καζαμία και του Σταύρου Μαλά. Στο Πολιτικό Γραφείο θα αποφασιστεί και η συνέχεια της διαδικασίας, κατά πόσον δηλαδή θα προκριθεί περισσότερες από μια επιλογές προς την Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα διαμορφώσει και την τελική πρόταση προς το έκτακτο συνέδριο, το οποίο θα έχει τον οριστικό λόγο για τον υποψήφιο που θα στηρίξει το ΑΚΕΛ.

Τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ αναμένουν διακαώς όλα τα κόμματα, με πρώτο το κυβερνών αλλά και το Προεδρικό, γιατί η επιλογή του μεγάλου κόμματος της αντιπολίτευσης θα διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό και την ισορροπία δυνάμεων ενόψει των εκλογών.

Ο Νίκος Αναστασιάδης θα ανακοινώσει σύντομα την απόφασή του να είναι υποψήφιος, αφού πρώτα ξεκαθαρίσει το σκηνικό στο Κυπριακό.

Καθοριστικά θα είναι τα νέα που θα φέρει τις επόμενες ώρες από την Τουρκία ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Εάν η Άγκυρα εμφανιστεί έτοιμη να δεχθεί έστω και μέρος της πρότασης του Προέδρου για νέα Γενεύη τότε υπάρχουν ελπίδες για ύπαρξη προόδου. Σε διαφορετική περίπτωση το αδιέξοδο θα οριστικοποιηθεί και μάλλον η επανεκκίνηση θα επιχειρηθεί μετά τις προεδρικές του Φεβρουαρίου.

reporter.cy/ΤΑ ΝΕΑ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s