Σφαλίζει την πόρτα η Τουρκία

Τα περιθώρια απεμπλοκής από το διαφαινόμενο αδιέξοδο στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό είναι πλέον ελάχιστα, έως ανύπαρκτα. Οι τοποθετήσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη συνέντευξή του στον «Φ», αποκαλύπτουν τις πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας.

Η οποία, στην παρούσα φάση, δεν δείχνει διατεθειμένη να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια καλής θέλησης που θα υποβοηθά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Ο Τούρκος αξιωματούχος, επανέλαβε τις αξιώσεις για συνέχιση της παρουσίας τουρκικού στρατού ακόμα και μετά τη λύση του Κυπριακού, καθώς επίσης για διατήρηση των τουρκικών επεμβατικών δικαιωμάτων.

Την ίδια ώρα, η τουρκική κυβέρνηση δηλώνει την απροθυμία της να προσέλθει σε μια νέα Διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό, στην οποία στρέφονται το τελευταίο διάστημα και οι προσπάθειες του Ειδικού Αντιπρόσωπου των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Έσπεν Μπάρθ Άιντα. Η αποκάλυψη των τουρκικών θέσεων γύρω από το θέμα της διάσκεψης εκτιμάται ότι γίνεται μετά την κατάθεση της πρότασης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και η οποία, όπως αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι, βρίσκει ανταπόκριση από τα Ηνωμένα Έθνη.

Προηγουμένως, η τουρκική κυβέρνηση δεν είχε προβεί σε οποιαδήποτε δημόσια τοποθέτηση γύρω από το θέμα της πραγματοποίησης Διεθνούς Διάσκεψης. Η οποία, όπως αναφέρει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για να πραγματοποιηθεί θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος, ενώ την ίδια ώρα τορπιλίζει τις προϋποθέσεις προόδου με τις προκλητικές θέσεις για παραμονή τουρκικού στρατού και εγγυήσεις.

Έντονη ήταν η αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης στις αναφορές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. «Οι θέσεις που εκφράζει ο κ. Τσαβούσογλου στη συνέντευξή του, εξηγούν ακριβώς γιατί δεν έχει λυθεί μέχρι στιγμής το Κυπριακό», ανέφερε σε δηλώσεις του στον «Φ» ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Η συνέντευξη και τα όσα αναφέρονται σε αυτή, εξηγούν επίσης την αμηχανία της τουρκικής πλευράς, στην πρόσφατη πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας που είναι και η μοναδική που εάν υιοθετηθεί μπορεί να δημιουργήσει προοπτικές για ένα θετικό αποτέλεσμα και να αποτρέψει το αδιέξοδο στην παρούσα διαδικασία», πρόσθεσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού, στην οποία να προνοούνται, είτε τουρκικές είτε άλλες στρατιωτικές εγγυήσεις.

Κληθείς να σχολιάσει τις έμμεσες απειλές του κ. Τσαβούσογλου γύρω από το θέμα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα εμπλακεί στο παιχνίδι των επικοινωνιακών αμφισβητήσεων της Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο. «Οι ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, γίνονται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου μετά και από συνεργασία με τα γειτονικά κράτη και η καλύτερη απάντηση στην Τουρκία, είναι η υλοποίηση των ενεργειακών μας σχεδιασμών, οι οποίοι συνεχίζονται κανονικά», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Διπλωματικοί κύκλοι αξιολογώντας τις τοποθετήσεις Τσαβούσογλου, επεσήμαναν στον «Φ» ότι είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Τουρκία δεν θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη χρονική συγκυρία για την ίδια να προβεί σε οποιεσδήποτε κινήσεις καλής θέλησης στο Κυπριακό. Αυτό εξαιτίας της εχθρικής στάσης που διατηρούν πολλές ευρωπαϊκές χώρες εναντίον της, γεγονός που δεν αφήνει πολλές προσδοκίες για αποκόμιση οποιουδήποτε κέρδους, σε σχέση με τα ευρωτουρκικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό άφησε να νοηθεί και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην τελευταία συνάντησή τους. Όπως διαφάνηκε, επειδή η Τουρκία δεν προσδοκά να έχει οποιοδήποτε όφελος, το Κυπριακό μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σήμερα σε λεπτομερή ενημέρωση του Εθνικού Συμβούλιο σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά για την πρόταση που κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη σε σχέση με τις προϋποθέσεις για σύγκλιση μιας νέας Διεθνούς Διάσκεψης.

Αύριο, εξάλλου, επιστρέφει στην Κύπρο ο Έσπερ Μπαρθ Άιντα, ο οποίος θα επιδιώξει μια ύστατη προσπάθεια να κρατήσει ζωντανή τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Εδικός Αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για το Κυπριακό θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, προκειμένου να γεφυρώσει τις δύο προτάσεις που έχουν κατατεθεί την περασμένη Τετάρτη από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Φρίξος Δαλίτης “Φ”

>>> Τσαβούσογλου: Οι Τ/κ δεν δέχονται λύση χωρίς εγγυήσεις

One thought on “Σφαλίζει την πόρτα η Τουρκία

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s