Λακκοτρύπης: Οι τουρκικές απειλές να μην μας αποπροσανατολίζουν

Δεν θα πρέπει να μας αποπροσανατολίζουν οι τουρκικές απειλές για θερμό επεισόδιο στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε στον ρ/σ ACTIVE o υπουργός Ενέργειας. Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο εξήγησε ο Γιώργος Λακκοτρύπης, βιώσαμε ξανά τις προκλήσεις για την κυριαρχία, περισσότερο τώρα που προχωρούμε το καλοκαίρι στη γεώτρηση του τεμαχίου Ονησίφορος.

Προχωρούμε στους σχεδιασμούς μας εξήγησε, οι διάφορες προκλήσεις τραβούν μεν την προσοχή αλλά είναι θόρυβος, εμείς παραμένουν στοχοπροσηλωμένοι στους σχεδιασμούς μας.

“Από τις δέκα Μαΐου εκτελούνται εκτενή σεισμογραφικά στα τεμάχια 6, 10 και 11. Εμείς τη δουλειά μας”.

Ο προγραμματισμός για γεώτρηση στο τεμάχιο Ονησίφορος στα μέσα Ιουλίου προχωρεί, έχουν εξασφαλιστεί τα γεωτρύπανα με την  κοινοπραξία ΕΝΙ- ΤΟΤΑL, να συνεχίζει για την εξασφάλιση των τριών απαιτούμενων αδειών, αρχικά οδηγίες της ΕΕ, τη μελέτη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς και τη μελέτη για την ασφάλεια των γεωτρητικών δραστηριοτήτων.

Οι προτεραιότητες

Ο ερευνητικός πυλώνας στα ενεργειακά, οι γεωτρήσεις και κατά συνέπεια οι ανακαλύψεις είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης σημείωσε ο κύριος Λακκοτρύπης. Εξήγησε ότι αυτές είναι που θα καταδείξουν τις βέλτιστες επιλογές για εκμετάλλευση του Φυσικού Αερίου. Οι προσπάθειες για το κοίτασμα Αφροδίτη συνεχίζονται προς πώληση στην Αίγυπτο και είναι πολύ σημαντική επειδή έχουμε προχωρήσει από τις οριοθετήσεις και γεωτρήσεις τριών γύρων και απομένει για να κλείσει ο κύκλος, η εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη.

Μονόδρομος η εισαγωγή Φ. Αερίου για ηλεκτροπαραγωγή

Αν δεν καταφέρουμε μέχρι το 2020 ανέφερε ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός ενέργειας,  “να εισαγάγουμε Φ.Α. ως ένα από τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται στην ηλεκτροπαραγωγή, τότε θα αναγκαστούμε να επενδύσουμε σε αντιρρυπαντικές τεχνολογίες για να αποφύγουμε τα μεγάλα πρόστιμα τα οποία ενδέχεται να επιβάλει η ΕΕ”.

Ακόμη μία προσπάθεια σημείωσε, είναι μονόδρομος. “Ο λόγος που διαφέρει από τις προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες επειδή δεν είχαμε ζητήσει ολοκληρωμένη λύση, δηλαδή υποδομές και Φυσικό Αέριο. Στόχος να επικεντρωθούμε στις απαραίτητες υποδομές υγροποιημένου ΦΑ και σε ένα μακροχρόνιο συμβόλαιο προμήθειας ΦΑ που θα περιλαμβάνει τις ελάχιστες δυνατές ποσότητες”. Περισσότερες ποσότητες εξήγησε, θα εγκυμονεί ρίσκο για τη ΔΕΦΑ και την ΑΗΚ ότι σε μια ω μη γένοιτο, μελλοντική κρίση θα πρέπει να πληρώνονται ποσότητες για προμήθεια Φυσικού Αερίου που δεν θα χρειάζεται.

Ο East Med στην τριμερή της Θεσσαλονίκης

Σημαντικότερη στη συνεργασία των τριών χωρών, είναι η υλοποίηση του East Med, που αναμένουμε να προκύψει από την Τριμερής Ισραήλ- Ελλάδας – Κύπρου στη Θεσσαλονίκη ανέφερε ο Γιώργος Λακκοτρύπης.  Οι προκαταρκτικές τεχνικές μελέτες είπε, καταδεικνύουν ότι είναι τεχνικά εφικτός και οικονομικά βιώσιμος ο αγωγός. Δεν λέμε όμως ότι είναι το τέλος του διαδρομής. Θα γίνει αίτηση συμπλήρωσε, στο επόμενο κάλεσμα, για χρηματοδότηση αυτού του έργου. Εμείς οφείλουμε να έχουμε τις επιλογές μας, για να μπορέσουμε να κάνουμε τη σωστή εκμετάλλευση του Φυσικού Αερίου.

Άντρη Δανιήλ “Φ”

One thought on “Λακκοτρύπης: Οι τουρκικές απειλές να μην μας αποπροσανατολίζουν

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s