ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΤOΥ ΑΚΕΛ o “Mr Coca-Cola Turkey”

Έτοιμος να τραβήξει κουπί ο Μάικ Σπανός

«Τοις φρονίμοις ολίγα» ήταν η απάντηση του επιχειρηματία Μάικ Σπανού στις επίμονες ερωτήσεις που απασχολούν τον ΑΚΕΛικό και ευρύτερα τον πολιτικό κόσμο της Κύπρου. Παρόλα αυτά, μέσα από αυτά τα ολίγα μπορεί εύκολα να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι ο γνωστός επιχειρηματίας είναι έτοιμος να σηκώσει τα μανίκια πάνω και να μπει στη μάχη των προεδρικών εκλογών, εάν τελικά οι διεργασίες στο ΑΚΕΛ ολοκληρωθούν, επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά που τον θέλουν ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για το χρίσμα του υποψηφίου.

«Αν θα είμαι υποψήφιος θα είμαι ανεξάρτητος», ξεκαθάρισε χθες σε δήλωσή του στον «Φ». Ταυτόχρονα, όμως, σημειώνει ότι μια κομματική στήριξη είναι απαραίτητη για να μπορεί ένας προεδρικός υποψήφιος να έχει προοπτική ανάδειξης στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο Μάικ Σπανός είναι πέραν από εμφανές έτοιμος να τραβήξει κουπί για τις προεδρικές εκλογές και να σηκώσει το βάρος της προεκλογικής, παρά το γεγονός ότι δεν θέλησε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση και να ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του. Ούτε καν για το κατά πόσο έχουν γίνει οποιεσδήποτε άλλες επαφές πέραν από την απλή βολιδοσκόπηση. Είναι λογικό, τη στιγμή που οι διεργασίες στο ΑΚΕΛ μπαίνουν σε τελικό στάδιο, η κάθε κίνηση και η κάθε δήλωση να γίνεται πολύ προσεκτικά. Ο Μάικ Σπανός παρουσιάζεται ως άτομο που ξέρει να μετρά το κάθε του βήμα και δεν θέλει αυτή τη στιγμή να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση, η οποία θα μπορούσε προκαλέσει οποιαδήποτε εμπλοκή στις διαδικασίες.

Από την άλλη, όμως, δηλώνει ότι ανέκαθεν στη ζυγαριά της ηθικής του, βαρούσε πάντα το συλλογικό καλό και όχι το προσωπικό όφελος. «Πάντα βαρούσα προς το καλό του συνόλου», δήλωσε ο Μάικ Σπανός, αφήνοντας να νοηθεί ότι και σε αυτή την περίπτωση αυτό είναι το κριτήριο που θα μετρήσει στην τελική του απόφαση. Την οποία σίγουρα έχει λάβει και εν καιρώ τω δέοντι θα δημοσιοποιήσει.

Παράλληλα σημειώνει ότι μια υποψηφιότητα θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και το κοινωνικό εκτόπισμα και την απήχηση στην κοινωνία. Ταυτόχρονα, υποδεικνύει ότι, οπωσδήποτε θα πρέπει «στην τελική σούμα» να προσμετρηθεί μια κομματική υποστήριξη η οποία θεωρείται απαραίτητη για τη δυναμική που θα αποκτήσει μια υποψηφιότητα. Διότι, όπως επισημαίνει, η εκτίμηση  που υπάρχει προς ένα άτομο στην κοινωνία, δεν είναι αρκετή από μόνη της, χωρίς τη στήριξη από κάποιο κόμμα να πάρει τη δυναμική που χρειάζεται για την εκλογική νίκη. Ως επιτυχημένος μάνατζερ άλλωστε, αναγνωρίζει ότι οι αριθμοί στις εκλογές, ιδιαίτερα για την κοινωνία της Κύπρου, έχουν τη σημασία τους.

Με αυτά ολίγα, είναι προφανές ότι αν ο Μάικ Σπανός έχει τη στήριξη του ΑΚΕΛ, τότε είναι δεδομένο ότι θα είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές. Όπως δεδομένο είναι άλλωστε και το γεγονός ότι είναι το πρώτο όνομα στη λίστα του κόμματος της Αριστεράς, καθώς είναι και το άτομο το οποίο πληροί εν πολλοίς και τα κριτήρια που η ηγεσία του κόμματος θέτει εδώ και καιρό. Δηλαδή, είναι άτομο ευρύτερης αποδοχής και αναγνώρισης, έχει κοινές θέσεις στο Κυπριακό με το ΑΚΕΛ και έχει παρόμοιες θέσεις σε θέματα οικονομίας και εσωτερικής πολιτικής.

Ο Μάικ Σπανός είναι μια προσωπικότητα εξωκομματική, με ιδιαίτερα πετυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία. Είναι υπέρ της λύσης και θεωρείται ότι ως καλός μάνατζερ μπορεί να διαχειριστεί τα σημαντικά ζητήματα της οικονομίας. Φέρει παράλληλα αποδοχής και αναγνώρισης στους επαγγελματικούς του κύκλους και αυτό έχει μεταφερθεί στην ηγεσία του ΑΚΕΛ από άτομα που τον γνωρίζουν. Αυτό που απομένει είναι να πεισθεί η βάση του κόμματος, στις οποίες είναι λογικό να μην είναι τόσο γνωστός. Σε αυτό φαίνεται να επενδύει και η παραπέρα διαδικασία του ΑΚΕΛ με την ελεύθερη συζήτηση χωρίς περιορισμούς στη μεθαυριανή συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, κατά την οποία η ηγεσία του κόμματος θα προβεί σε μια ανασκόπηση των όλων όσων έχουν γίνει μέχρι τώρα, όσον αφορά στις προεδρικές εκλογές.

Θα ακολουθήσει την ερχόμενη εβδομάδα νέα συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου και ακολούθως, νέα συνεδρία της ΚΕ, η οποία θα διαμορφώσει την πρόταση προς τις κομματικές ομάδες βάσης. Η ΚΕ λαμβάνοντας υπόψη και το αποτέλεσμα της διαβούλευσης με τις ομάδες βάσης, θα προχωρήσει στη διαμόρφωση της τελικής  πρότασης που θα πάει για έγκριση στην παγκύπρια συνδιάσκεψη περί τις αρχές Ιουλίου.

“ΣΚΛΗΡΟ ΡΟΚ” ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

Ο Άντρος Κυπριανού ήταν χθες φιλοξενούμενος στη μεσημβρινή εκπομπή του ΡΙΚ, χωρίς ωστόσο να ανοίξει τα χαρτιά του σε σχέση με τις Προεδρικές και τα ονόματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του [ομογάλακτου του] Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό [παράπονο γιατί δεν τα έδωσε ΟΛΑ!].

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ επέκρινε την πρόταση Αναστασιάδη και τις προϋποθέσεις που θέτει για την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης. Πρόσθεσε ακόμα ότι στο Εθνικό Συμβούλιο είχαν εγείρει μαζί με τον Γιώργο Λιλλήκα θέμα για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι τουρκικές απειλές, αλλά και το τι θα γίνει σε περίπτωση που καταρρεύσουν οι συνομιλίες. «Η απάντηση δόθηκε δημόσια ότι αν καταρρεύσουν οι συνομιλίες, δεν θα είναι η πρώτη φορά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Άντρος Κυπριανού.

“Φ”

>>> Ποιος είναι ο υποψήφιος “μνηστήρας” του ΑΚΕΛ Μάικ Σπανός

One thought on “ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΤOΥ ΑΚΕΛ o “Mr Coca-Cola Turkey”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.