Εκλογές Βρετανίας: Μόλις στο 5% η διαφορά των Συντηρητικών από τους Εργατικούς

Στη μικρότερη διαφορά από τότε που η Τερέζα Μέι ανέλαβε τα ηνία της Βρετανίας, έχει περιοριστεί το προβάδισμα του Συντηρητικού Κόμματος έναντι των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν, σύμφωνα με νεότερη δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov για λογαριασμό της εφημερίδας Times.

Συγκεκριμένα, δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 8ης Ιουνίου, οι Συντηρητικοί έχουν 43% στην πρόθεση ψήφου (ποσοστό μειωμένο κατά μία μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα) έναντι 38% των Εργατικών (ενισχυμένο κατά 3%).

Πρόκειται για την καλύτερη δημοσκοπική επίδοση των Εργατικών από τότε που την ηγεσία ανέλαβε ο κ. Κόρμπιν το Σεπτέμβριο του 2015.

Στην 3η θέση ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 10% και έπεται το UKIP με 4%.

Το πλειοψηφικό μονοεδρικό εκλογικό σύστημα στη Βρετανία σημαίνει ότι τα ποσοστά ψήφου δεν έχουν ευθεία αντιστοιχία με τον αριθμό των κερδισμένων εδρών για κάθε κόμμα. Ωστόσο, σε περίπτωση που τα παραπάνω ποσοστά ανάγονταν με ομοιόμορφο τρόπο σε κάθε περιφέρεια εκτιμάται ότι η κα Μέι θα έχανε τελικά έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων, με την πλειοψηφία της να περιορίζεται από 17 σε μόλις δύο βουλευτές.

Όταν η Τερέζα Μέι κήρυξε τις πρόωρες εκλογές τον περασμένο μήνα το προβάδισμα των Τόρις στις δημοσκοπήσεις ανερχόταν σε 24%.

Η μείωση της διαφοράς αποδίδεται στην αναστάτωση και στην εχθρική αντιμετώπιση που προκάλεσαν οι εξαγγελίες των Συντηρητικών στο μανιφέστο τους για την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των προσωπικών δαπανών για την κοινωνική περίθαλψη ηλικιωμένων με εκφυλιστικές ασθένειες. Η Πρωθυπουργός Μέι υποχρεώθηκε να υπαναχωρήσει μετά από τις αντιδράσεις, κάτι που εκτιμάται από σχολιαστές ότι υπονόμευσε το μήνυμά της ότι η ίδια είναι η μόνη επιλογή για μία “ισχυρή και σταθερή” διακυβέρνηση.

Ενώ η προεκλογική εκστρατεία των μεγάλων κομμάτων επαναρχίζει σήμερα μετά από τρεις ημέρες διακοπής λόγω του τρομοκρατικού χτυπήματος της Δευτέρας, στον τομέα της ασφάλειας οι Συντηρητικοί απολαμβάνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από τους πολίτες σε σύγκριση με τους Εργατικούς. Η δημοσκόπηση δείχνει ότι το 55% των πολιτών θεωρούν ότι οι Τόρις θα λάμβαναν καλύτερες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας έναντι 33%  για τους Εργατικούς.

Τη συζήτηση επί της ασφάλειας αναμένεται να τροφοδοτήσει ακόμα περισσότερο ο Τζέρεμι Κόρμπιν με σημερινή ομιλία του, κατά την οποία θα υποστηρίξει ότι υπάρχει διασύνδεση μεταξύ των πολέμων που έχει διεξαγάγει ή υποστηρίξει η Βρετανία στο εξωτερικό και των ισλαμιστικών τρομοκρατικών επιθέσεων επί βρετανικού εδάφους.

Θέλοντας να περιορίσει τις αναμενόμενες αντιδράσεις, ο κ. Κόρμπιν που έχει αντιταχθεί ως βουλευτής σε όλες τις βρετανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, θα τονίσει ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει απαλλαγή των τρομοκρατών από την ενοχή τους.

Θα σημειώσει όμως παράλληλα ότι “πρέπει να είμαστε αρκετά γενναίοι και να παραδεχθούμε ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας πολύ απλά δεν αποδίδει” και ότι πρέπει να βρεθεί κάποιος “εξυπνότερος” τρόπος για να περιοριστεί η απειλή από χώρες που εκτρέφουν και παράγουν τρομοκρατία.

ΚΥΠΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s