«Τηλεσκουπίδια» Vs Κυπριακή Νεολαία»

Γράφει ο εκπαδευτικός Γεώργιος Σκαλιάς  

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι κανένα άλλο από τα επιτεύγματα της τεχνολογίας δεν έχει εισβάλει με τόση ταχύτητα στη ζωή μας όσο η τηλεόραση. Πολλοί βέβαια θα είναι έτοιμοι να την επαινέσουν για τις πολλές καλές υπηρεσίες της: πολύπλευρη και πολύμορφη πληροφόρηση και ενημέρωση, εκλαϊκευμένη επιστήμη, ελεύθερη διακίνηση ιδεών, φτηνή διασκέδαση και πολλά άλλα. Ως ένα βαθμό αυτά τα προσφέρει…

Όμως εδώ και αρκετά χρόνια οι βλαπτικές της επιδράσεις στο σύγχρονο άνθρωπο και ιδιαίτερα στα παιδιά και στους νέους μας, είναι πολύ περισσότερο καταστροφικές και ανεπανόρθωτες. Δημιουργεί στους νέους μας μια ψεύτικη και αφύσικη εικόνα του κόσμου. Το παιδί, ο νέος της Κύπρου βλέπει μόνο και ακούει, δε μιλάει, άρα δε συμμετέχει σε καμιά μάθηση, αλλά αφήνεται ανυπεράσπιστος στη διαβρωτική επίδραση του κάθε αρνητικού μηνύματος και της κάθε ανάξιας Αξίας! Η κριτική σκέψη δολοφονείται όπως και η φαντασία! Και τα δύο ατροφούν και αχρηστεύονται, αφού άλλοι αποφασίζουν γι’ αυτόν. Αναφέρομαι στα «τηλεσκουπίδια», που τα διάφορα τηλεοπτικά κανάλια της Κύπρου, ευτυχώς αποκλειστικά επί του παρόντος μόνο τα ιδιωτικά, έχουν «υιοθετήσει», λόγω υψηλής τηλεθέασης, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους της Κύπρου, με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος από τις διαφημίσεις και μόνον, αδιαφορώντας για τις Αξίες, όπως ο άνθρωπος, η δημοκρατία, η ελεύθερη σκέψη, η έκφραση αντίθετης άποψης, η αισθητική των πραγμάτων, η αλληλεγγύη, ο αλτρουισμός, ο καλώς νοούμενος εγωισμός, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια (και ιδιαίτερα η γυναικεία), τα ουμανιστικά ιδεώδη.

Αναφέρομαι συγκεκριμένα στα «τηλεοπτικά σκουπίδια», που υπό τη μορφή μουσικών διαγωνισμών έχουν κυριολεκτικά επικρατήσει σχεδόν σε όλα τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια και μάλιστα σε ώρες υψηλής τηλεθέασης! Βλέπετε και αυτή η «μόδα» της μητρός πατρίδος μάς εμβολίασε άμεσα αποτελεσματικότατα! Εκατοντάδες νέοι μας εισρέουν στα «Αρμόδια Σώματα» που εδρεύουν εν Αθήναις αλλά και εις την ημεδαπήν να διαγωνιστούν για μια θέση στο μουσικό στερέωμα. Κούνια που μας κούναγε όλους σ’ αυτόν τον ημικατεχόμενο τόπο! Αμ εκείνοι οι κριτές! Βαθυστόχαστοι, σοβαροί, βλοσυροί, άλλοτε προσποιητά χαμογελαστοί, άλλοτε χαρούμενοι! Μάλλον θα είναι η μέρα που παίρνουν τις παχυλές επιταγές τους!! Ανάλογα με την τηλεθέαση, αν είναι υψηλή και την κρατούν ως τέτοια, θα είναι άδικο να μην παίρνουν επιπλέον του συμβολαίου τους και το «κάτι τις» τους!

Νεαροί, «μπουκκωμένοι» το μικρόφωνο παριστάνουν τους παγκόσμιους σε ακροαματικότητα τραγουδιστές μέχρι τη στιγμή, που θα τους τελειώσει το τραγούδι! Μετά σέρνονται περιδεείς μπροστά στους κριτές! Και περιμένουν σαν να είναι υπόδικοι σε στρατοδικείο την απόφασή τους! Ειλικρινά είναι κρίμα! Που πήγε η υπερηφάνεια των παιδιών μας;

Αλλά όπως σε κάθε σύνολο υπάρχει η «ναυαρχίδα» έτσι συμβαίνει και εδώ: Επάξια λοιπόν «ναυαρχίδα» των «τηλεσκουπιδιών», είναι το περίφημο SURVIVOR! Συγκεντρώνει απίστευτους, όπως μαθαίνω αριθμούς τηλεθέασης! SURVIVOR λοιπόν! Διδάσκει άψογα στους νέους μας τον αυτοεξευτελισμό, τον εξευτελισμό του άλλου, την προδοσία, ότι τίποτα δεν είναι κακό, σε τίποτα δεν πρέπει να έχει κάποιος ηθικούς φραγμούς, τίποτα δεν είναι άκρως ανήθικο, τίποτα δεν είναι διαστροφικό. Ο συναισθηματικός θάνατος και η υπόσκαψη του άλλου με κάθε αθέμιτο μέσο είναι κάτι το φυσιολογικό να συμβαίνει προκειμένου να επιβιώσει κάποιος έστω και για ένα πιάτο φαγητό! Η τυφλή πειθαρχία, η τυφλή υπακοή στους άνωθεν κανόνες, ακόμα και στους πλέον ανθρωπίνως απαράδεκτους, όλα αυτά πρέπει να θεωρούνται δεδομένα και επιβεβλημένα από τους συμμετέχοντες στο «σατανικό» αυτό τηλεοπτικό κατασκεύασμα.

Σιγά – σιγά, ο ανταγωνισμός μεταξύ των ομάδων και των ατόμων οδηγεί στο να ξεχωρίσει ο νικητής, αφού οι άλλοι θα «φονευθούν στο Κολοσσαίο» του Αγίου Δομίνικου, γεγονός που κυριολεκτικά εξιτάρει τους τηλεθεατές! Και εδώ, οι διαφημίσεις, που προβάλλονται αποφέρουν σημαντικά χρηματικά έσοδα και κατ’ επέκταση κέρδη! Όλα στο βωμό του χρήματος! Όλα στο βωμό του κέρδους! Ο νοών, νοείτω! Για τον άνθρωπο και τους νέους μας όχι μόνο κάτι καλό δεν προκύπτει, αλλά τουναντίον επιτυγχάνεται ο πλήρης ευνουχισμός της ίδιας της συναισθηματικής – ανθρωπιστικής ύπαρξής τους. Και ο «βομβαρδισμός» τους με νοοτροπίες και ιδέες έξω από κάθε έννοια ανθρωπισμού, αξιοπρέπειας, δημιουργίας σωστών προτύπων, μακριά από κάθε έννοια αδελφοσύνης, δικαίου, σεβασμού στους ηθικούς κανόνες, που πρέπει να χαρακτηρίζουν μια ανθρώπινη ύπαρξη, μακριά από κάθε έννοια  συμπαράστασης στα δύσκολα στο συνάνθρωπο, αλληλεγγύης και ανιδιοτελούς αγάπης. Η νέα τάξη πραγμάτων αυτό επιβάλλει! Και οι καναλάρχες μας, οι νέοι μας, εμείς όλοι, ακολουθούμε πιστά τις όντως μισάνθρωπες επιταγές της!

Οι εκπομπές αυτές προβάλλονται πάντοτε – όπως προανέφερα – σε ώρες υψηλής τηλεθέασης! Είναι άραγε τυχαίο; «Ο Μεγάλος Αδελφός» αυτό επιτάσσει! Όλα τα έχει κανονίσει! Οι νέοι μας πρέπει να καταστούν σιγά – σιγά άνοα ανθρώπινα όντα! Παίζουμε άπαντες ένα άσχημο – πολύ άσχημο παιχνίδι σε βάρος της νεολαίας μας! Σε κάποια εκπομπή από τους γνωστούς μουσικούς διαγωνισμούς κριτής απηύθυνε με θράσος χιλίων πιθήκων την εξής ερώτηση σε διαγωνιζόμενο νέο: «Έχεις γκόμενα ή γκόμενο»; Και έστησε καβγά τρικούβερτο κατά του διαγωνιζομένου, και κατά του παρουσιαστή και κατά άλλου «συνκριτή» του, που επενέβη, δήθεν πυροσβεστικά! Ήθελε ο άνθρωπος, καιγόταν κυριολεκτικά, να μάθει τις σεξουαλικές προτιμήσεις του νεαρού διαγωνιζομένου; Αυτούς βλέπουν τα παιδιά μας! Αυτά και άλλα πολλά! Και αβίαστα προβάλλει το βασανιστικό ερώτημα:

Turkish producer of both Turkish AND Greek Survivor Acun Ilıcalı awarded medal by Erdogan for services to the nation!!!

Πού είναι η Εκκλησία; Πού είναι το Υ.Π.Π.; Πού είναι οι πνευματικοί μας άνθρωποι; Πού είναι τα κόμματα; Πού είναι οι φίλοι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας; Πού είναι οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις; Πού είναι οι Συνδικαλιστικές Παρατάξεις των Εκπαιδευτικών; Πού είναι οι οργανωμένοι γονείς; Πού είναι οι οργανωμένοι μαθητές; Πού είναι τέλος η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης; Τι ρόλο βαράει; Σιγή ιχθύος από όλους. Και ερωτώ: Γιατί άραγε; Αλαλία έπεσε; Μα είναι δυνατόν; Για κάποια άλλα θέματα, ήσσονος σημασίας, κάποιοι από τους προαναφερθέντες είναι λαλίστατοι στις τηλεοπτικές μας οθόνες και όχι μόνο! Το μυστικό τους, δυστυχώς γι’ αυτούς διέρρευσε και είναι πλέον κοινά γνωστό! Κάποιοι είναι συμμέτοχοι ενσυνείδητα στο τηλεοπτικό έγκλημα, που διαχρονικά και όχι μόνο την παρούσα χρονική περίοδο, συντελείται σε βάρος της νεολαίας μας δια ίδιον όφελος και πάντως όχι προς Θεού χρηματικό. Η τηλεοπτική, ραδιοφωνική, έντυπη και ηλεκτρονική καρατόμηση λέει κάτι σε κάποιους;

Δυστυχώς το νόημα της ζωής και εδώ στην ημικατεχόμενη Κύπρο τελειώνει στις παραγωγικές σχέσεις, δηλαδή στην απόλυτη προτεραιότητα ικανοποίησης του οικονομικού παράγοντα, τελικά στην ανάγκη ικανοποίησης των απαιτήσεων του ενστίκτου! Σε πιο ραφιναρισμένα επίπεδα αυτή η ανάγκη γίνεται επιθυμία για ισχύ, και εξουσιαστικό κύρος, για αναγνώριση και πρωτεία σε στενότερο ή ευρύτερο περίγυρο!

Και το ακόμα πιο τραγικό! Αν κάποτε ξυπνήσει αυτός ο αποχαυνωμένος άνθρωπος και ιδιαίτερα ο νέος της Κύπρου από το λήθαργο, όπου τον βύθισε το αφιόνι της «ψευδοπροοδευτικής» κουλτούρας, που εμείς οι μεγαλύτεροι του διδάξαμε, αν γεννηθεί μέσα του η δίψα να έχει κι αυτός ψυχή, να έχει πρόσωπο, να έχει Θεό, τότε οι δρόμοι, που θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν σε πραγματικές απαντήσεις και όχι σε νοητά είδωλα, μοιάζουν χαμένοι! Η ελληνική πνευματική μας παράδοση έχει βαθύτατα υποβαθμιστεί, μέχρι μηδενισμού από αυτούς, που όφειλαν να απαιτούν να προβάλλεται ανελλιπώς, να προστατεύεται και με αυτή να εμβολιάζονται οι νέοι μας!

Γι’ αυτό και πληθαίνουν γύρω μας οι νέοι άνθρωποι, που ζητούν να βρουν κάποιο νόημα για τη ζωή τους σε ξεπλυμένα εισαγόμενα πρότυπα – όλα τόσο ξένα προς τις δικές μας βιωματικές ρίζες, που ανάγονται στο διαχρονικό ελληνικό πολιτισμό χιλιετηρίδων και στις υψηλές Αξίες του, όσο και οι βρόμικες πλαστικές σακούλες, που τις ξερνάει το κύμα στην αμμουδιά – ή παραδίνονται οι αφελέστεροι στην καλοστημένη αριστοτεχνικά αγυρτεία του σημερινού λεγόμενου «Πολιτισμού» της παγκοσμιοποίησης!

Και λαοί, οι οποίοι ξεχνούν την ιστορία τους, ξεχνούν ή αδιαφορούν για τη θρησκεία τους, ξεχνούν τα ήθη και τα έθιμά τους, ασελγούν επί της πνευματικής τους παράδοσης την οποία απαξιώνουν και περιφρονούν, ξεφεύγουν από τις Αξίες των προγόνων τους, είναι καταδικασμένοι να χαθούν περιφρονημένοι και μοιραίοι μέσα στη χοάνη του ιστορικού χρόνου! Γίνονται ουρά ενός άλλου λαού στην αρχή και στο τέλος αφομοιώνονται από αυτόν έχοντας από μόνοι τους θρυμματίσει όλες τις αντανακλαστικές πυξίδες της φυλετικής τους εθνικής επιβίωσης!

Καταφεύγω, πλήρως απογοητευμένος, σε κάποιους στίχους του αγαπημένου μου ποιητή Παντελή Μηχανικού, από τον «Ονήσιλό» του «κλέβοντάς» του και παραφράζοντας ελαφρώς κάποιους ελάχιστους:

«Σαράντα τρία χρόνια μας στέλλει τις μέλισσές του ο Ονήσιλος να μας κεντρίσουν, να μας ξυπνήσουν, να μας φέρουν ένα μήνυμα! Σαράντα τρεις χιλιάδες μέλισσες έστειλε ο Ονήσιλος και όλες ψοφήσανε απάνω στο παχύ μας δέρμα χωρίς τίποτα να νιώσουμε»! Εντροπή μας! Η Κύπρος Εάλω; Πολύ πιθανόν ο 21ος αιώνας να μας αποκαλύψει την αλήθεια ή το αστήρικτο και το φαιδρό του ερωτήματος!!

* Φιλόλογος – Ιστορικός Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου. Πρώην Λυκειάρχης
Μεταπτυχιακό στην Ιστορία Νεότερη & Σύγχρονη
Πρώην Πρόεδρος Ο.Ε.Λ.Μ.Ε.Κ. (2007-2008)
Σύμβουλος των Ελληνικών Κυβερνήσεων σε θέματα Παιδείας (1983-1989)

>>> SURVIVOR: Πίσω στη… λίθινη εποχή

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s