Κυπριακό: Aποσυντονίστηκαν τα άστρα

Η στάση και η συμπεριφορά του Μουσταφά Ακιντζί δεν άφησε άλλα περιθώρια στον Έσπεν Μπαρθ Άιντα παρά να τερματίσει την παρούσα προσπάθεια για σύγκλιση διάσκεψης στη Γενεύη.

Ο Μουσταφά Ακιντζί κάλεσε χθες το πρωί τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα προκειμένου να του ξεκαθαρίσει πως δεν τίθεται θέμα να αποδεχθεί την πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη για μια δεύτερη Γενεύη. Αρνητικά απάντησε ο κατοχικός ηγέτης και στην πρόταση Άιντα για κοινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την ερχόμενη Δευτέρα, σε μια ύστατη προσπάθεια να επιτύχουν συμφωνία.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε τον κ. Άιντα να ανακοινώσει το τέλος του δικού του πήγαινε-έλα και την αναχώρησή του από την Κύπρο. Η προσοχή στρέφεται τώρα προς τη Νέα Υόρκη και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος αφού ενημερωθεί από τον κ. Άιντα θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις του.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε γραπτή δήλωσή του εξέφρασε την ετοιμότητά του «να συμμετάσχει σε μια Διάσκεψη για την Κύπρο, στη Γενεύη, όχι όμως για λόγους εντυπώσεων ή αναζήτησης προσχημάτων για επίρριψη ευθυνών, αλλά για μια ουσιαστική και αποτελεσματική διαπραγμάτευση που θα ανοίξει τον δρόμο για συνολική επίλυση του κυπριακού προβλήματος το συντομότερο δυνατό».

Στη συνέχεια ο ΠτΔ απάντησε στους ισχυρισμούς του Μουσταφά Ακιντζί, σημειώνοντας τα εξής: Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων του κ. Άιντα στη βάση της πρότασής μου και προς υποβοήθηση επίτευξης της αναγκαίας σύγκλισης, αφού η αρχική μου πρόταση απορρίφθηκε από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, υπέβαλα γραπτώς νέα συμβιβαστική πρόταση ουσίας, η οποία προνοούσε τα εξής:

• Η Διάσκεψη για την Κύπρο θα συγκαλείτο σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Σκοπός της Διάσκεψης θα είναι να φθάσουμε σε συνολική διευθέτηση του Κεφαλαίου της Ασφάλειας ή/και να επιτευχθεί επαρκής πρόοδος («εντός ακτίνας συμφωνίας»). Προς αποφυγή των όποιων ασαφειών ή διαφωνιών, η πρότασή μου προνοούσε πως η πρόοδος θα εκρίνετο στη βάση συγκεκριμένων και αμοιβαία συμφωνημένων κριτηρίων.

• Μια τέτοια εξέλιξη θα άνοιγε τον δρόμο για αποτελεσματική αντιμετώπιση του Κεφαλαίου των εδαφικών αναπροσαρμογών και στη συνέχεια, να ακολουθούσε εξαντλητική συζήτηση και για όσο χρόνο απαιτηθεί επί των εκκρεμούντων ζητημάτων στα άλλα τέσσερα Κεφάλαια, με στόχο την επίτευξη συνολικής διευθέτησης.

Σε άλλο σημείο της δήλωσής του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την έκπληξή του για την αναφορά Ακιντζί «για τη διασταυρούμενη διαπραγμάτευση όλων των Κεφαλαίων, από την ώρα που ο ίδιος, όλο αυτό το διάστημα, αρνείτο επιμόνως να εμπλακεί στον οποιοδήποτε διασταυρούμενο διάλογο που σχετιζόταν με το Εδαφικό (με εξαίρεση την ανταλλαγή Χαρτών στη Γενεύη εντός συμφωνημένου πλαισίου), με το πρόσχημα ενδεχόμενων διαρροών των όσων εσυζητούντο». Υποδεικνύει πως «στο Κεφάλαιο της Ασφάλειας και Εγγυήσεων, προέβαλλε τον ισχυρισμό πως η ουσιαστική διαπραγμάτευση θα πρέπει να αφεθεί στο τέλος της διαδικασίας γιατί εμπλέκοντο και οι εγγυήτριες δυνάμεις».

Συνεπώς, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εκείνος που απέφευγε εν την ουσία τη μεθοδολογία της 11ης Φεβρουαρίου 2014 δεν είναι άλλος παρά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και πρόσθεσε: «Χωρίς να αναφερθώ στις υπαναχωρήσεις της τουρκικής πλευράς από συγκεκριμένες συγκλίσεις, τη δίμηνη αναίτια αποχώρηση από τον διάλογο και τις προϋποθέσεις που έθεσε για πρώτη φορά στη Γενεύη, η τουρκική πλευρά».

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαμήνυσε πως «Εάν όντως η τουρκοκυπριακή πλευρά, και ειδικότερα η Τουρκία, επιθυμούν, όπως διακηρύττουν, τη λύση του κυπριακού προβλήματος, είμαι έτοιμος ανά πάσα στιγμή, να συμμετάσχω σε μια Διάσκεψη για την Κύπρο, στη Γενεύη, όχι όμως για λόγους εντυπώσεων ή αναζήτησης προσχημάτων για επίρριψη ευθυνών, αλλά για μια ουσιαστική και αποτελεσματική διαπραγμάτευση, που θα μας οδηγήσει σε αποτελέσματα αμέσως και θα ανοίξει τον δρόμο για συνολική επίλυση του Κυπριακού».

ΠτΔ: Μίλησε με Τσίπρα για εξελίξεις

Τα χθεσινά τεκταινόμενα στο Κυπριακό συζήτησε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λίγο μετά την ανακοίνωση Άιντα για τερματισμό των προσπαθειών του στο Κυπριακό, τηλεφώνησε στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικά.

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα τη Δευτέρα θα βρεθεί στην Αθήνα για συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά. Οι δύο αναμένεται να συζητήσουν τις εξελίξεις όπως έχουν διαμορφωθεί χθες. Ο κ. Άιντα επεδίωξε συναντήσεις και με την τουρκική κυβέρνηση, αλλά μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει διευθετηθεί οποιοδήποτε ραντεβού.

ΚΕ: Η προσπάθεια συνεχίζεται

Η προσπάθεια δεν έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, δήλωσε στον ρ/σ ACTIVE o κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Άιντα ότι δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσει τη διπλωματία του πήγαινε-έλα.

Συνέστησε υπομονή για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση αφού ενημερωθεί όπως είπε, ο ΓΓ του ΟΗΕ, καθώς ο Άιντα εργαζόταν στη βάση της πρότασης του Προέδρου Αναστασιάδη.

Μια πρόταση είπε, η οποία γινόταν αποδεκτή από τα μόνιμα μέλη του Σ.Α.  ως εκείνη η πρόταση, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε θετικό αποτέλεσμα, αν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη επιθυμούσαν μια τέτοια εξέλιξη.

Δεν υπάρχει βάση για συνέχιση του πήγαινε-έλα

Η ανακοίνωση του τερματισμού των προσπαθειών έγινε από τον ίδιο τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα χθες το μεσημέρι. Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Άιντα είπε: «Δυστυχώς, παρά τις σοβαρές προσπάθειες για υπερπήδηση των διαφορών σε σχέση με τη μεθοδολογία για συνάντηση στη Γενεύη, οι ηγέτες δεν μπόρεσαν να βρουν κοινό έδαφος». «Χωρίς προοπτική για κοινό έδαφος, δεν υπάρχει βάση για συνέχιση της διπλωματίας του πήγαινε-έλα», πρόσθεσε.

Ο κ. Άιντα σημείωσε πως χθες το πρωί ενημέρωσε σχετικά τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και πως στη συνέχεια ενημέρωσε τους Πρέσβεις των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σε μια κοινή συνάντηση. Ανέφερε επίσης ότι για τις εξελίξεις θα ενημερώσει και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Στη δήλωσή του ο κ. Άιντα σημείωσε επίσης ότι «κατά τη διάρκεια των τελευταίων εννέα ημερών, μετά τη συνάντηση της 17ης Μαΐου του Ελληνοκύπριου ηγέτη κ. Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί, έχω εμπλακεί σε μια ενεργό διπλωματία του πήγαινε-έλα μεταξύ των δύο πλευρών όπως ζητήθηκε από τους ηγέτες». «Καθώς και οι δύο ηγέτες έχουν δημόσια εκφράσει την επιθυμία τους για επανασύγκληση της Διάσκεψης για την Κύπρο και για να υπάρξει ολοκλήρωση όλων των εκκρεμούντων θεμάτων στη Γενεύη, επικεντρωθήκαμε μόνο στο να υπάρξει συμφωνία επί της μεθοδολογίας, που αυτό μπορεί να επιτευχθεί», επισήμανε.

«Δυστυχώς, παρά τις σοβαρές προσπάθειες για υπερπήδηση των διαφορών σχετικά με τη μεθοδολογία για συνάντηση στη Γενεύη, οι ηγέτες δεν κατάφεραν να βρουν κοινό έδαφος. Χωρίς προοπτική για κοινό έδαφος, δεν υπάρχει βάση για συνέχιση της διπλωματίας του πήγαινε-έλα», προσθέτει ο Νορβηγός διπλωμάτης.

Σήμερα το πρωί, σημειώνει, «ενημέρωσα σχετικά τον κ. Ακιντζί και τον κ. Αναστασιάδη. Στη συνέχεια ενημέρωσα τους Πρέσβεις των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σε μια κοινή συνάντηση. Θα ενημερώσω τώρα τον Γενικό Γραμματέα και θα ζητήσω τη συμβουλή του για το πώς θα προχωρήσουμε», καταλήγει ο κ. Άιντα.

Με ανάρτησή του στο τουίτερ ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα δημοσιεύει φωτογραφία από την ενημέρωση των Πρέσβεων των χωρών των 5 Μονίμων Μελών του ΣΑ του ΟΗΕ στην Κύπρο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Αντρέας Πιμπίσιης “Φ”

Άγκυρα: Σύνοδο για το Κυπριακό χωρίς όρους

Τη διεξαγωγή Συνόδου για το Κυπριακό χωρίς όρους προσδοκεί η Άγκυρα σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών στην οποία υποστηρίζεται ότι οι όροι του Προέδρου Αναστασιάδη είναι αντίθετοι με την Κοινή Δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου του 2014 και δεν συνάδει με τη διακήρυξη της Συνόδου για το Κυπριακό της 12ης Ιανουαρίου του 2014.

Συγκεκριμένα το τουρκικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή που εξέδωσε τα μεσάνυχτα, αναφέρει ότι “ο Έιντε μετά την τελευταία συνάντηση του με τους δύο ηγέτες στις 17 Μαΐου στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων γα την επίλυση του Κυπριακού που είναι σε εξέλιξη με στόχο την διασφάλιση συμφωνίας για να γίνει και πάλι Σύνοδος για το Κυπριακό συνέχισε τη διαδικασία του πήγαινε έλα μεταξύ των δύο ηγετών στο νησί και σε αυτό το πλαίσιο συναντήθηκε μαζί τους από δύο φορές”. Προστίθεται ότι “με δήλωσή του που έκανε σήμερα (χθες) ο Eιδικός Σύμβουλος ‘Εσπεν Μπαρθ Έιντε είπε ότι δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα από αυτές τις συναντήσεις”.

One thought on “Κυπριακό: Aποσυντονίστηκαν τα άστρα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s