Με C-130 στην Ελλάδα τα λείψανα 17 Ελλαδιτών πεσόντων

Με στρατιωτικό αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας C 130 και συνοδευόμενα από δικούς τους ανθρώπους, αναχώρησαν το μεσημέρι της Παρασκευής για την πατρίδα τους, τα λείψανα 17 Ελλαδιτών πεσόντων της κυπριακής τραγωδίας.

Στην τελετή παράδοσης – παραλαβής των λειψάνων, που έγινε στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας, παρέστησαν μεταξύ άλλων εκτός από τους συγγενείς, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου, ο Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων Νέστορας Νέστορας, ο υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Ανδρέας Μαρκίδης, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αλκιβιάδης Στεφανή, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ και άλλοι στρατιωτικοί.

Πομπή αποτελούμενη από στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ ξεκίνησε από χώρο του αεροδρομίου και κατευθύνθηκε προς το σημείο όπου βρισκόταν σταθμευμένο το στρατιωτικό αεροσκάφος C130. Της πομπής ηγείτο εθνοφρουρός που κρατούσε ένα μεγάλο σταυρό με λουλούδια και ακολουθούσαν ιερείς.

Η πομπή έκλεισε με σειρά από στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ που ανά δύο κρατούσαν τα οστεοφυλάκια με τα λείψανα των πεσόντων, τα οποία ήταν σκεπασμένα με την ελληνική και την κυπριακή σημαία. Πριν από κάθε οστεοφυλάκιο υπήρχε εθνοφρουρός που κρατούσε στα χέρια τη φωτογραφία του πεσόντος.

Με την άφιξη της πομπής κοντά στο στρατιωτικό αεροσκάφος τελέστηκε τρισάγιο και προσκλητήριο πεσόντων.

Ακολούθησε το πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής των λειψάνων από τον κ. Φωτίου στον εκπρόσωπο της Ελλάδας Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι «παραδίδουμε σήμερα τα ιερά οστά 17 ηρώων από τη μια πατρίδα στην άλλη πατρίδα» και ευχήθηκε να είναι «αιωνία τους η μνήμη».

Παραλαμβάνοντας το πρωτόκολλο, ο Αντιστράτηγος Στεφανή ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία «για τη φιλοξενία όλα αυτά τα χρόνια».

Ακολούθησε η μεταφορά των οστεοφυλακίων στο αεροσκάφος, το οποίο πλαισιωνόταν από 17 στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ δεξιά και αριστερά του.

Στη συνέχεια, οι συγγενείς επιβιβάστηκαν στο αεροσκάφος το οποίο αναχώρησε από το αεροδρόμιο Λάρνακας γύρω στις τρεις το μεσημέρι.

ΚΥΠΕ

>>> Οι 17 ΕΛΔΥΚάριοι ήρωες επιστρέφουν στην πατρώα γη μετά από 43 χρόνια

One thought on “Με C-130 στην Ελλάδα τα λείψανα 17 Ελλαδιτών πεσόντων

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.