Λίλια, η ατρόμητη Ρωσίδα πιλότος που πολέμησε στη μάχη του Στάλινγκραντ και κατέρριψε 11 αεροπλάνα!

«Κρίνο του Στάλινγκραντ»-Ήταν 22 ετών και στην τελευταία πτήση βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα ολόκληρο σμήνος…

Η Λύντια Βλαντίμιροβνα Λιτβιάκ (Ли́дия Влади́мировна Литвя́к, 18 Αυγούστου 1921 – 1 Αυγούστου 1943), γνωστή με το ψευδώνυμο Λίλια, ήταν πιλότος της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία είχε αναδειχθεί σε σύμβολο σοβιετικής γυναίκας.

Σε ηλικία 14 ετών πήρε τα πρώτα μαθήματα πλοήγησης αεροσκάφους. Στα 15 της είχε πάρει άδεια πιλότου και ήταν σε θέση να διδάξει.

Η Λύντια Λίτβιακ ή Λίλια όπως την αποκαλούσαν, αποτέλεσε σύμβολο για τις γυναίκες της Σοβιετικής Ένωσης στην μάχη κατά του ναζισμού. Γεννήθηκε στην Μόσχα. Όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Σοβιετική Ένωση, εκείνη δήλωσε την επιθυμία να καταταγεί.

Την πρώτη φορά την έκοψαν λόγω έλλειψης εμπειρίας. Πλαστογράφησε τις ώρες πτήσης της, προσέθεσε άλλες 100 κι έτσι κατάφερε να μπει στην 586η Γυναικεία Πτέρυγα, κάνοντας κυρίως πτήσεις αμυντικού χαρακτήρα. Εκπαιδεύτηκε σε μαχητικό αεροσκάφος Yak-1. Για να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα, ζωγράφισε ένα λευκό κρίνο στο τζάμι. Γι’ αυτό έγινε γνωστή ως το «Κρίνο του Στάλινγκραντ».

Το καλοκαίρι το 1942 μετατέθηκε στο 9ο Σμήνος Ανδρών και συμμετείχε στη μάχη του Στάλινγκραντ. Ο διοικητής της πτέρυγας δεν πίστευε στις δυνατότητες της και αρνήθηκε να την αφήσει να πετάξει. Οι ανάγκες του πολέμου ήταν τέτοιες που αναγκάστηκε τελικά να της δώσει ευκαιρία.

Η Λίλια ήταν τόσο ενεργή στη μάχη που κατάφερε να καταρρίψει δυο εχθρικά μαχητικά την πρώτη μέρα. Η ομορφιά της Λίτβιακ έγινε αντικείμενο συζήτησης πολλές φορές από τους άνδρες συναδέλφους της. Είχε ξανθά μαλλιά και έντονα γκρίζα μάτια Για τους γερμανούς πιλότους ήταν αδιανόητο ότι ένα κορίτσι 20 ετών μπορούσε να πολεμήσει τόσο δυναμικά.

Ένας Γερμανός μάλιστα για να πειστεί ότι τον κατέρριψε η Λίτβιακ ζήτησε να τη δει. Όταν του εξήγησε με κάθε λεπτομέρεια τον τρόπο που κατάφερε να τον ρίξει, κατάλαβε ότι η Λίλια έλεγε την αλήθεια. Επάνω στη μάχη τραυματίστηκε τρεις φορές.  Όταν την κατέρριψαν, κατάφερε να βγει σώα μέσα από το διαλυμένο πιλοτήριο και γύρισε πίσω με τα πόδια, αιμόφυρτη και εξαντλημένη.

Τα πόδια της είχαν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά. Εκείνη όμως, δεν δέχτηκε να νοσηλευτεί και με δική της ευθύνη πέταξε ξανά την επόμενη μέρα. Στην αρχές του 1943 προήχθη σε υπολοχαγό.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της κατάφερε να καταρρίψει πάνω από 11 εχθρικά αεροσκάφη. Την 1η Αυγούστου 1943 την κύκλωσε ένα σμήνος οκτώ γερμανικών μαχητικών αεροσκαφών.

Στην προσπάθεια της να επιστρέψει στη βάση την κατέρριψαν και συνετρίβη. Ήταν μόλις 22 ετών.

Τα οστά της βρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν το 1979. Τα έθαψαν προσωρινά κάτω από το φτερό του αγαπημένου της αεροσκάφους, στο χωριό Ντμίτριεφκα. Στις 5 Μαϊου 1990, με πρωτοβουλία του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ έγινε η επίσημη ταφή και τιμήθηκε με τον τίτλο της ηρωίδας της Σοβιετικής Ένωσης…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.