Ράπισμα από 23 κράτη-μέλη στην Κομισιόν: Πήγαν να εξυπηρετήσουν παράτυπα την Τουρκία

Ο ΑΝΤΕΝΝΑ αποκάλυψε ψες ότι η Κομισιόν επιχείρησε να επεκτείνει τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών στην Τουρκία και σε άλλες υποψήφιες χώρες, προκαλώντας εντονότατες αντιδράσεις από τη Λευκωσία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΝΤΕΝΝΑ, στο ζήτημα παρενέβη η Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου, υποδεικνύοντας ότι η Κομισιόν υπερέβη τις θεσμοθετημένες της εξουσίες. Ως αποτέλεσμα, στην ψηφοφορία που ακολούθησε, τα κράτη-μέλη απέρριψαν με συντριπτική πλειοψηφία τις μεθοδεύσεις της ομάδας Γιούνκερ, οι οποίες στόχευαν κατά κύριο λόγο στην εξυπηρέτηση της Άγκυρας.

Ράπισμα από 23 κράτη-μέλη δέχθηκαν Κομισιόν και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που μεθόδευσαν παράτυπα την επέκταση των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών, στη Τουρκία, στις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και στα Δυτικά Βαλκάνια.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο ΑΝΤΕΝΝΑ, η Κομισιόν επιχείρησε να επεκτείνει τα διευρωπαϊκά δίκτυα με «κατ’ εξουσιοδότηση πράξη», παρακάμπτοντας τα κράτη-μέλη, γεγονός που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τη Λευκωσία.

Το Υπουργείο Εξωτερικών υπενθύμισε τα εμπάργκο που επιβάλλει η Τουρκία κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πεδίο των μεταφορών, ενώ πέραν του πολιτικού ζητήματος έθεσε και το διαθεσμικό ζήτημα της προσπάθειας της Κομισιόν να παρακάμψει τα κράτη-μέλη.

Επί του προκειμένου, ζητήθηκε και γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου, η οποία έκρινε ως παράτυπη την προσπάθεια της ομάδας Γιούνκερ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η Κομισιόν υπερέβη τις θεσμοθετημένες εξουσίες της. και συνεπώς απαιτείται η λήψη απόφασης εκ μέρους των κρατών-μελών.

Αυτό το στοιχείο της εμφανούς παράκαμψης των διαδικασιών εκ μέρους της Κομισιόν, έγειρε τη πλάστιγγα υπέρ της απόρριψης των μεθοδεύσεων της ομάδας Γιούνκερ. Στη ψηφοφορία που διεξήχθη στη COREPER 1, 23 συνολικά κράτη-μέλη απέρριψαν τις μεθοδεύσεις της Κομισιόν.

Όπως πληροφορούμαστε, μεταξύ των κρατών που άδειασαν ουσιαστικά τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, περιλαμβάνονται: Αυστρία, Βέλγιο, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία και Σουηδία.

Πηγή στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε στον ΑΝΤΕΝΝΑ ότι το ζήτημα που προέκυψε με τα διευρωπαϊκά δίκτυα, αφήνει εκτεθειμένο τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τους στενούς του συνεργάτες αλλά και το σύνολο των Επιτροπών και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τα όρια της σημερινής Κομισιόν, η οποία επιχειρεί με κάθε μέσο να εξυπηρετήσει τη Τουρκία, υπερβαίνοντας ακόμη και τις θεσμοθετημένες της εξουσίες.

Σημειώνεται ότι η Λευκωσία έχει ήδη ξεκαθαρίσει προς τους εταίρους της ότι δεν ενίσταται στην επέκταση των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και ότι οι ενστάσεις της αφορούν αποκλειστικά στη Τουρκία και στις παράτυπες μεθοδεύσεις της Κομισιόν.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.