Έπεσαν υπογραφές για έρευνες πετρελαίου σε τρία χερσαία μπλοκ στη δυτική Ελλάδα

Παραχώρηση περιοχών σε Άρτα-Πρέβεζα – βορειοδυτική Πελοπόννησο και Αιτωλοακαρνανία, στις εταιρείες Ελληνικά Πετρέλαια και Energean Oil.

Ψήφο εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία αποτελεί το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών  για την ελληνική αγορά υδρογονανθράκων.

Αυτό τόνισε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της υπογραφής των τριών συμβάσεων παραχώρησης για έρευνα και παραγωγή σε ισάριθμα οικόπεδα της Δυτικής Ελλάδας.

Ο κ. Σταθάκης και ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης υπέγραψαν τη σύμβαση για την παραχώρηση των περιοχών Αρτα-Πρέβεζα και βορειοδυτική Πελοπόννησος, ενώ ακολούθησε η υπογραφή της σύμβασης με τον πρόεδρο της Energean, Μαθιό Ρήγα, για την Αιτωλοακαρνανία.

Επιδίωξή μας είναι να εκμεταλλευτούμε τους ορυκτούς πόρους με σεβασμό στο περιβάλλον, εξ ου και η ελληνική κυβέρνηση έχει ανοίξει διάλογο και με άλλες διεθνείς πετρελαϊκές για επέκταση των ερευνών και σε άλλες περιοχές, τόνισε ο υπουργός.

Όλες οι συμβάσεις θα κατατεθούν προς κύρωση στη Βουλή, ενώ, όπως ανέφερε, ο κ. Σταθάκης θα ακολουθήσει (μετά την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο) η υπογραφή της σύμβασης για την παραχώρηση του μπλοκ 2 στο Ιόνιο (δυτικά της Κέρκυρας) στην κοινοπραξία ΕΛΠΕ-Total και Edison και του μπλοκ 10 (Κυπαρισσιακός κόλπος) στα ΕΛΠΕ.

Ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συμμετοχή ξένων εταιριών στον τομέα, όπως, η Total, η Edison και η Repsol, καθώς έτσι «πιστοποιείται το διεθνές ενδιαφέρον για τα δυνητικά ελληνικά κοιτάσματα και ταυτόχρονα δίνεται ψήφος εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας».  Επίσης, τονίστηκε ότι το Υπουργείο έχει ανοίξει κύκλο συζητήσεων και με άλλες πετρελαϊκές εταιρίες-κολοσσούς για την έρευνα και αξιοποίηση και νέων περιοχών πλην του Ιονίου. Μετά την απόκτηση νέων σεισμικών δεδομένων και την επανεπεξεργασία παλαιότερων, έργο που θα αναλάβει η ΕΔΕΥ, το ΥΠΕΝ προτίθεται να προχωρήσει στη σταδιακή  επαναπροκήρυξη κι άλλων θαλάσσιων και χερσαίων περιοχών.

Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι εξετάζονται τρόποι ώστε  να μειωθεί σημαντικά το χρονικό διάστημα μεταξύ της εκδήλωσης ενδιαφέροντος και της υλοποίησης της επένδυσης.

Θοδωρής Παναγούλης, 24/7

One thought on “Έπεσαν υπογραφές για έρευνες πετρελαίου σε τρία χερσαία μπλοκ στη δυτική Ελλάδα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.