Ποιος …«ξέχασε» την τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου;

Του Κώστα Μαυρίδη*   

Η συνέντευξη του Τούρκου Υπ. Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου σχολιάστηκε από πολλούς, ανάμεσά τους και ο Κυβ. Εκπρόσωπος ο οποίος υπέδειξε ότι o Τσαβούσογλου «επιλέγει να ξεχνά ότι η απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο είναι το αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στην Κύπρο». Ορθός ο Κυβ. Εκπρόσωπος, αλλά ο Τσαβούσογλου «επιλέγει να ξεχνά» επειδή εκπροσωπεί την Τουρκία που διενήργησε την εισβολή το 1974 και έκτοτε κατέχει παράνομα διά των στρατευμάτων της  έδαφος της Κύπρου. Πώς αξιολογείται ο Πρόεδρος ευρωπαϊκού κράτους που υπέστη την εισβολή και βρίσκεται έκτοτε υπό κατοχή, αλλά «επιλέγει να ξεχνά»

Μόλις δύο μέρες πριν από τη συνέντευξη, ο Ν. Αναστασιάδης «επέλεξε να ξεχάσει» την τουρκική εισβολή και κατοχή, που περιέγραψε ως «τραγικά γεγονότα του 1974». Μιλώντας στην Κύπρο από γραπτό κείμενο ενώπιον της Συνόδου Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, έκανε ό,τι και ο Τσαβούσογλου! Από γραπτό κείμενο, που δεν μπορεί να αποδοθεί σαν «δήλωση του ποδαριού», όπως έγινε ξανά. Δυστυχώς, ο Πρόεδρος του μοναδικού κράτους της ΕΕ που υπέστη εισβολή και βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή «επέλεξε να τα ξεχάσει» ενώπιον δεκάδων εκπροσώπων Ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων. Όμως, ο Κυβ. Εκπρόσωπος επέλεξε να στιγματίσει τον Τούρκο Υπ. Εξ. Όταν ως ευρωβουλευτές μαχόμαστε να αναδείξουμε την ουσία του Κυπριακού λόγω της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής από την Τουρκία, ο Πρόεδρος επιλέγει να το ξεχνά αλλά το Προεδρικό στιγματίζει τον Τσαβούσογλου!

Παρεμπιπτόντως, «τραγικά γεγονότα του 1974» αντί για εισβολή και κατοχή, «απώλειες» αντί για σκοτωμένοι και εκτελεσθέντες, «βόρειο μέρος» αντί για κατεχόμενο μέρος και άλλες τέτοιες «ουδέτερες» αναφορές, πρωτο-εμφανίστηκαν στα λεγόμενα επαναπροσεγγιστικά σεμινάρια επειδή «διευκολύνουν την κατανόηση και τον διάλογο». Τα σεμινάρια λειτούργησαν με χρηματοδότηση εξωτερικού και αρχικά με ξένους διδάσκοντες. Ακολούθως, επίλεκτοι εγχώριοι απόφοιτοι των «σεμιναρίων» ανέλαβαν δράση ως διαμορφωτές κοινής γνώμης (opinion leaders), όπως χαρακτηρίστηκαν από τους χρηματοδότες και διοργανωτές των «σεμιναρίων» στην αποτυχημένη προώθηση του Σχ. Ανάν. Το θέμα έχει την νομική του πλευρά αφού ο Γεν. Εισαγγελέας ξεκαθάρισε ότι διαπράττουν ποινικό αδίκημα όσοι επιλέγουν να υποβαθμίζουν εγκλήματα πολέμου. Ωστόσο, ιδιαίτερη προσβολή διαπράττουν εκείνοι που «επιλέγουν να ξεχνούν» την τουρκική εισβολή και κατοχή, αλλά τα θυμούνται στις κηδείες των αγνοουμένων και στα μνημόσυνα των ηρώων μας.

Οι μεταλλάξεις του Προεδρικού είναι φαινόμενο. Άλλοι φόρεσαν φουστανέλες κι άλλοι τις ανεμίζουν. Συγκεκριμένα, για δύο χρόνια κάθε κριτική και επιφύλαξη προς τη διαδικασία και τους χειρισμούς που ακολουθούσε ο Ν. Αναστασιάδης στις διαπραγματεύσεις (λόγω και έκδηλης αναξιοπιστίας του), αντιμετωπιζόταν από το Προεδρικό με ένα επιχείρημα: «Η τελική συμφωνία λύσης θα τεθεί ενώπιον του λαού να αποφασίσει». Σήμερα, ο Πρόεδρος προτάσσει στη διαδικασία (και ο περίγυρος επαναλαμβάνει) την ασφάλεια, τον ρόλο της Τουρκίας και θεωρεί τη διαδικασία όχι μόνο σημαντική –όπως του υποδεικνύαμε– αλλά και θέμα ουσίας.

Πριν από μήνες, μετά τη συνάντηση Ν. Αναστασιάδη – Γιούνκερ (Κομισιόν), ο Κυβ. Εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Κομισιόν υιοθέτησε τις θέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη απορρίπτοντας το αίτημα της Τουρκίας για τις 4 βασικές ελευθερίες στους Τούρκους υπηκόους και αναμεταδόθηκε ως πρώτη είδηση τότε. Για μέρες επιμένουμε ότι η Κομισιόν ουδέποτε υιοθέτησε τις θέσεις του Ν. Αναστασιάδη και επιπλέον προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τους άμεσα εμπλεκόμενους για ψευδή είδηση. Η διαμαρτυρία και διάψευση αποσιωποιήθηκαν. Απόλυτη σιωπή. Φανταστείτε το λιντσάρισμα εναντίον κάποιου που δεν θα έλεγε την αλήθεια! Στο μεσοδιάστημα, ο Πρόεδρος και κυβερνητικοί αξιωματούχοι «επιλέγουν να ξεχνούν» την τουρκική εισβολή και κατοχή, αλλά τα θυμούνται στις κηδείες και μνημόσυνα ηρώων.  

*Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D).

>>> ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Αντί πρότασης να αλλάξει στρατηγική

2 thoughts on “Ποιος …«ξέχασε» την τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s