Κασουλίδης: Εμείς δε βάζουμε όρους

ΤΑ ΜΑΣΑΝΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝ… “ΝΑΙ ΜΕΝ ΑΛΛΑ…”

Εμείς δε βάζουμε όρους για το δείπνο στη Νέα Υόρκη ή σε νέα διάσκεψη στη Γενεύη, δήλωσε στον ρ/σ ACTIVE o υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Εκείνο το οποίο εμείς λέμε διευκρίνισε, “είναι ότι δεν γίνεται τα πέντε κεφάλαια να έχουν συζητηθεί και να έχουμε κάποια εικόνα, ενώ για το κεφάλαιο της ασφάλειας να μη γνωρίζουμε τίποτα.

Άλλωστε γι αυτό συγκαλείται η διάσκεψη στη Γενεύη. Τα άλλα με τη δική μας βούληση θα συζητηθούν στη Γενεύη ή στην Κύπρο. Αν δεν επιθυμεί η Τουρκική πλευρά να συζητήσουμε την ασφάλεια, τότε εμείς συνεχίζουμε στην Κύπρο, χωρίς το θέμα της ασφάλειας. Αλλά γνωρίζουν ότι  για να μπορέσουμε και οι δύο πλευρές να το λύσουμε, πρέπει να συζητηθεί το κεφάλαιο της ασφάλειας. Αυτή ήταν η μεγάλη μας, απογοήτευση στην προηγούμενη Γενεύη. Ότι απέφυγαν να συζητήσουν. Δεν μπορεί να γίνει και αυτή τη φορά”.

Στη συνάντηση τεχνοκρατών στο Μοντ Πελεράν υπενθύμισε ο υπουργός, προετοίμαζαν την επόμενη σύνοδο στη Γενεύη σε πολιτικό επίπεδο και είναι καταγραμμένα τα ερωτήματα και τα όργανα στα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση για την ασφάλεια. Αυτό ζητούμε είπε, να απαντηθούν τα ερωτήματα που ετοιμάστηκαν στην παρουσία όλων των εμπλεκομένων μερών περιλαμβανομένης της Τουρκίας.

Κανένα βήμα προς τα εμπρός, χωρίς συζήτηση της Ασφάλειας

Φθάσαμε σε ένα σημείο, στο οποίο διαπιστώνεται ότι η Τουρκική πλευρά δεν κάνει βήματα προς τα εμπρός , αλλά ούτε και εμείς  μπορούμε να κάνουμε βήμα προς τα εμπρός ανέφερε εμφαντικά ο Ιωάννης Κασουλίδης. Εμείς είπε, δεν κάνουμε βήματα αν δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενο μιας συζήτησης η οποία θα λάβει χώρα με τις εγγυήτριες δυνάμεις για το θέμα της ασφάλειας.

Για μας εξήγησε, “μια ισορροπημένη λύση, θα πρέπει από τη μια, να περιέχει αυτά που διεξήλθαμε στη διαπραγμάτευση των τεσσάρων κεφαλαίων, έστω και εκείνων που συζητήθηκαν στο Μοντ Πελεράν για το εδαφικό, όταν θα γνωρίζουμε τι γίνεται και με το θέμα της ασφάλειας. Θα μας διευκολύνει πολύ  στη συνέχεια των συζητήσεων για να λυθούν και τα άλλα θέματα”.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για το δείπνο της Κυριακής

Το αν θα πάμε σε διάσκεψη στη Γενεύη, θα διαφανεί μετά το δείπνο της 4ης Ιουνίου απάντησε ο κύριος Κασουλίδης, λέγοντας ότι ο ίδιος θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον όπου ήταν προγραμματισμένο να συνοδεύσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Η υπερεθνικιστική έξαρση της Τουρκίας και η συνέντευξη Τσαβούσογλου στο Φιλελεύθερο δήλωσε ο κύριος Κασουλίδης, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Ερωτηθείς με ποιο τρόπο θα συνεχιστούν οι συνομιλίες από εκεί που έμειναν στη Γενεύη, ο υπουργός ανέφερε ότι πρόσφατα ο  ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι, η σύγκληση της διάσκεψης στη Γενεύη θα γίνει εφόσον οι δύο ηγέτες συμφωνούν. Τη μεθοδολογία εξήγησε, θα συζητήσουν στο δείπνο.

Το δείπνο στη Νέα Υόρκη εξήγησε ο υπουργός, είναι για να δούμε πως προχωρούμε. Το Κυπριακό είπε, δεν θα το λύσουμε στη Νέα Υόρκη, αλλά αν υπάρχει κάποια ικανοποιητική τοποθέτηση στο κεφάλαιο ασφάλεια, με απαντήσεις στα ερωτήματα της συνόδου των τεχνοκρατών, τότε μπορεί να λυθεί το Κυπριακό.

Το ζητούμενο σε αυτό το δείπνο είναι να υπάρξει ανταπόκριση στο αίτημα μας να συζητηθεί το θέμα της ασφάλειας, που θα ανοίξει το δρόμο για την επίλυση των υπολοίπων κεφαλαίων .

Στο μυαλό του Ερντογάν το Κυπριακό

Το Κυπριακό βρίσκεται στο μυαλό του Ερντογάν απάντησε ο κύριος Κασουλίδης ερωτηθείς αν πιθανή μετακίνηση Τσαβούσογλου από το Τουρκικό ΥΠΕΞ, θα επηρέαζε τα δεδομένα. Εξ ού και κανείς υπό τον Ερντογάν ποτέ δεν μπόρεσε να μιλήσει ξεκάθαρα για το Κυπριακό. Οπότε διαρωτήθηκε τι σημασία έχει αν αλλάξει ο Μανωλιός και βάλει τα ρούχα αλλιώς.

Άντρη Δανιήλ “Φ”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s