ΑΚΕΛ: Ο κύβος ερρίφθη για Μάικ Σπανό…

Δηλαδή ρε κοπέλια αυτοί οι αθεόφοβοι θα μας επιβάλουν τζιε κεφαλαιοκράτη, τζιε Μάικ τζιε Σπανό;

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι ενδοκομματικές διαδικασίες του ΑΚΕΛ για την επιλογή του εκλεκτού τους υποψηφίου, με τον οποίο θα τρέξουν στις προεδρικές εκλογές του 2018. Το πρώτο βήμα θα γίνει σε προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου, που θα καθορίσει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το τοπίο. Η επιλογή της ηγετικής ομάδας θα είναι ένα όνομα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ» από κομματικούς παράγοντες και αυτό το όνομα δεν είναι άλλο από του επιχειρηματία Μάικ Σπανού. 

Από την ώρα που ο κύβος ερρίφθη δεν αναμένεται ανατροπή του σκηνικού, αν και οι κομματικές ομάδες βάσης στις οποίες θα καταλήξει το όνομα για το χρίσμα του υποψηφίου της Αριστεράς, έχουν το δικαίωμα να προτείνουν άλλον υποψήφιο, κομματικό ή μη.

Καθοριστικής σημασίας για την πορεία των πραγμάτων ήταν η προηγούμενη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου στη διάρκεια της οποίας η τριάδα των υποψηφίων έμεινε δυάδα, αφού έμεινε εκτός κούρσας -κατόπιν προσωπικής απόφασής του, όπως τονίζουν κομματικές πηγές- ο πρώην υπουργός Κίκης Καζαμίας. Ο Κίκης Καζαμίας φαίνεται να κερδίζει τη συμπάθεια και την στήριξη της κομματικής βάσης που μεταφέρει την πίεση στην Εζεκία Παπαϊωάννου.

Παρέμειναν προς συζήτηση δύο ονόματα, του επιχειρηματία Μάικ Σπανού όπως και του πρώην υπουργού Σταύρου Μαλά που είχε σηκώσει το βάρος της προεδρικής αναμέτρησης το 2013. Ο κ. Μαλάς στηρίχθηκε από ομάδα στελεχών που διαφωνεί με την επιλογή του Μ. Σπανού και όσους διατηρούν σχέσεις με τον τέως Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια.

Στα ψηλά δώματα του ΑΚΕΛ εκτιμούν ότι έχει αρχίσει να διαφοροποιείται η εικόνα του Μάικ Σπανού στην κομματική βάση και να γίνεται αναγνωρίσιμος. Όπως και στην ευρύτερη κοινωνία από την οποία αναμένουν ότι θα εξασφαλίσει το ποσοστό που υπολείπεται το κομματικό ποσοστό προκειμένου να τον σπρώξουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Με την υποψηφιότητα Σπανού, αναφέρει η επιχειρηματολογία της ηγεσίας του ΑΚΕΛ, ανταποκρίνεται στην υπέρβαση των κομματικών επιλογών που επιθυμεί η κυπριακή κοινωνία. Το κλειδί της νίκης, υποδεικνύουν με νόημα στελέχη της Αριστεράς, το έχει ο ίδιος και από τον ίδιο εξαρτάται πώς και πόσο θα εμπνεύσει την κοινωνία και θα πείσει τον κόσμο να πάει στις κάλπες και να ασκήσει υπέρ του το εκλογικό του δικαίωμα. Στο ΑΚΕΛ τονίζουν ότι ο Μάικ Σπανός είναι ο προεδρικός υποψήφιος που μπορεί να εργαστεί για τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στην κρατική μηχανή, στην οικονομία και για την προώθηση της λύσης του Κυπριακού.

Η επιλογή του ενός, σημειώνουν όσοι ξέρουν πώς λειτουργεί το ΑΚΕΛ, ουσιαστικά αποτρέπει τη σύγκρουση με τις επιθυμίες και τις επιλογές της ηγεσίας. Όμως, είναι η ηγεσία που επιφορτίζεται την ευθύνη του όποιου αποτελέσματος φέρει στις κάλπες ο υποψήφιος και ο εφιάλτης που καλούνται να ξορκίσουν είναι να μην περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών. Ένα τέτοιο σενάριο απεύχονται όλοι σε όλα τα επίπεδα του κόμματος της Αριστεράς.

Το Πολιτικό Γραφείο αναμένεται να προβεί σε εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή –συνεδρία της θα προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα. Η Κεντρική θα αποφασίσει τη διαδικασία, το περιεχόμενο και τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί με την παραπομπή της πρότασης στις κομματικές ομάδες βάσης. Η Κεντρική θα αξιολογήσει τις αντιδράσεις της βάσης και θα παραπέμψει την εισήγηση για τελική επικύρωση σε παγκύπρια συνδιάσκεψη. Ο οδικός χάρτης δεν έχει διαφοροποιηθεί.

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου το ΑΚΕΛ προτίθεται να εξαγγείλει τον υποψήφιό του.

Πάντως, δεν πέρασε απαρατήρητη συνέντευξη προχθές του ηγέτη του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του Sigma. «Και εγώ θα ήθελα αριστερό υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές, αλλά άλλο το τι μας λέει η καρδιά μας και άλλο τι μας λέει το μυαλό μας», υπογράμμισε σε απάντηση για το ενδεχόμενο υποψηφιότητας Μάικ Σπανού. «Με έναν αριστερό υποψήφιο που να εκφράζει πλήρως τις θέσεις μας θα πετυχαίναμε τον κύριο μας στόχο που είναι να φύγει ο ΔΗΣΥ και ο Αναστασιάδης από την εξουσία», διερωτήθηκε ο κ. Κυπριανού, δίνοντας κατά τον τρόπο αυτό και μιαν απάντηση ως προς την ισχυρή τάση που υπάρχει στο κόμμα του.

Ο Άντρος Κυπριανού υπέδειξε ότι «στόχος του ΑΚΕΛ πέραν του να φύγει ο Νίκος Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ από την εξουσία, είναι αυτός που θα τον αντικαταστήσει να προσδώσει νέα προοπτική και ελπίδα για επίλυση του Κυπριακού και την ίδια ώρα να προσεγγίζει τα ζητήματα οικονομίας με πιο φιλολαϊκό τρόπο, όπως επίσης και την κατανομή του πλούτου με πιο δίκαιο διαμοιρασμό». Σημαντικό σημείο για την επιλογή του υποψηφίου αποτελεί η πρόθεση για σύγκρουση με τη διαπλοκή και τη διαφθορά, ανέφερε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ.

Ανδρούλα Ταραμουντά “Φ”


ΥΣΤΑΤΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΗΡΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Μετά την απόρριψη από τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο της ύστατης έκκλησης του Προέδρου της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ Γιώργου Λιλλήκα, για αναζήτηση κοινού υπερκομματικού υποψηφίου του ενδιάμεσου χώρου, με την οποία συμφωνεί απόλυτα και το ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ, το βάρος πλέον πέφτει στην ηγεσία του ΑΚΕΛ προκειμένου να αποφύγουμε εκλογή στην Προεδρία των υποψηφίων του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ οι οποίοι αντιπροσωπεύουν καθαρά νεοφιλελεύθερες και καταστροφικές για την κυπριακή κοινωνία πολιτικές.

Με απογοητεύει αφάνταστα η διαφαινόμενη πρόθεση της ηγεσίας του ΑΚΕΛ να επιλέξει για υποψήφιο της των Μάικ Σπανό, ένα κατ’ εξοχή νεοφιλελεύθερο και γνήσιο εκφραστή του κεφαλαίου. Είναι αδιανόητο και συνάμα εξωφρενικό, ένα κατ’ εξοχήν, όπως διατείνονται, κομμουνιστικό κόμμα, που υποτίθεται έπρεπε να νοιάζεται για τον εργάτη και τον απλό άνθρωπο, να κάνει τέτοιες επιλογές επειδή κάποτε…. του έκατσε η μπίλια και εξέλεξε πάλιν έναν εκφραστή του κεφαλαίου, τον Γιώργο Βασιλείου.

Δεν ανήκω στην ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ αλλά ούτε και έχω κάποια ιδιαίτερη σχέση με τον Γιώργο Λιλλήκα. Ωστόσο αν είχα να επιλέξω μεταξύ αυτού και ενός εκ των Νίκου Αναστασιάδη και Νικόλα Παπαδόπουλου σίγουρα θα επέλεγα το Γιώργο Λιλλήκα για τους πιο κάτω λόγους:

Σε αντίθεση με τους Αναστασιάδη και Παπαδόπουλο, ο Γιώργος Λιλλήκας είναι μια συγκροτημένη προσωπικότητα, ένας έξυπνος άνθρωπος και πολιτικός με εμπειρίες στην πολιτική λόγω της μακράς του θητείας ως Βουλευτής καθώς επίσης και ως Υπουργός Εμπορίου και Υπουργός Εξωτερικών επί διακυβέρνησης Τάσου Παπαδόπουλου, ο οποίος Τάσος,  τον εμπιστευόταν πλήρως σε αντίθεση με τον υιό του Νικόλα για τον οποίο περιοδικά εξέφραζε σε στενό του κύκλο παράπονα για τον χαρακτήρα του.

Πρόσθετα ο Γιωργος Λιλλήκας σε αντίθεση με τους Αναστασιάδη και Παπαδόπουλο είναι εναντίον της τουρκικών συμφερόντων και βρετανικής έμπνευσης Διζωνικής Δικοινοτικής Πολιτικής (ΔΔΟ) καθώς επίσης και εναντίον των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στις οποίες πρεσβεύουν οι δύο αντίπαλοι του.

Μερικές φορές η ηγεσία του ΑΚΕΛ χάνει κάθε επαφή με την λογική και την κυπριακή πολιτική πραγματικότητα, σε σημείο μάλιστα που ακόμη και οι πιο πιστοί οπαδοί τους να απορούν και να εξοργίζονται με τις επιλογές τους. Τελευταίες μέρες έχω συναντήσει αρκετούς παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ και η αίσθηση που εισπράττω είναι έναν μούδιασμα και μια απορία και μόνο με την σκέψη ότι η επιλογή της ηγεσίες τους μπορεί να είναι ο γαμβρός τους Λανιτέους, ένας άνθρωπος αλεξιπτωτιστής, με κανένα απολύτως κοινωνικό και πολιτικό έρεισμα.  Είναι και του γελεσμάτου αλλά πρέπει να σας αναφέρω κάτι που μου ανέφερε κάποιος γνήσιος και καλοκάγαθος αριστερός από κάποιο χωριό της επαρχίας Λεμεσού: “Και όταν μας φέρουν τζιη πάνω στο χωρκόν μας τον Μάικ Σπανό η ηγεσία μας, πως θα μας τον συστήσει….από δω ο Mike (Μαικ) …. MrMike do you speak Greek; …Δηλαδή ρε κοπέλια αυτοί οι αθεόφοβοι θα μας επιβάλουν τζιε κεφαλαιοκράτη, τζιε Μάικ τζιε Σπανό;”

Κάνω ύστατη έκκληση στην ηγεσία του ΑΚΕΛ να αφήσει τα πειράματα με τους κάθε Μάικ και τους κάθε Σπανούς και να στηρίξει άμεσα και χωρίς όρους, την ανεξάρτητη υποψηφιότητα Λιλλήκα για να αποφύγουμε τον αναξιόπιστο, ενδοτικό και εξαρτημένο από το αλκοόλ Νίκο Αναστασιάδη, καθώς επίσης και τον ατάλαντο, παρορμητικό και ανώριμο Νικόλα Παπαδόπουλο, που ζούσε μια ζωή στην χλιδή της Στράκκας, χωρίς να δουλέψει και ο οποίος, ΠΙΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ, σκορπά αφειδώς τα λεφτά της μαμάς για να εκλεγεί Πρόεδρος.

Όμηρος Αλεξάνδρου

One thought on “ΑΚΕΛ: Ο κύβος ερρίφθη για Μάικ Σπανό…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s