Από τον Άννα (Έιντα) στον Καϊάφα (Γκουτέρες)

Πραγματικό “αφεντικό” της όλης διαδικασίας είναι ο Ακιντζί… ο Αναστασιάδης είναι απλά ο γκεστ-σταρ!!!

Cyprus’ President Nicos Anastasiades.

Του Κωστάκη Αντωνίου

Ο Μουσταφά Ακιντζί προηγείται έτη φωτός τού Προέδρου Αναστασιάδη. Προαναγγέλλει εξελίξεις, μήνες προτού συμβούν, ενώ ο Πρόεδρος ασχολείται με την προεκλογική εκστρατεία…

Είχε πρώτος εξαγγείλει τη συγκρότηση πενταμερούς, όταν η Κυβέρνηση δήλωνε με αυτοπεποίθηση ότι δεν πάμε σε διεθνή διάσκεψη, χωρίς να βρεθούμε σε ακτίνα συμφωνίας. Πρώτος διαβεβαίωνε πως η διάσκεψη θα ήταν πενταμερής, ενώ η Κυβέρνηση παραπλανούσε πως θα ήταν πολυμερής. Πρώτος τόνιζε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρισκόταν στην “εξέδρα” της πενταμερούς, όταν η Κυβέρνηση δήλωνε πως η Ε.Ε. θα καθόταν στο παζλ ανάμεσα στους άλλους εμπλεκομένους. Πρώτος ο Ακιντζί έλεγε πως τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν είχαν θέση στην πενταμερή, την ώρα που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παραπλανούσε πως όχι μόνο τα  Μόνιμα Μέλη θα παρευρίσκοντο, αλλά και τα μη Μόνιμα. Και, πρόσφατα, πρώτος ο κατοχικός ηγέτης είχε καλέσει τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών να παρέμβει στη διαφορά που προέκυψε σχετικά με τις προϋποθέσεις πραγματοποίησης νέας Γενεύης, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ασχολείτο με τέλεση εγκαινίων.

Όπως είχαμε εκτιμήσει, και όπως έκδηλα απεδείκνυαν τα γεγονότα, σε όλη τη διάρκεια των συνομιλιών Αναστασιάδη-Ακιντζί, ο κατοχικός ηγέτης προηγείτο και ο Πρόεδρος μάς ακολουθούσε. Πραγματικό “αφεντικό” της διαδικασίας ήταν ο Ακιντζί. Ο Αναστασιάδης ήταν ο γκεστ-σταρ.

Τώρα, όπως είχε ζητήσει και προαναγγείλει ο Ακιντζί, ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών καλεί τους δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη, σε μία τριμερή συνάντηση, προκειμένου να εξεύρουν τις “μέσες λύσεις” που θα οδηγήσουν σε σύγκληση νέας πενταμερούς. Το εθνικό πρόβλημα παραπέμπεται από τον Άννα (Έιντε) στον Καϊάφα (Γκουτέρες).

Είχαμε εκτιμήσει μετά τις δηλώσεις Έιντε ότι κατέρρευσε η διαδικασία τού πήγαινε-έλα, πως η διεθνής κοινότητα και ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών δεν επρόκειτο να αφαιρέσουν τα μηχανήματα που κρατούσαν στον αναπνευστήρα τον ψευδοδιάλογο. Θα προχωρούσαν σε νέες προσπάθειες, ώστε να νεκραναστήσουν τη διαδικασία και να εξεύρουν τη “χρυσή τομή”, που θα επέτρεπε τη συνέχιση του χρεοκοπημένου διαλόγου. Είχαμε πει, ακόμη, πως ευσεβοποθισμό  αποτελούσαν οι διακηρύξεις Κυβέρνησης-ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, πως ο Γ.Γ., είτε ο οποιοσδήποτε άλλος, τρίτος, θα φόρτωνε ευθύνες στην τουρκική πλευρά για το ναυάγιο και θα αθώωνε την ελληνοκυπριακή. Ευσεβοποθισμός και πρωτοφανής άγνοια χαρακτηρίζουν αυτήν την εκτίμηση. Επειδή:

1. Ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών είναι εξουσιοδοτημένος από το Συμβούλιο Ασφαλείας να συνεχίσει  τις μεσολαβητικές προσπάθειες για λύση. Και όταν ένας ασκεί μεσολάβηση, δεν την υπονομεύει, κατηγορώντας τη μία πλευρά ότι φέρει ευθύνη για το αδιέξοδο. Είπαμε ότι, στην καλύτερη περίπτωση, δεν θα επιρριφθεί ευθύνη σε καμία πλευρά και, στη χειρότερη, θα επιρριφθούν ευθύνες και στις δύο πλευρές.

2. Ευθύνη στην Τουρκία δεν πρόκειται να επιρριφθεί, αφού η ίδια η ελληνοκυπριακή πλευρά, σε μία πρωτοφανή μαζοχιστική κίνηση, αυτοενοχοποιήθηκε, επιρρίπτοντας ευθύνη στη Βουλή και στα δικά της κόμματα, ότι με το ψήφισμά  τους για το ενωτικό δημοψήφισμα υποχρέωσαν τον Μουσταφά Ακιντζί να αποχωρήσει από τις συνομιλίες. Υπενθυμίζουμε ότι η σύμβουλος του Προέδρου Αναστασιάδη, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, είχε δηλώσει πως “ο κ. Ακιντζί έχει 100% δίκαιο να αποχωρήσει από τις συνομιλίες” και πως “η Βουλή διέπραξε μίνι πραξικόπημα”. Για να μην αναφερθούμε στις καθημερινές δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη και των ηγεσιών και στελεχών του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, στις οποίες καταγγέλλετο με δριμύτατους αφορισμούς το ψήφισμα της Βουλής.

Σε δύο ημέρες από σήμερα, Αναστασιάδης και Ακιντζί μεταβαίνουν στη Νέα Υόρκη, για να συναντήσουν τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, σε μία προσπάθεια να δώσουν τριμερές φιλί στην εκλιπούσα και χρεοκοπήσασα διαδικασία. Και η ελληνοκυπριακή πλευρά μεταβαίνει στην τριμερή κάτω από τις χειρότερες προοπτικές. Οι τελευταίες δηλώσεις Έιντε σαφέστατα προδιαθέτουν για μία κατάληξη, που θα ευνοεί την τουρκική πλευρά. Ο Νορβηγός διπλωμάτης φρόντισε να προετοιμάσει κατάλληλα τη συνάντηση, καταθέτοντας θέσεις, οι οποίες στην ουσία απορρίπτουν τις προϋποθέσεις που έθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, και διαμορφώνοντας για τον Γκουτέρες συνθήκες “παντρέματος” των δύο διαφορετικών προϋποθέσεων, των δύο πλευρών.

Τι θα πράξει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος έχει παγιδευθεί στις δικές του επιλογές; Θα επιμείνει στις προϋποθέσεις που έθεσε, και δεν θα υποχωρήσει, ερχόμενος σε σύγκρουση με τον Γ.Γ. και κατά συνέπειαν προκαλώντας αυτό που φοβάται,  δηλαδή την επίρριψη ευθυνών στην ελληνοκυπριακή πλευρά; Ή θα υποχρεωθεί να αποδεχθεί τις “μέσες λύσεις” που θα προτείνει ο Γκουτέρες, και οι  οποίες θα αποτελούν μία πρόταση εποικοδομητικής ασάφειας, που θα ευνουχίζει τις προϋποθέσεις Αναστασιάδη; Κάπου, δηλαδή, κοντά στην παλαιότερη θέση Ακιντζί για διαδικασία “δύο τραπεζιών”, όπου στο ένα θα συζητούνται εκκρεμούντα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, και στο άλλο τα θέματα ασφάλειας.

Ό,τι και να πράξει, θα ζημιώσει ανεπανόρθωτα την εθνική υπόθεση. Ελπίζουμε, μόνο, να μην επαναλάβει τον Αναστασιάδη των Βρυξελλών, όταν πήγε στα Γιούρογκρουπ αξιόπιστος ότι δεν θα αποδεχθεί κούρεμα,  για να επιστρέψει αναξιόπιστος δεχόμενος το κούρεμα και μοιρολογώντας ότι του έθεσαν το πιστόλι στον κρόταφο. Ούτε τον Αναστασιάδη του δείπνου της 1ης Δεκεμβρίου, όταν αποδέχθηκε όλες τις αξιώσεις του Ακιντζί για πενταμερή και μετά εμφανίστηκε δικαιολογούμενος ότι ανέλαβε το πολιτικό κόστος, σε μία προσπάθεια να μη ναυαγήσει ο διάλογος και να τεθεί η Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της…

* O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.

>>> Ο ΠτΔ ενημερώνει το Εθνικό Συμβούλιο ενόψει Νέας Υόρκης

One thought on “Από τον Άννα (Έιντα) στον Καϊάφα (Γκουτέρες)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s