ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Βάζουν όρους και εκβιάζουν, ως συνήθως

“Όχι κατάργηση και όχι απομάκρυνση όλων των κατοχικών στρατευμάτων”

Η τουρκική πλευρά προσπαθεί να αποφύγει συζήτηση του θέματος της Ασφάλειας μέσα από τις προϋποθέσεις που έθεσαν χθες Μουσταφά Ακιντζί και Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι όροι και οι προϋποθέσεις που έθεσαν από κοινού Άγκυρα και κατοχικό καθεστώς δεν αφήνουν ουσιαστικά περιθώρια επίτευξης συμφωνίας κατά το δείπνο της Κυριακής, λαμβανομένης υπόψη και της θέσης του Προέδρου Αναστασιάδη ο οποίος διαμήνυσε πως δεν θα κάνει πίσω στην πρότασή του για να ανοίξει η ουσιαστική συζήτηση του κεφαλαίου της Ασφάλειας. 

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, η Διάσκεψη για την Κύπρο μπορεί να ξεκινήσει στη βάση των ανακοινωθέντων της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και 12ης Ιανουαρίου 2017. Ακιντζί και Τσαβούσογλου εμφανίστηκαν μπροστά στους δημοσιογράφους έτοιμοι να συζητήσουν και το θέμα της ασφάλειας, εάν βεβαίως γίνουν δεκτοί οι όροι τους.

Ωστόσο, όταν τους τέθηκε το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων ήταν άκρως αρνητικοί και έστειλαν το μήνυμα πως το μόνο που έχουν διάθεση να συζητήσουν είναι μερική αλλαγή του καθεστώτος των εγγυήσεων του 1960, αλλά όχι κατάργηση και όχι απομάκρυνση όλων των κατοχικών στρατευμάτων. 

Ελαστικότητα υπόσχεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπό προϋποθέσεις…

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ απάντησε και στην τουρκική θέση περί ύπαρξης όρων από ελληνοκυπριακής πλευράς. Επανέλαβε ότι δεν αποτελεί προϋπόθεση η απαίτησή του να συζητηθούν σε Διάσκεψη τα κεφάλαια της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει κατανόηση και από τα ΗΕ για να γίνει μια συνάντηση όχι για χάριν της συνάντηση.

Πέραν από τους όρους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η τουρκική πλευρά συνεχίζει και το παιχνίδι των απειλών σε σχέση με το φυσικό αέριο.

Απαντώντας σε ερώτηση ο Μ. Τσαβούσογλου είπε ότι εάν δεν υπάρξει αναθεώρηση των «μονομερών ενεργειών» από την ε/κ πλευρά, τότε «και εμείς θα κάνουμε κάποια βήματα, καθώς εδώ υπάρχουν δικαιώματα και της Τουρκικής Δημοκρατίας και των Τ/κ».

Οι «μονομερείς ενέργειες» των Ε/κ, ανέφερε, επηρεάζουν αρνητικά τις διαπραγματεύσεις, ανοίγουν τον δρόμο για ένταση στην περιοχή και κάλεσε την ε/κ πλευρά να μην παραβλέπει τα δικαιώματα της τ/κ πλευράς γύρω από το νησί.

One thought on “ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Βάζουν όρους και εκβιάζουν, ως συνήθως

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.