Ο ΠτΔ ενημερώνει το Εθνικό Συμβούλιο ενόψει Νέας Υόρκης

Το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει στις 18:30 το απόγευμα, ενόψει των νέων δεδομένων, που δημιουργεί η πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ για άρση του αδιεξόδου στη διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό.

Ο Antόnio Guterres θα έχει στις 02.00 τα ξημερώματα της Δευτέρας, ώρα Κύπρου, δείπνο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, παρουσία του Ειδικού του Συμβούλου για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, με στόχο την εξεύρεση τρόπων συνέχισης των συνομιλιών, που βρίσκονται σε τέλμα.

H σύγκληση του Σώματος κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου τα μέλη του να ενημερωθούν για την επερχόμενη τριμερή συνάντηση.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει για τις εξελίξεις και θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για τα επόμενα βήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη πρόθεση του ΓΓ δεν είναι να υποδείξεις τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων τι θα κάνουν, αλλά να ακούσει τις θέσεις και απόψεις τους για τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων και για τις επιδιώξεις τους για το μέλλον.

Ως μια καλή ευκαιρία να ενημερωθεί ο ΓΓ απευθείας για την διαμορφωθείσα κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος την πρωτοβουλία, που ανέλαβε ο Antόnio Guterres για διάσωση των συνομιλιών, με στόχο τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για πραγματοποίηση νέας Διάσκεψης στη Γενεύη, η οποία θα κρίνει τις προοπτικές της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Το σημαντικό είναι ότι ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών θέλει να ακούσει από τους ίδιους τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων πώς βλέπουν την διαδικασία των συνομιλιών δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Το ζητούμενο, είπε, είναι να δούμε μέσα από την συζήτηση, αν μπορεί να δημιουργηθεί κοινή προσέγγιση σε σχέση με το πώς μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία.

Αν δεν υπάρξει παραλογισμός ή άρνηση να συζητηθεί ουσία του θέματος των εγγυήσεων, πιστεύω ότι μπορούν να δημιουργηθούν οι προοπτικές να είμαστε όλοι στη Γενεύη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κληθείς από δημοσιογράφους, στο περιθώριο εκδήλωσης στη μνήμη του Μάριου Τόκα, στη Λεμεσό, να σχολιάσει αναφορές του Μουσταφά Ακιντζί και του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που πραγματοποίησε χθες παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα, ότι δεν προτίθενται να μεταβούν στη Γενεύη υπό όρους και προϋποθέσεις ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι προηγείται εν πάση περιπτώσει η συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Ο καθένας έχει τις θέσεις του κι αν δεν υπάρξει παραλογισμός ή άρνηση να συζητηθεί η ουσία του θέματος των εγγυήσεων, πιστεύω, είπε, ότι μπορεί να δημιουργηθούν οι προοπτικές να είμαστε όλοι στη Γενεύη.

Η τουρκική πλευρά προσπαθεί να αποφύγει συζήτηση του θέματος της Ασφάλειας, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαμηνύει πως δεν θα κάνει πίσω στην πρότασή του ν’ ανοίξει η ουσιαστική συζήτηση του κεφαλαίου της Ασφάλειας.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις που έθεσαν χθες ο Μουσταφά Ακιντζί και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν αφήνουν ουσιαστικά περιθώρια επίτευξης συμφωνίας κατά το δείπνο της Νέα Υόρκης.

Γιώτα Αποστολίδου

Εδώ θα διεξαχθεί το δείπνο/σφαγή για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη

Στον 38ο όροφο των Ηνωμένων Εθνών, όπου βρίσκεται το γραφείο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, θα λάβει τελικά χώρα στις 7 το βράδυ της Κυριακής (τοπική ώρα, 2 τα ξημερώματα της Δευτέρας ώρα Κύπρου), το δείπνο που παραθέτει ο Αντόνιο Γκουτέρες, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί «για να συζητήσουν τις συνομιλίες για το Κυπριακό και την πορεία προς τα εμπρός».

Στο δείπνο επίσης θα παρακαθίσουν, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε και ένας πρακτικογράφος από κάθε πλευρά, ρόλο που κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν οι δύο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί.

Όπως ανέφερε αξιωματούχος του ΟΗΕ, θα υπάρξει στην αρχή φωτογραφικό στιγμιότυπο και γίνονται προετοιμασίες για την πιθανότητα δηλώσεων μετά την ολοκλήρωση του δείπνου.

Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι πρόθεση του Γενικού Γραμματέα δεν είναι να επιβάλει στους δύο ηγέτες τι θα κάνουν, αλλά να ακούσει τις απόψεις τους, τόσο για το πού βρισκόμαστε, όσο και – κυρίως – για τα επόμενα βήματα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να φθάσει στη Νέα Υόρκη κοντά στα μεσάνυχτα του Σαββάτου και να αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον το πρωί της Δευτέρας.

ΚΥΠΕ

>>> ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Βάζουν όρους και εκβιάζουν, ως συνήθως

One thought on “Ο ΠτΔ ενημερώνει το Εθνικό Συμβούλιο ενόψει Νέας Υόρκης

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s