Παραμένει Βουλευτής ο Γιώργος Παπαδόπουλος

Με νομοθετική ρύθμιση θα επιλυθεί το ζήτημα που προέκυψε μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε σχέση με το Βουλευτή Γιώργο Παπαδόπουλο [φωτο] και την έδρα του Κινήματος Αλληλεγγύης στη Λεμεσό.

Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Γενικό Έφορο Εκλογών, η νομοθετική αυτή ρύθμιση θα προνοεί τι θα γίνεται σε περίπτωση παραίτησης βουλευτή στο διάστημα μεταξύ των εκλογών και της ανακήρυξης, αλλά την ίδια ώρα θα προνοεί και ειδική ρύθμιση του συγκεκριμένου ζητήματος που προέκυψε.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Κυπριανού, Γενικού Εφόρου Εκλογών στο κρατικό κανάλι, η νομοθετική ρύθμιση θα προνοεί όπως η θέση σε περίπτωση παραίτησης βουλευτή, να πηγαίνει αυτόματα στον πρώτο επιλαχόντα του ίδιου κόμματος.

Κάτι που συνεπάγεται ότι ο Γιώργος Παπαδόπουλος θα κρατήσει τη βουλευτική του ιδιότητα. Η νομοθετική ρύθμιση θα βρίσκεται στα χέρια του Εφόρου Εκλογής την ερχόμενη Τρίτη.

Οι δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα: 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη στην Νομική Υπηρεσία υπό τον Γενικό Εισαγγελέα, στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών, του Γενικού Εφόρου Εκλογής και αρμόδιων λειτουργών, με αντικείμενο το πώς προχωρούμε για την κάλυψη της κενοθείσας Βουλευτικής Έδρας Λεμεσού και συγκεκριμένα του κ. Παπαδόπουλου του Κινήματος Αλληλεγγύη, του οποίου η ανακήρυξη μετά την αποποίηση της Έδρας από την κα Ελένη Θεοχάρους ακυρώθηκε πρόσφατα από το Εκλογοδικείο.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Γενικός Εισαγγελέας κ. Κώστας Κληρίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση στα ΜΜΕ:

«Έχουμε δώσει την άποψη της Νομικής Υπηρεσίας και του Γενικού Εισαγγελέα όσον αφορά το θέμα που έχει προκύψει με την κένωση της Βουλευτικής Έδρας στη Λεμεσό, μετά την αποποίηση της Έδρας από την κα Ελένης Θεοχάρους και υπό το φως της πρόσφατης απόφασης του Εκλογοδικείου. Σύμφωνα με την απόφαση του Εκλογοδικείου, η ενέργεια στην οποία είχε προβεί ο Έφορος Εκλογής κατόπιν δικής μας γνωμάτευσης, σύμφωνα με την οποία ακολούθησε μια πρακτική, μια λύση παραπλήσια προς την προσφερόμενη για την κένωση Έδρας μετά την έναρξη της βουλευτικής περιόδου κατανέμοντας την κενοθείσα Έδρα προς τον πρώτο επιλαχόντα του ίδιου κόμματος, του Κινήματος Αλληλεγγύη, κρίθηκε ότι δεν ήταν επιτρεπτή στην απουσία οποιασδήποτε ρητής, σαφούς νομοθετικής πρόνοιας ή εξουσιοδότησης.

Επομένως, με αυτό ως δεδομένο και με επίσης δεδομένο ότι δεν υπάρχει στο Νόμο όπως έχει σήμερα ρητή, σαφής πρόνοια και για την άλλη εναλλακτική λύση, δηλαδή αυτήν της κήρυξης αναπληρωματικής εκλογής, δεν μπορούμε να συμβουλεύσουμε τον Έφορο Εκλογής όπως προκηρύξει αναπληρωματική εκλογή.

Επομένως και οι δυο λύσεις οι οποίες φαινόταν να προσφέρονται, δεν προσφέρονται με βάσει τον υπάρχοντα Νόμο και διαπιστώνεται κάποιο κενό. 

Είναι η άποψη και η συμβουλή μας προς τον Έφορο Εκλογής και τον Υπουργό, ότι αυτό το νομοθετικό κενό πρέπει να πληρωθεί με την υποβολή σχετικής Νομοθεσίας που θα αντικατοπτρίζει, βεβαίως, την πολιτική βούληση της Εκτελεστικής Εξουσίας και τελικά της Βουλής, ως προς τον τρόπο πλήρωσης κενοθείσας Βουλευτικής Έδρας κατά τη διάρκεια πριν την έναρξη της Βουλευτικής περιόδου.

Είναι, επίσης, η συμβουλή μας όπως προς κάλυψη του ήδη διαπιστωθέντος κενού και αδυναμίας πλήρωσης Έδρας στην προκείμενη περίπτωση, συνταχθεί το Νομοσχέδιο με τρόπο συνταγματικά επιτρεπτό, ο οποίος θα επιτρέπει και τη λύση στο πρόβλημα το οποίο υφίσταται τώρα για την επίμαχη αυτή Έδρα».

Ακολούθως, απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση, μέχρι να κατατεθεί αυτό το Νομοσχέδιο μήπως θα μπορούσε ή κατά πόσο δικαιούται ο κ. Παπαδόπουλος να κατέχει τη θέση του Βουλευτή ή υποχρεούται να αποχωρήσει από το Κοινοβούλιο, ο κ. Κληρίδης απάντησε ως ακολούθως:

«Η απόφαση του Εκλογοδικείου είναι σαφής. Η αρμοδιότητά του είναι ακυρωτική και έχει ήδη ακυρώσει την εκλογή και ανακήρυξη του συγκεκριμένου Βουλευτή. Επομένως δεν μπορεί να ενεργεί ως Βουλευτής».

Κοινή ανακοίνωση ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ – Αλληλεγγύης

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν προ ολίγου ΔΗΚΟ- ΕΔΕΚ και Κίνημα Αλληλεγγύη, σε σχέση με το θέμα που προέκυψε από την απόφαση του Εκλογοδικείου για την βουλευτική έδρα του Κινήματος Αλληλεγγύη στη Λεμεσό.

Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων τα τρία κόμματα στην ανακοίνωσή τους, η πολιτική ηθική και δημοκρατική πρακτική επιβάλλει ότι η έδρα ανήκει στην Αλληλεγγύη και προσθέτουν ότι δεν πρέπει να διεξαχθεί αναπληρωματική εκλογή αλλά να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση του θέματος.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Σε σχέση με το θέμα που έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση του Εκλογοδικείου για την βουλευτική έδρα του Κινήματος Αλληλεγγύη στη Λεμεσό, σημειώνουμε τα εξής:

Η πολιτική ηθική και δημοκρατική πρακτική επιβάλλει ότι η έδρα ανήκει στην Αλληλεγγύη.

Η πολιτική μας άποψη είναι ότι δεν πρέπει να διεξαχθεί αναπληρωματική εκλογή αλλά να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση του θέματος η οποία να καλύπτει το κενό που εντοπίσθηκε στον εκλογικό νόμο.

Σημειώνουμε ότι σε περίπτωση που αποφασισθεί η διεξαγωγή αναπληρωματικών εκλογών, τα τρία κόμματα θα στηρίξουμε τον υποψήφιο της Αλληλεγγύης στην επαρχία Λεμεσού.

Καλούμε και τα υπόλοιπα κόμματα να υποστηρίξουν την ίδια άποψη και να πράξουν το ίδιο.

Γιώργος Καυκαλιάς

One thought on “Παραμένει Βουλευτής ο Γιώργος Παπαδόπουλος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.