Ε.Θεοχάρους: Οι προεδρικές εκλογές είναι δημοψήφισμα

«Γίνεται μια προσπάθεια ρύθμισης του ζητήματος με την έδρα στη Λεμεσό, η οποία μας ικανοποιεί», αναφέρει η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους.

Συνέντευξη στον Γιώργο Καυκαλιά στο ΣΙΓΜΑ

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη μιλά για τη στήριξη στο Νικόλα Παπαδόπουλο, στον οποίο πιστεύει και θεωρεί ότι ήδη έχει αναπτύξει σημαντική δυναμική ενόψει Προεδρικών Εκλογών. Αναλύει «το λάθος», όπως χαρακτηρίζει την απόφαση του Γιώργου Λιλλήκα να επιμείνει στη δική του υποψηφιότητα και μας εξηγεί γιατί οι Προεδρικές Εκλογές είναι δημοψήφισμα.

Δίνει τις δικές τις απαντήσεις σε όσα ακούγονται για την επιλογή της να κρατήσει τη θέση στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και τον πόλεμο που δέχθηκε από συγκεκριμένους κύκλους εντός ΔΗΣΥ, για τις θέσεις και τις επιλογές της.

Χαρακτηρίζει ανύπαρκτη την Κυπριακή Δημοκρατία εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανεκδιήγητο τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε για τις δηλώσεις και τη στάση του στο Κυπριακό.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και η νομοθετική ρύθμιση του Γενικού Εισαγγελέα

-Νιώθετε δικαιωμένη μετά και την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα για νομοθετική ρύθμιση που θα εξασφαλίζει την έδρα για τον Γιώργο Παπαδόπουλο και την Αλληλεγγύη;

Δε θεωρώ ότι έχουμε κάνει κάτι κακό ή κάτι που δεν ήταν σωστό σε σχέση με τη βουλευτική έδρα στη Λεμεσό. Το Ανώτατο πήρε την απόφαση του και ο Γενικός Εισαγγελέας τη δική του απόφαση για νομοθετική ρύθμιση. Εμείς σεβόμαστε τις αποφάσεις και θα τις ακολουθήσουμε. Αν αποφάσιζαν κάτι άλλο και πάλι θα ήταν σεβαστό, δεν έχουμε καμιά πρόθεση να αμφισβητήσουμε την όποια απόφαση.

Οι πολίτες είναι αυτοί που έδωσαν την έδρα με τη ψήφο τους στην Αλληλεγγύη και εμείς με το έργο και τις θέσεις μας προσπαθούμε να τους δικαιώνουμε καθημερινά.

Γίνεται μια προσπάθεια για ρύθμιση του θέματος που μας ικανοποιεί και δεν έχουμε κανένα λόγο να το κρύψουμε.

Σε όλες τις χώρες της ΕΕ όταν υπάρχουν Εθνικές Εκλογές, τα κόμματα έχουν ευρωβουλευτές στα ψηφοδέλτια, έτσι ώστε να ενισχύσουν τα ψηφοδέλτια τους. Θυμάμαι αντίστοιχη εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα όπου σχεδόν όλοι οι Ευρωβουλευτές της Ελλάδας συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια. Η νομοθεσία των 27 κρατών μελών φαίνεται να είναι εναρμονισμένη με αυτά τα δεδομένα και δίνει 15 ημέρες στους ευρωβουλευτές να αποφασίσουν αν θα κρατήσουν ή όχι τη θέση στο εθνικό κοινοβούλιο. Δεν μπορεί η Ευρώπη να είναι βήματα μπροστά και εμείς να μένουμε πίσω.

«Απορρίπτω μετά βδελυγμίας τη χυδαιότητα που λέγεται ότι δήθεν επέλεξα το Ευρωκοινοβούλιο για τα λεφτά»

-Η Ελένη Θεοχάρους έχει μετανιώσει που παραχώρησε τη βουλευτική της έδρα στον Γιώργο Παπαδόπουλο; Ιδιαίτερα με τα ζητήματα που υπάρχουν το τελευταίο διάστημα στην ατζέντα της κυπριακής Βουλής;

Δεν έχω συνηθίσει να επιλέγω μετερίζια από όπου θα δίνω τη μάχη μου. Για μένα σημασία έχει να είμαι στην καλύτερη θέση που μπορώ, έτσι ώστε να προσφέρω τα μέγιστα στην προσπάθεια υπεράσπισης των δικαιωμάτων του λαού μας και της χώρας μας.

Απορρίπτω μετά βδελυγμίας αυτή την κακοήθεια, τη χυδαιότητα που λέγεται, ότι δήθεν επέλεξα να παραμείνω στην Ευρωβουλή γιατί τα λεφτά είναι περισσότερα από αυτά στην Κυπριακή Βουλή.

Δημιουργήθηκε αδίκως ένας μύθος γύρω από τους Ευρωβουλευτές, ότι δηλαδή πληρώνονται με υπέρογκα ποσά σε σχέση με τους βουλευτές των εθνικών κοινοβουλίων. Εγώ προκαλώ τον Γενικό Ελεγκτή να κάνει ένα έλεγχο έτσι ώστε να κλείσει μια και καλή αυτό το ζήτημα. Το γνωρίζετε ότι οι βουλευτές στην Αθήνα παίρνουν μέχρι και χίλια ευρώ περισσότερα από ότι ένας Ευρωβουλευτής;

Δεν πήγα στο ευρωκοινοβούλιο να κάνω αυτή την εξαιρετικά σημαντική, απαιτητική και δύσκολη δουλεία σε τόσο πολύπλοκα και βαρυσήμαντα ζητήματα για να λέει ο καθένας το κακεντρεχές του σχόλιο και να με υποσκάπτει με τέτοιο τρόπο.

Άλλωστε οι ιδέες με τις οποίες εξασφάλισα εκλογή, αποτελούν απόψεις και θέσεις που είχα έκτοτε και που θεώρησα σημαντικό να τις υπερασπιστώ για την Κύπρο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δεν εξασφάλισα σε καμιά περίπτωση την εκλογή μου βασισμένη στο πρόγραμμα του ΔΗΣΥ. Εμένα η ατζέντα μου ήταν άλλη, ήταν διαφορετική. Είχαν κάθε δυνατότητα όταν επέλεγαν υποψηφίους να με κόψουν προωθώντας άλλες επιλογές, αλλά δεν το έκαναν. Με άφησαν εκεί για να είμαι υποψήφια γνωρίζοντας ότι δε θα συμφωνούσα.

-Θεωρείτε ότι μεταξύ άλλων εκφράζετε και μια μερίδα των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Συναγερμού;

Αυτός ήταν και ο λόγος μιας και το ρωτάτε, που δεν απεχώρησα πιο γρήγορα από τον ΔΗΣΥ. Το 67% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ το 2004 διαφώνησε με τη στάση του κόμματος στο Κυπριακό. Είχα λοιπόν τη «ψευδαίσθηση» ότι εξέφραζα αυτό το 67%. Δεσμεύτηκα στις θέσεις που είχα και ήθελα να τις εξυπηρετήσω.

«Δεν με πείθει ότι αυτό που λένε κομματική προσήλωση ή κομματικός πατριωτισμός ισχύει στην περίπτωση του ΔΗΣΥ»

-Νιώθετε ότι οι θέσεις που εκφράζει ο ΔΗΣΥ είναι ανακόλουθες σε σχέση με τα «πιστεύω» και τα «θέλω» των ψηφοφόρων του; Αν ισχύει αυτό γιατί συνεχίζουν οι πολίτες να στηρίζουν τον ΔΗΣΥ;

Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας δεν έχω απάντηση. Προσπάθησα πολλές φορές να απαντήσω στο ερώτημα αυτό. Όσο κι αν προσπαθώ δε βρίσκω λογική. Ανάμεσά τους υπάρχουν αγωνιστές της ΕΟΚΑ που ενώ τότε κινδύνευαν ακόμα και με κρεμάλα, εντούτοις στήριξαν το σχέδιο ΑΝΑΝ και τη ΔΔΟ. Για μένα παραμένει μυστήριο το πώς μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο. Δε με πείθει πως αυτό που λένε κομματική προσήλωση ή κομματικός πατριωτισμός είναι αυτό που ισχύει στην προκειμένη περίπτωση. Οι παράγοντες είναι πολλοί. Ωστόσο δεν υπάρχει λόγος να προκαλούμε αυτή την περίοδο με ό,τι διασπά το λαό.

Σε κάθε περίπτωση θεωρώ τρομακτική προσβολή αυτό που γίνεται προς το άτομό μου γιατί παραμένω πιστή σε αντιλήψεις και αρχές. Δεν πήρα ποτέ μου αξίωμα ή θέση με διορισμό, δεν πήρα ποτέ μου αντάλλαγμα, ό,τι κέρδισα το κέρδισα με την ψήφο του λαού και σε καμιά περίπτωση δεν είμαι αγνώμων. Στον ΔΗΣΥ έχω φιλίες ακόμα και αρκετές από αυτές είναι πολύ στέρεες και δυνατές, συνεπώς κάποιες αθλιότητες καλό είναι να σταματήσουν να λέγονται.

-Μιας και αγγίξαμε το κεφάλαιο Δημοκρατικός Συναγερμός, πώς είδατε αυτή τη διαμάχη Γενικού Ελεγκτή-Χάρη Γεωργιάδη για το ζήτημα της Σάβιας Ορφανίδου;

Να μου επιτρέψεις να αρχίσω λέγοντας ότι θεωρώ απαράδεκτο στην Κύπρο του 21ου αιώνα είτε κάποιος είναι υπάλληλος είτε δημόσιος λειτουργός, είτε αξιωματούχος να μην μπορεί να εκφράσει την πολιτική του θέση. Θα πρέπει να του επιτραπεί να εκφράζει τα πολιτικά του «πιστεύω», φτάνει φυσικά και ο ίδιος να είναι ακέραιος χαρακτήρας και να μην επιτρέπει στα φρονήματά του να επηρεάζουν τη δουλειά του.

Τώρα, σε σχέση με αυτό που με ρωτάτε, η θέση μου είναι ξεκάθαρη: Αν η Σάβια εξασφάλισε τη θέση αξιοκρατικά μέσα από προκήρυξη, διαγωνισμό και αξιολόγηση που έγινε, τότε ορθά και πολύ καλά έκαναν και τις ενέκριναν την απόσπαση στη συγκεκριμένη θέση.

Αν όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε και απλά τοποθετήθηκε στη θέση αυτή γιατί κατείχε μια θέση στον ΔΗΣΥ και στο Υπουργείο, τότε αυτό είναι κατακριτέο. Πάντως στην ΕΕ, ακόμα και η τελευταία θέση να είναι, προκηρύσσεται. Μου φαίνεται παράδοξο, η ΕΤΕπ, να στάμπαρε και να ζήτησε επιτακτικά έναν Κύπριο πολίτη για να εργαστεί εκεί.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΕΕ δυστυχώς είναι ανύπαρκτη»

-Η Ευρώπη έχει πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσει. Πολλές από αυτές αφορούν την Τουρκία, όπως για παράδειγμα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, το προσφυγικό, η τελωνειακή ένωση. Ακούγονται μάλιστα φήμες για «δώρα» της Κομισιόν προς την Τουρκία μέσα στο Φθινόπωρο. Ποια είναι η θέση σας στο ζήτημα αυτό; Η Κύπρος θα έχει λόγο; Θα πρέπει να μας καθησυχάζει αυτό ή όχι;

Η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΕΕ δυστυχώς είναι ανύπαρκτη, ήταν ανέκαθεν ανύπαρκτη και θα εξηγήσω ακριβώς τι εννοώ. Τα δικαιώματα που κερδίσαμε με την ένταξή μας, τις δυνατότητες που είχαμε και τα εργαλεία που είχαμε στη διάθεσή μας ακόμα και όταν η Τουρκία καιγόταν να μπει στην ΕΕ, ποτέ δεν τα χρησιμοποιήσαμε. Πάντα είχαμε μια φοβική στάση έναντι στην ΕΕ.

Ως Ευρωβουλευτές τα τελευταία χρόνια δώσαμε μάχες στο Ευρωκοινοβούλιο. Λειτουργήσαμε με τρόπο καταλυτικό, φέραμε δεκάδες ευρωβουλευτές στην Κύπρο, εξασφαλίσαμε ψηφίσματα για την Κύπρο.

Το γνωρίζετε ότι σε ολόκληρη θητεία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μας είδε μόλις μια φορά και άλλη μια ο Υπουργός Εξωτερικών;

-Πού αποδίδετε αυτή τη στάση του Προέδρου;

Δεν ξέρω, ίσως έχουν την εντύπωση ότι ο βαθμός αποδοτικότητας των συναντήσεων με τον Πρόεδρο της Κομισιόν και με άλλους αξιωματούχους είναι τόσο μεγάλος ώστε να μη χρειάζεται η συνεισφορά των Ευρωβουλευτών.  Ίσως να θεωρούν ότι κάποιοι Ευρωβουλευτές τους χαλούν το «καλό κλίμα» που λένε ότι δημιουργούν εντός ΕΕ;

Αυτό που με ξενίζει είναι ότι δεν τιμήσαμε ποτέ τη θέση μας ως κράτος-μέλος στην ΕΕ. Πάντα υιοθετούσαμε τη στάση του «καλού παιδιού» και τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα της στάσης μας δυστυχώς.

-Δεν μου απαντήσατε όμως  …η Ευρώπη θα κάνει δώρα στην Τουρκία;

Τι να πω… Ίσως επιχειρήσουν να απελευθερώσουν τη θεώρηση της βίζας των Τούρκων υπηκόων σε χώρες της ΕΕ, κάτι που θα έχει παρόμοιο αποτέλεσμα με το να παραχωρούνταν οι τέσσερις ελευθερίες που ζητούν για τους Τούρκους υπηκόους στην Κύπρο μετά τη λύση. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι κάτι ισοδύναμο. Μην ξεχνάτε ότι ο Ερντογάν στο Sputnik πριν λίγους μήνες είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η προσάρτηση της Κύπρου θα γίνει όταν η μάζα τούρκων πολιτών θα του επιτρέπει να το κάνει.

Τώρα, σε περίπτωση που η Κύπρος δεν επιτρέψει να γίνει κάτι τέτοιο, δεν αποκλείεται η Τουρκία να χρησιμοποιήσει το «κρυφό χαρτί» των προσφύγων και να ανοίξει τη δίοδό τους από την Τουρκία προς τα παράλια της Κύπρου, δημιουργώντας αλυσιδωτές επιδράσεις και προβλήματα.

«Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα τους πείσει να πάνε σε νέα Γενεύη»

-Την Κυριακή ο ΠτΔ θα είναι στη Νέα Υόρκη για μια τριμερή συνάντηση. Θεωρείτε ότι ορθώς πάει σε τριμερή; Πάμε σε νέα Γενεύη;

Η τριμερής στη Νέα Υόρκη θα είναι μια επανάληψη του δείπνου της 1ης Δεκεμβρίου, απλά αντί να γίνει στην Κύπρο θα γίνει στη Νέα Υόρκη. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα τους πείσει να συμφωνήσουν για μια νέα Γενεύη. Δε θα υπάρξει αδιέξοδο στη διαδικασία. Τουλάχιστον όχι σε αυτό το στάδιο.

Όπως πήγαμε στη Διάσκεψη τον Γενάρη με τον πήχη, έτσι θα πάμε και τώρα. Για άλλη μια φορά όμως η Τουρκία θα μας βάλει να παίζουμε το δικό της παιχνίδι. Δεν είμαι μάντης, απλά κάποια πράγματα φαίνονται ξεκάθαρα.

Θέλω να επαναλάβω για μια ακόμα φορά ότι δεν υπάρχει σώφρων Κύπριος πολίτης που να μην θέλει λύση και πρέπει να σταματήσουν κάποιοι να λένε ότι υπάρχουν πολιτικοί και πολίτες που δε θέλουν λύση.

Την ίδια ώρα όμως, είναι για να απορεί κανείς πως ανέχεται ο Αναστασιάδης να συνεχίζει να συνομιλεί με τον Έιντε, ειδικά μετά από όλα όσα δημόσια υποστηρίζει αυτός ο άνθρωπος. Κατά τη δική μου αντίληψη ο Έιντε είναι ανεκδιήγητος.

Όλα όσα τα τελευταία χρόνια συμφωνήθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην εσωτερική πτυχή, υπό την επίβλεψη Έιντε, διαμορφώνουν ένα δυσλειτουργικό μόρφωμα, το οποίο θα καταρρεύσει αν επιχειρήσουν να το εφαρμόσουν στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης λύσης.

Αυτά είναι που βλέπουμε και νιώθουμε την ανάγκη για εφαρμογή διεκδικητικής στρατηγικής στο Κυπριακό.

«Στη ξηρά το θερμό επεισόδιο, αν τελικά θα γίνει φυσικά»

-Το τελευταίο διάστημα γίνεται λόγος για θερμό επεισόδιο τον Ιούλιο. Αν γίνει κάτι τέτοιο ποια μορφή θα έχει κατά τη δική σας αντίληψη;

Το πρώτο που θα πρέπει να αναφέρουμε εδώ είναι ότι ως κράτος δε θα έπρεπε να είχαμε δεχθεί να συζητηθεί κάτι τέτοιο δημόσια ή να αναφέρεται δημόσια από τον οποιοδήποτε. Πόσο μάλλον από τον ίδιο τον Έιντε, που υποτίθεται είναι εδώ εκπροσωπώντας τη διεθνή νομιμότητα. Θα έπρεπε να είχαμε συγκρατήσει αυτή την κατάσταση και να γίνονται παράλληλα κινήσεις προς αποφυγή ενός τέτοιου ενδεχομένου, το οποίο θα είναι καταστροφικό, ειδικά σε μια περίοδο όπου ο τουρισμός είναι στην καλύτερή του φάση.

Όσο αφορά τώρα στη μορφή του επεισοδίου, αν και εφόσον αυτό πραγματοποιηθεί τελικά, εγώ θεωρώ ότι το θερμό επεισόδιο δε θα είναι στη θάλασσα. Θεωρώ πως δε θα χτυπήσουν ούτε εξέδρα-πλατφόρμα στην οποία θα εργάζονται αθώοι πολίτες. Άρα αν θα γίνει επεισόδιο θα γίνει στη ξηρά με πιθανότερη περιοχή αυτή των Κοκκίνων, Πύργου, Λιμνίτη, κάπου εκεί. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Έχουμε όμως την ευχέρεια και την ικανότητα να αντιδράσουμε; Δυστυχώς έτσι όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση το φρόνημα έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό και αυτό είναι το πιο τραγικό.

«Ο Γιώργος Λιλλήκας, δυστυχώς για τον ίδιο, κάνει λάθος»

-Η υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα θεωρείτε ότι τελικά θα προκαλέσει πρόβλημα στη δυναμική που θα μπορούσε να αναπτύξει ο Νικόλας Παπαδόπουλος ή θεωρείτε ότι σιγά σιγά θα απορροφήσει την υποψηφιότητα Λιλλήκα ο Νικόλας;

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχει ήδη αναπτύξει δυναμική παρά τα ελάχιστα που έχουν γίνει σε σχέση με τα προεκλογικά μέχρι στιγμής. Ο φίλος μου ο Γιώργος, νιώθω ότι κάνει λάθος. Δυστυχώς για τον ίδιο και τη Συμμαχία, αφού η συνεισφορά τους στην ενδεχόμενη εκλογή του Νικόλα θα ήταν μεγάλη και θα είχαν στη διακυβέρνηση και ρόλο αλλά και λόγο.

Προσδοκία του είναι να λεηλατήσει το ΑΚΕΛ; Πιστεύει ότι μπορεί να πλήξει το ΑΚΕΛ και να πείσει κόσμο του ΑΚΕΛ να τον ακολουθήσει. Σίγουρα ένα μέρος θα το πετύχει αλλά δεν νομίζω ότι ήταν σωστή κίνηση για τον ίδιο. Ιδιαίτερα αν μοιραία αποτύχει η προσπάθεια να εφαρμόσουμε μια στρατηγική στο Κυπριακό που να βγάζει τον τόπο από τα αδιέξοδα, εξαιτίας της επιλογής του να διεκδικήσει την Προεδρία θα του στοιχίσει και εκτιμώ πως η ιστορία θα τον θυμάται με το στίγμα αυτό.

Οι εκλογές είναι δημοψήφισμα. Είτε ο κόσμος θέλει να αλλάξουμε τρόπο διεκδίκησης στο Κυπριακό είτε να παραμείνουμε στα ίδια αδιέξοδα του σήμερα και της πολιτικής Αναστασιάδη.

«Δεν μας ενδιαφέρει η ονοματολογία όταν μιλάμε για λύση του Κυπριακού»

-Τελικά καταλήξατε ποια θα είναι η μορφή λύσης που θα ενταχθεί στο προεκλογικό πρόγραμμα του Νικόλα Παπαδόπουλου;

Θα το πω για άλλη μια φορά. Αν η λύση κατοχυρώνει όλα όσα ζητούμε, προσωπικά δε με απασχολεί καθόλου το όνομα της μορφής της λύσης. Αν η λύση εξασφαλίζει ότι θα έχω δικαίωμα να ζω όπου θέλω, να έχω περιουσία και να εργάζομαι όπου θέλω, να είναι κατοχυρωμένα όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα, να έχω τα πολιτικά μου δικαιώματα, να δημιουργήσω οικογένεια όπου θέλω, να εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τότε δε θα με ενδιαφέρει η ονοματολογία. Αυτό που συζητούμε σήμερα πάντως δεν είναι ούτε διζωνική, ούτε δικοινοτική, ούτε ομοσπονδία. Και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα πρέπει να ακρωτηριαστούν για να χωρέσουν σε κάτι τέτοιο. Θα πρέπει να τετραγωνίσουμε τον κύκλο όπως έλεγε και ο Όλι Ρεν παλαιότερα.

-Αν λάβουμε ως δεδομένο ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος περάσει στο δεύτερο γύρο και κερδίσει με τη στήριξη του ΑΚΕΛ, θα μπορούσατε να συνυπάρξετε σε διακυβέρνηση μαζί με το ΑΚΕΛ;

Η Αλληλεγγύη είναι έτοιμη να συμμετέχει σε Διακυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας, με όλους μέσα, νικητές και ηττημένους. Φτάνει να ασπαστούν και να αγκαλιάσουν το πρόγραμμα το οποίο θα οδηγήσει τον τόπο έξω από το αδιέξοδο, το πρόγραμμα που προτείνει η υποψηφιότητα Παπαδόπουλου.

Αυτό που κάνουν σήμερα μας βάζει στο στόμα του λύκου. Καταντήσαμε μια θλιβερή μειοψηφία ανάμεσα σε 80 εκατομμύρια Τούρκους. Είναι θλιβερό αυτό που κάνουν.

Οι προκλήσεις και τα επόμενα βήματα για το ΓεΣΥ

-Το ΓεΣΥ έφτασε σε σημείο που να μπορούμε να πούμε ότι παραμένει μόνο η εφαρμογή του; Πρόκειται για νίκη της διακυβέρνησης Αναστασιάδη;

Καταλαβαίνω πού θέλετε να με πάτε. Θα πρέπει να σας πω ότι η ψήφιση ενός ή δυο νομοσχεδίων δεν σημαίνει αυτόματα και την εφαρμογή τους. Νίκη, είναι να δίνεις προοπτική και τη δυνατότητα στον πολίτη να έχει σωστή ιατρική περίθαλψη. Στην πράξη και όχι στη θεωρεία.

Θα πρέπει να πείσεις το λαό ότι όσο στέκει στα πόδια του θα πρέπει να συνεισφέρει για όλους και να το νιώσει ο λαός αυτό.

Ψάχνουν για μοντέλο, έχουμε το μοντέλο λειτουργίας του Ογκολογικού της Τράπεζας Κύπρου, το οποίο λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία, με κατά τεκμήριο πολύ καλούς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, με τους πολίτες να είναι εξαιρετικά ευχαριστημένοι με τις υπηρεσίες που λαμβάνουν. Γιατί δεν χρησιμοποιούν το μοντέλο αυτό και για το οποιοδήποτε Γενικό Νοσοκομείο αυτής της χώρας;

Πρώτο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί για να μπορούμε να μιλάμε για νίκη είναι η αυτονόμηση των Νοσοκομείων, ζήτημα το οποίο είναι τεράστιο. Το δεύτερο στοίχημα είναι να πείσουμε το λαό να συνεισφέρει, τρίτο σημείο είναι το να μην στερούμε το δικαίωμα επικουρικής ασφάλισης στους πολίτες.

Τέταρτο στοίχημα αν όντως θέλουν επενδύσουν στον τομέα της Υγείας και της Ιατρικής, είναι το να καταφέρουν να κατασκευάσουν/δημιουργήσουν Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Όταν γίνουν όλα αυτά τότε θα μπορούμε να μιλάμε για νίκη, προς το παρόν απλά γίνονται κάποια βήματα που δεν έχουν ακόμα φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Υπάρχουν ήδη ρωγμές μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών. Πολλοί θα επιχειρήσουν να σαμποτάρουν την προσπάθεια αυτή. Ευελπιστώ ότι τη στιγμή που θα υπάρχει ο κίνδυνος κατάρρευσης του εγχειρήματος αυτού, όλοι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Υπάρχουν όμως πολλά να γίνουν ακόμα μέχρι να φτάσουμε στην ολοκλήρωση του εγχειρήματος αυτού. Μακάρι να το πετύχουμε να γίνει πραγματικότητα. Αλλά εγώ σε καμία περίπτωση δε θα έλεγα ότι έγινε κάτι που να δηλώνει ότι φτάσαμε στο τέλος για να καρπωθεί κάποιος κάτι.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.