Πρώτη Θεία Λειτουργία στην εορτή της Πεντηκοστής στον Άγιο Μάμα μετά από 43 χρόνια

Η Θεία Λειτουργία της Πεντηκοστής για πρώτη φορά μετά από 43 χρόνια στον Άγιο Μάμαντα στην κατεχόμενη Μόρφου. 

Με δάκρυα συγκίνησης εκτοπισμένοι από την Μόρφου, αλλά και από άλλα μέρη της Κύπρου προσήλθαν αθρόα στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάμαντος, στην κατεχόμενη Μόρφου, όπου διασώζεται η λάρνακα του Αγίου Του και προσευχήθηκαν για πρώτη φορά από το 1974 στην Θεία Λειτουργία και στον Εσπερινό του Αγίου Πνεύματος (της Γονυκλισίας). 

Της Θείας Λειτουργίας και του Εσπερινού προεξήρχε ο Μητροπολίτης Μόρφου, Νεόφυτος, ο οποίος, όποτε το τουρκοκυπριακό καθεστώς με την μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών παραχωρεί άδεια, δεν παραλείπει να τελεί την Θεία Λειτουργία, αφενός, όπως τονίζει, γιατί οι εκκλησίες δεν πρέπει να μένουν αλειτούργητες, και αφετέρου για να τελούμε το κορυφαίο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και να δεόμεθα για την ειρήνη σύμπαντος του κόσμου.

Η χθεσινή Θεία Λειτουργία στον Αγιο Μάμαντα ήταν ιδιαίτερα σημαντική και συμβολική, καθώς η Πεντηκοστή, αποτελεί τη γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας. Πρόκειται για μεγάλη δεσποτική εορτή της Χριστιανοσύνης, σε ανάμνηση της επιφοίτησης του Αγίου Πνεύματος στους Αποστόλους. Με την Πεντηκοστή, επεσήμανε ο Μητροπολίτης Νεόφυτος, «δεν γεννήθηκε η Εκκλησία ως απλός θεσμός, αλλά ως συνεχής παρουσία της χάριτος του Αγίου Πνεύματος, και γι’ αυτό η Πεντηκοστή δεν είναι ένα γεγονός, που συνέβη μια φορά κάποτε, αλλά είναι η ζωή της Εκκλησίας, ως αδιάκοπη κοινωνία του Αγίου Πνεύματος».

Ο ναός του Αγίου Μάμαντος, ο οποίος χρησιμοποιείται από το τουρκοκυπριακό καθεστώς, ως μουσείο εικόνων, πλημμύρισε από το θυμίαμα και την θεολογική υμνολογία της εορτής, την οποία απέδωσε εξαιρετικά με βυζαντινό ύφος ο χορός των ιεροψαλτών με χοράρχη τον πρωτοψάλτη Μάριο Αντωνίου. Ο Μητροπολίτης Μόρφου, Νεόφυτος , γονυκλινής , μπροστά από την Ωραία Πύλη , ανέγνωσε τις ευχές της Γονυκλισίας.

Ο κ. Νεόφυτος επεσήμανε , με αφορμή την εορτή της Πεντηκοστής, ότι «η ορατή Εκκλησία, η επίγεια Εκκλησία, ζει σε πλήρη κοινωνία και ενότητα με ολόκληρο το σώμα της Εκκλησίας, η οποία έχει Κεφαλή της τον Χριστό». Επίσης, κάλεσε όλους σε ταπείνωση, αυτοκριτική, μετάνοια και απαλλαγή από φανατισμούς. «Πρέπει να κάνουμε την καρδιά μας οικουμενική», τόνισε.

Οι πιστοί, που προσήλθαν στην Θεία Λειτουργία προσκύνησαν την λάρνακα του Αγίου Μάμαντος και την θαυματουργή εικόνα, που βρισκόταν στο κέντρο του ναού, του Χρυσοσώτηρος Ακανθούς από την κατεχόμενη Κερύνεια, η οποία φυλάσσεται προσωρινά στον ναό του Αγίου Μάμαντος. Το αριστερό κλίτος του ναού είναι αφιερωμένο στην Αγία Τριάδα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Α. Βικέτος

Ο Μητροπολίτης Μόρφου και ο δημοσιογράφος Αριστείδης Βικέτος δίπλα στην εικόνα του Χρυσοσώτηρος από τον ομώνυμο ναό της κατεχόμενης Ακανθούς (επαρχία Κερύνειας). Η εικόνα βρέθηκε σε αποθήκη στον Άγιο Μάμα Μόρφου, συντηρήθηκε και φυλάσσεται στον Αγιο Μάμαντα. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.