Πυρά αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις στη Νέα Υόρκη και την αναίρεση όλων των θέσεων μας από τον Ν.Αναστασιάδη

Αρνητικές οι πρώτες αντιδράσεις των περισσοτέρων κομμάτων για την κατάληξη της συνάντησης στη Νέα Υόρκη ανάμεσα στον ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Μετά τη συνάντηση ο Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε νέα διάσκεψη στη Γενεύη μέσα στον Ιούνιο, χωρίς όμως συγκεκριμένη ημερομηνία και αφού προηγηθεί σχετική προετοιμασία.

Οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων:

ΔΗΚΟ: Ήττα για την Ε/κ πλευρά, η τριμερής συνάντηση στη Νέα Υόρκη

Η τριμερής συνάντηση στη Νέα Υόρκη μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ, του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, κατέληξε με μια ακόμη ΗΤΤΑ για την Ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ο Νίκος Αναστασιάδης:

•   ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΗΚΕ πλήρως με τους όρους και τις αξιώσεις της τουρκικής πλευράς και εγκατέλειψε όλες τις προϋποθέσεις που ο ίδιος έθεσε για σύγκληση νέας διάσκεψης για το κυπριακό στη Γενεύη.

Συγκεκριμένα, υπαναχώρησε από όλους τους όρους, που ο ίδιος είχε θέσει, όπως:

1.  Να υπάρξει «κατάληξη» στο κεφάλαιο της ασφάλειας, πριν να συζητηθούν τα υπόλοιπα κεφάλαια.

2.  Να υπάρξει «ακτίνα συμφωνίας» στο κεφάλαιο της ασφάλειας, πριν να συζητηθούν τα υπόλοιπα κεφάλαια.

3.  Να γίνει «ουσιαστική συζήτηση» στο κεφάλαιο της ασφάλειας, πριν να συζητηθούν τα υπόλοιπα κεφάλαια.

•   ΕΚΧΩΡΗΣΕ στον Άιντα την εξουσία να ετοιμάσει το έγγραφο για την πτυχή της Ασφάλειας, καταργώντας την «κυπριακής ιδιοκτησίας» διαδικασία.

•  ΔΕΣΜΕΥΕΙ  την Ελληνοκυπριακή πλευρά και την Ελλάδα, αποδεχόμενος ότι το έγγραφο που θα ετοιμάσει ο Άιντα για την Ασφάλεια «… θα καθοδηγήσει τη συζήτηση».

Οφείλουμε να ερωτήσουμε:

Ποιες θα είναι οι «συμφωνημένες θέσεις» που θα περιλάβει ο κ. Άιντα σε αυτό το έγγραφο; Για παράδειγμα, ο Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Πολίτης, τον περασμένο Ιανουάριο, είχε αποδεχτεί «μεταβατικές διατάξεις» για τις εγγυήσεις. Αυτή η σοβαρότατη υποχώρηση θα εμπεριέχεται στο έγγραφο που θα ετοιμάσει ο Άιντα και θα δεσμεύει την πλευρά μας;

Θα συζητηθεί το έγγραφο Άιντα στο Εθνικό Συμβούλιο πριν να γίνει αποδεκτό από τη πλευρά μας;

Θα ενημερωθεί το Εθνικό Συμβούλιο για το τι συζητήθηκε και τι περιλαμβάνεται στα έγγραφα του Μοντ Πελεράν 3, πριν να γίνει αποδεκτό το έγγραφο Άιντα;

Θα ενημερωθεί ο κυπριακός λαός εκ των προτέρων για το έγγραφο Άιντα ή θα     συνεχιστεί η συσκότιση των τελευταίων τεσσάρων ετών και θα μας παρουσιαστεί ως τετελεσμένο γεγονός;

Η αποτυχία της πολιτικής Αναστασιάδη συνεχίζεται.

Πάει σε νέα πενταμερή διάσκεψη, χωρίς την Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με την Ευρωπαϊκή Ένωση απλό παρατηρητή, με βάση τους τουρκικούς όρους και χωρίς να έχει ικανοποιηθεί κανένας από τους όρους που ο ίδιος είχε θέσει.

Ο κ. Αναστασιάδης οδηγεί το κυπριακό και την Κύπρο σε επικίνδυνα μονοπάτια, ερήμην του λαού.

Θεοχάρους: Ακόμη πιο κοντά στην άτακτη υποχώρηση

Πλήρη ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφορικά με τα όσα έγιναν στη Νέα Υόρκη, αναμένει το Κίνημα Αλληλεγγύη και η Πρόεδρός της Ελένη Θεοχάρους.

Όπως αναφέρει, “σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΓ του ΟΗΕ – όπως μεταδόθηκε από δημοσιογραφικές πηγές – ουδεμία από τις δεσμεύσεις του ΠτΔ εκπληρώνεται και το Κυπριακό θα συζητηθεί ξανά στη Γενεύη, με όλα τα ζητήματα ανοιχτά και σε μια διαδικασία όπου και πάλι θα τίθενται οι τουρκικοί όροι τους οποίους είτε θα αποδεχόμαστε αμέσως, είτε η διαδικασία θα βραχυκυκλώνεται μέχρι να υποχωρήσουμε στη συνέχεια”.

“Όπως είχαμε προβλέψει, τόσο όσον αφορά τη συνάντηση της Νέας Υόρκης, όσο και αναφορικά με τη νέα Γενεύη, παρά τις πατριωτικές κορόνες του Προέδρου της Δημοκρατίας, διαπιστώνουμε ότι η διαδικασία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε λύση υποταγής στη Τουρκία. Εκτιμούμε ότι στην προστεθείσα ήδη ήττα της Νέας Υόρκης, θα ακολουθήσουν και άλλες κατά τη διάρκεια του θέρους”, καταλήγει η ανακοίνωση του Κινήματος.

Οικολόγοι: Νέα αποτυχία του Προέδρου Αναστασιάδη

Για νέα αποτυχία του Προέδρου Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη, κάνει λόγο το Γραφείο Τύπου Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Σε ανακοίνωσή του το Κίνημα αναφέρει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, “δέχθηκε νέα πενταμερή, ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, ρόλο διαπραγματευτή στον Άιντε, αποδεχόμενος τις απαιτήσεις της Τουρκίας για ανοικτή διαπραγμάτευση όλων των θεμάτων.

“Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχασε μια μοναδική ευκαιρία στη Νέα Υόρκη για να αναδείξει την τουρκική προκλητικότητα και να εμπλέξει στις συνομιλίες τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Έχασε μια μοναδική ευκαιρία να βάλει στη θέση τους τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία εξακολουθούν να παρακολουθούν με απάθεια τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ” προστίθεται.

“Η απόφαση της συνάντησης για νέα πενταμερή χωρίς να καθορίζεται ως ζητούμενο η συμφωνία, ή η σύγκλιση, ή τουλάχιστον η πρόοδος στη βάση συμφωνημένων κριτηρίων (όλα τα παραπάνω αποτελούν τις μεταπτώσεις του Νίκου Αναστασιάδη των τελευταίων ημερών), όπως ήθελε η Τουρκία και με όλα τα θέματα παράλληλα ανοικτά προς συζήτηση αποτελεί μεγάλη αποτυχία για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αλλά κυρίως μεγάλη οπισθοδρόμηση για τον κυπριακό λαό”, συμπληρώνει.

“Μέχρι τη Γενεύη δεν θα υπάρξει πρόοδος ούτε σε ένα κεφάλαιο, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι στη δήλωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Γκουτέρες, δεν αναφέρεται ότι η πενταμερής είναι ανοικτού τέλους. Αυτό σημαίνει ότι η “νέα Γενεύη” θα οδηγήσει είτε σε οριστική συμφωνία, είτε σε οριστικό ναυάγιο τις συνομιλίες και μάλιστα πριν τις γεωτρήσεις του Ιουλίου”, τονίζει το Κίνημα θέτοντας το ερώτημα “πως μπορεί να αντέξει όμως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ένα ναυάγιο όταν θα επικρέμεται η απειλή του θερμού επεισοδίου και η κατηγορία – που συνεχώς επαναλαμβάνει η τουρκική προπαγάνδα – ότι αυτός ευθύνεται για την αποτυχία λόγω επερχόμενων Προεδρικών Εκλογών;|

“Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει να απαντήσει γιατί δέχθηκε όλες τις απαιτήσεις της Τουρκίας και εάν ήταν ενήμερη η Αθήνα για αυτή του την υποχώρηση. Γιατί δέχτηκε να πάει στη “νέα Γενεύη” με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο, την απειλή θερμού επεισοδίου και την κατηγορία ότι δεν είναι έτοιμος για συμφωνία λόγω επερχόμενων Προεδρικών Εκλογών που ακόμα και αργά χθες επανέλαβε ο κ. Ακιντζί προσερχόμενος στο δείπνο; Γιατί οδηγεί τον εαυτό του και τον λαό μας σε αυτές τις επικίνδυνες συμπληγάδες;”, καταλήγει.

>>> Ο Αναστασιάδης έχει αναιρέσει το σύνολο των προϋποθέσεων που έθεσε, αναφέρει ο Σιζόπουλος

One thought on “Πυρά αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις στη Νέα Υόρκη και την αναίρεση όλων των θέσεων μας από τον Ν.Αναστασιάδη

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s