Άιντα: Δεν έγινε συζήτηση για τους υδρογονανθράκες

Την  ικανοποίηση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και του ιδίου προσωπικά για το αποτέλεσμα των συζητήσεων στο δείπνο Κυριακής, εξέφρασε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Άιντα, στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης που παραχώρησε το απόγευμα της Δευτέρας στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

Διευκρίνισε ωστόσο πως απομένει πολύ έργο να γίνει στις επόμενες εβδομάδες, πριν μπορέσουν να συναντηθούν στη Γενεύη αργότερα τον τρέχοντα μήνα, προσθέτοντας ότι ο λόγος που δεν ορίστηκε ημερομηνία είναι επειδή απουσίαζαν οι εγγυήτριες δυνάμεις και η ΕΕ που θα είναι παρατηρητής.

«Μετά από μια μακρά, εντατική, ανοιχτή και έντιμη συζήτηση πέραν των 4 ωρών, το αποτέλεσμα ήταν πως οι ηγέτες δεσμεύθηκαν να ζητήσουν τον ΓΓ να επανασυγκαλέσει τη Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη. Θα επανασυγκληθεί τον Ιούνιο, το πιο πιθανό στο τελευταίο δεκαπενθήμερο», είπε ο ειδικός σύμβουλος.

Εξηγώντας τους στόχους στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, είπε πως αυτό που εξετάζουμε είναι «εάν υπάρχει ένας τρόπος για να δημιουργηθεί ένα κοινό όραμα ασφάλειας για την Κύπρο για τον 21ο αιώνα, που δεν θα βασίζεται τόσο στην πραγματικότητα του 1960, αλλά θα στηρίζεται περισσότερο στις πραγματικότητες του 2017 που παρέχουν αλλαγή για όσους χρειάζονται αλλαγή, αλλά και συνέχεια για εκείνους που χρειάζονται κάποια συνέχεια», είπε ο κ.Άιντα, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές τοποθετήσεις του για την ασφάλεια.

Επομένως, είπε, «αυτό που κάνουμε και θα κάνουμε τις προσεχείς εβδομάδες είναι να συνεχίσουμε να επεξεργαζόμαστε κάποιες ιδέες που έχουμε, τις οποίες έχουμε ήδη ανεπίσημα μοιραστεί με όλους τους συμμετέχοντες σχετικά με ένα νέο μοντέλο που θα ήταν διαφορετικό, αλλά θα εξακολουθεί να παρέχει κάποιες νέες ουδέτερες διαβεβαιώσεις, κάποια διεθνή εποπτεία εφαρμογής της Συνθήκης.

Διότι σε πολλές συμφωνίες ειρήνης – και έχω εμπλακεί σε πολλές – γνωρίζω πως μπορείς να φτάσεις στο σημείο που στις δύο πλευρές κατ’ ακρίβεια αρέσει αυτό που έχει αποτυπωθεί στο χαρτί, αλλά θα αμφισβητούν αν η άλλη πλευρά θα το εφαρμόσει». Ο κ. Άιντα διευκρίνισε πως λέγοντας στην αρχή ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά, εννοούσε ιδιαίτερα αυτά τα ζητήματα.

«Πώς να επεξεργαστούμε το σύστημα ασφαλείας που δημιουργεί μια αίσθηση ασφάλειας και στις δύο κοινότητες και για όλους τους Κυπρίους, αλλά χωρίς η ασφάλεια του ενός να είναι η πηγή της ανασφάλειας του άλλου», πρόσθεσε. Ερωτηθείς αν στο δείπνο εγέρθηκε το θέμα των υδρογονανθράκων, ο κ. Άιντα είπε πως δεν συζητήθηκε, πλην μιας μικρής αναφοράς.

«Και αυτό γιατί πιστεύω όλες οι πλευρές έχουν πλήρη επίγνωση του ισχυρισμού ότι, με τη διευθέτηση, οι υδρογονάνθρακες – όπως και οι δύο ηγέτες έχουν πει σε πολλές ομιλίες και δηλώσεις – θα μπορούσαν να είναι ένα ευνοϊκό στοιχείο στην περίπτωση λύσης, διότι οι πόροι μπορούν να μοιραστούν και θα είναι ευκολότερο να αναπτυχθεί ένας περιφερειακός ενεργειακός κόμβος με τη διευθέτηση. Δεν θέλω να κάνω περισσότερες δηλώσεις γι’ αυτό. Δεν ήταν το θέμα της χθεσινής συζήτησης».

Ο κ. Άιντα έδωσε την ίδια απάντηση όταν ρωτήθηκε αν ο στόχος είναι η ολοκλήρωση των συνομιλιών πριν τα μέσα Ιουλίου που θα ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις. «Δεν συζητήθηκε χθες, δεν είναι το επίκεντρο της δουλειάς μου… δεν κάνω διασύνδεση με αυτό», πρόσθεσε.

Για το πώς φθάσαμε στην πρόσκληση του ΓΓ προς τους ηγέτες, εξήγησε ότι στις 17 Μαϊου προήδρευσε στην Κύπρο μιας συνάντησης όπου προσπάθησαν ξανά να φθάσουν σε συμφωνία, όχι πολύ διαφορετική από της Κυριακής και τότε οι δύο ηγέτες είχαν οι ίδιοι πει πως θα έβλεπαν τη διάσκεψη να λαμβάνει χώρα τον Ιούνιο. Πρόσθεσε ότι με την παρούσα μορφή του ενός κεφαλαίου μετά το άλλο, πετύχαμε ό,τι μπορούσε να επιτευχθεί και τώρα είναι καιρός να δούμε τα πράγματα αλληλοσχετιζόμενα.

«Πρέπει να φέρουμε μέσα τη διάσταση της ασφάλειας και των εγγυήσεων, θέμα που μπορεί να αντιμετωπιστεί κατάλληλα με την παρουσία των εγγυητριών κι αυτό σημαίνει Γενεύη. Συνεπώς συμφώνησαν μ’ αυτό και το πρόβλημα που είχαμε μέχρι την Κυριακή ήταν η σειρά κι όχι ο στόχος να πραγματοποιηθεί η διάσκεψη της Γενεύης», είπε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη διάρκεια της Διάσκεψης στη Γενεύη, ο κ. Άιντα ανέφερε ότι η Διάσκεψη ξεκίνησε στις 12 Ιανουαρίου, δεν έχει ολοκληρωθεί και σήμερα μιλούμε για επανασύγκληση. Ως εκ τούτου, η Διάσκεψη είναι βασικά ανοικτού τέλους, είπε, προσθέτοντας ότι θα έχουμε μια ημερομηνία έναρξης αλλά όχι ημερομηνία λήξης γιατί η ημερομηνία λήξης αφορά τη λύση του προβλήματος ή τη μη λύση – «ελπίζω πως δεν θα είναι αυτό», όπως σημείωσε. Δεν θα αναφερθούμε σε αριθμό ημερών, πρόσθεσε.

Στο ερώτημα αν η άνοδος του απολυταρχισμού στην Τουρκία δημιουργεί πρόβλημα, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα είπε πως οι εξελίξεις στις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανόμενης και της Τουρκίας  είναι ψηλά στην ατζέντα του και έτσι παρακολουθεί τις εγχώριες εξελίξεις στην Τουρκία.

«Αλλά πρέπει να πω πως μέχρι στιγμής αισθάνομαι ότι Τουρκία και Ελλάδα είναι αμφότερες δεσμευμένες στην εξεύρεση διευθέτησης. Δεν είναι ακόμη στην ίδια σελίδα στο πως θα είναι η διευθέτηση. Αλλά και οι δύο μου λένε πως βλέπουν ότι είναι προς το στρατηγικό τους συμφέρον στην περιοχή και τις παγκόσμιες εξελίξεις αν το Κυπριακό λυθεί», είπε.

ΚΥΠΕ

>>> Η Αγγλική αυθαιρεσία για την ΑΟΖ της Κύπρου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.