ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΡΙΒΑΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΗΡΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ

Του ΛΕΩΝΙΔΑ ΛΕΩΝΙΔΟΥ συγγραφέα της βιογραφίας του Γ.Γ.Διγενή (Λονδίνο)

Στις 10 Ιουνίου 2017 οργανώνεται στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας ημερίδα για τα 120χρονα από τη γέννηση του στρατηγού Γεωργίου Γρίβα Διγενή. Αν δεν γινόταν η ανακάλυψη των εγγράφων της Χρυσαλινιώτισσας το 1988 η εκδήλωση αυτή θα λάμβανε χώρα του χρόνου στις 23 Μαϊου το 2018. Ο λόγος είναι γιατί ακόμα και σήμερα επικρατεί η αντίληψη ότι ο Γεώργιος Γρίβας γεννήθηκε στο κατεχόμενο Τρίκωμο της Καρπασίας στις 23 Μαΐου 1898.

Ο ίδιος ο Διγενής κατέγραψε την ημερομηνία αυτή στα διάφορα επίσημα έγγραφα όπως η διαθήκη του την οποία  υπέγραψε τό 1954 αναχωρώντας για την Κύπρο για να αναλάβει τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ. Αλλά και όλα τα στρατιωτικά έγγραφα του Ελληνικού Στρατού που αναφέρονται στη στρατιωτική του σταδιοδρομία καταγράφουν τα πιο πάνω στοιχεία ως τόπο και χρόνο γέννησής του. Τα Απομνημονεύματα του Αγώνος της ΕΟΚΑ του στρατηγού Γρίβα, το επίγραμμα στον τάφο του και πλείστα όσα συγγράμματα που αναφέρονται στη ζωή του καταγράφουν το Τρίκωμο ως τη γενέτειρά του και τις 23 Μαΐου 1898 ως την ημερομηνία γέννησής του. Με βάση αυτά τα δεδομένα το Ίδρυμα Μνημείου Γεωργίου Γρίβα Διγενή, διοργάνωσε στις 24 Μαΐου 1998 στη Λευκωσία Συμπόσιο για να γιορτάσει τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Δεκατέσσερα χρόνια μετά το θάνατό του, το1988 στα πλαίσια της έρευνας που έκανα για τη συγγραφή της Βιογραφίας του Διγενή, η αείμνηστη αδελφή του Θεοπίστη Παπαπέτρου, μου παραχώρησε μια σειρά συνεντεύξεων. Μου αποκάλυψε τότε πώς όχι μόνο ο Γεώργιος Γρίβας αλλά και η ίδια και τα άλλα αδέλφια της γεννήθηκαν στο σπίτι της γιαγιάς τους Αγγελικής (Χατζαντζελούς) από τη μητέρα τους Καλομοίρα στην εντός των τειχών της παλιάς Λευκωσίας ενορία της Χρυσαλινιώτισσας. Και ο λόγος ήταν γιατί το πρώτο της παιδί, ο Ανδρέας πέθανε ευθύς μετά τη γέννησή του στο Τρίκωμο  από έλλειψη ιατρικής περίθαλψης. Έκτοτε ο Θεόδωρος Ιωάννη, πατέρας του Γρίβα, μετέφερε την έγγυο γυναίκα του στο σπίτι της μητέρας της στη Λευκωσίας για να γεννήσει τα παιδιά τους.

Όση ήταν η  απογοήτευσή μου όταν δεν βρήκα οποιαδήποτε καταχώρηση στο Ληξιαρχικό Βιβλίο Γεννήσεων της Χρυσαλινιώτισσας για τη γέννηση Γεωργίου Γρίβα το 1898 τόση ήταν η έκπληξή μου όταν ανακάλυψα την εγγραφή του ένα χρόνο πιο πριν με ημερομηνία 6.6.1897. Το σχετικό έγγραφο πιστοποιεί ότι ο Γεώργιος Θεοδώρου Ιωάννη (Γρίβας) γεννήθηκε στίς 6 Ιουνίου 1897 στην ενορία ΧΡΥΣΑΛΙΝΙΩΤΙΣΣΑ  ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ. Πώς όμως μπορεί να εξηγηθεί αυτή τη διαφορά χρόνου;

Μετά από πολλή σκέψη και έρευνα κατέληξα στην εξής ερμηνεία. Οι Βρετανικές αποικιακές αρχές της Κύπρου, χρησιμοποιούσαν το Γρηγοριανό ημερολόγιο, το οποίο η Βρετανία  καθιέρωσε από το 1752. Στην Ελλάδα όμως συνέχιζε να χρησιμοποιείται το Ιουλιανό ημερολόγιο (παλιό ημερολόγιο) μέχρι το 1915. Η διαφορά των δύο είναι 13 μέρες.  Η 6η Ιουνίου 1897 (Κυριακή) του Γρηγοριανού ημερολογίου του βιβλίου Γεννήσεων Χρυσαλινιώτισσας αντιστοιχεί με την 25η Μαΐου 1897 του Ιουλιανού ημερολογίου που έχει μόνο δυο μέρες διαφορά από τις 23 Μαΐου που ο Γρίβας θεωρούσε ως ημερομηνία γέννησής του. Ενώ όμως λύθηκε το πρόβλημα της διαφοράς ημερομηνίας η  ΔΙΑΦΟΡΑ 1 ΕΤΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ  που καταγράφουν ως έτος γέννησής του το 1898 ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΝΕΞΗΓΗΤΗ. Μετά τη δημοσίευση του πρώτου τόμου της βιογραφίας του Διγενή, είμαι ευτυχής γιατί τόσο το Συμβούλιο Ιστορικής Μνημας Αγώνος ΕΟΚΑ όσο και οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών ΕΟΚΑ έχουν καθιερώσει την 6.6.1897 ως την πραγματική ημερομηνία γέννησης του Αρχηγού της ΕΟΚΑ.

Γιατί όμως το τρίτο παιδί της Καλομοίρας Χατζημιχαήλ και του Θεόδωρου Ιωάννη Τρικωμίτη πήρε το όνομα Γεώργιος και το επίθετο Γρίβας; Ο αδελφός της Καλομοίρας, Γεώργιος Χατζημιχαήλ μερικές μόνο βδομάδες πριν, στις 27 Μαρτίου 1897, είχε αναχωρήσει από την Κύπρο για να πολεμήσει ως εθελοντής μαζί με τους αδελφούς Κρήτες που είχαν επαναστατήσει ενάντια στον Οθωμανό κατακτητή με αποτέλεσμα τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 97. Προς τιμή του αδελφού της εθελοντή Γεωργίου που δεν ήταν σίγουρη αν θα τον έβλεπε ξανά ζωντανό, η Καλομοίρα ονόμασε το νεογέννητο αγόρι της Γεώργιο. Ευτυχώς ο Γεώργιος Χατζημιχαήλ μετά τη λήξη του Ελληνοτουρκικού πολέμου γύρισε στην Κύπρο. Από τα στρατιωτικά έγγραφα της Ελλάδος μαθαίνουμε όμως για κάποιο Γεώργιο Χατζημιχαήλ αγνώστου τόπου καταγωγής ο οποίος σκοτώθηκε κατά τον Μακεδονικό αγώνα 1904-8.

Το επίθετο Γρίβας μέχρι την εγγραφή του Γεωργίου στο Παγκύπριο Γυμνάσιο δεν αποτελούσε επίθετο της οικογένειας. Ο πατέρας του ήταν γνωστός ως Θεόδωρος Ιωάννη (Χατζηρτίγιαννη ή Χαττίργιαννη) Τρικωμίτης. Οι τότε Ελλαδίτες καθηγητές των γυμνασίων μαζί και του Παγκυπρίου, κατά την εγγραφή των μαθητών, αναζητούσαν και τους έδιναν χαρακτηριστικά επίθετα τα οποία συνδέονταν με τη μυθολογία ή την ιστορία της Ελλάδας. Σύμφωνα με μια εκδοχή ο Γεώργιος Θεοδώρου Ιωάννη πήρε το όνομα Γρίβας όταν ανέφερε ότι ο πατέρας του έλεγε πως είχαν κάποια συγγένεια με τους Γριβαίους της Ελληνικής επανάστασης.

http://www.leonidasleonidou.org,  leonidas@nostos.com

>> ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΤΩΝ ΓΕΝΙΤΣΑΡΩΝ: Οι συνεργάτες των Άγγλων κατακτητών καταδικάζουν εκδήλωση για τον αρχηγό της ΕΟΚΑ Γρίβα-Διγενή!!!

ΣΗΜ. Δεν αληθεύει η Ακελική αναφορά ότι ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Π.Καμμένος θα παραστεί στις εκδηλώσεις για τον Διγενή

One thought on “ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΡΙΒΑΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΗΡΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.