Δημοσκόπηση: Τι θα ψηφίσουν την Πέμπτη οι Κύπριοι στο Λονδίνο;

Τις προτεραιότητές τους, τις προτιμήσεις τους και, εν τέλει την ψήφο εμπιστοσύνη τους, «σκιαγραφεί» δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, με ερωτηθέντες Κύπριους μόνιμους κάτοικους. 

Ειδικότερα, σε δημοσκόπηση που διεξήγαγε Delphi Marketing Research για τις εκλογές της 8ης Ιουνίου στη Βρετανία, συνολικά 527 Κύπριοι άντρες και γυναίκες άνω των 18 που διαμένουν στην περιοχή του Λονδίνου κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με το σημαντικό αυτό γεγονός.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 27 με 29 Μαΐου και μέσα από αυτή βλέπει κανείς ότι από αυτούς που έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, μόνο το 70% θα ψηφίσει σίγουρα ενώ ένα 12% αμφιταλαντεύεται στο αν θα ψηφίσει ή όχι. Το 18% είναι η αποχή που μετρήσαμε.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων ψηφοφόρων θα ψηφίσει τους Εργατικούς, με 68,1% έναντι των Συντηρητικών, που συγκεντρώνουν 21%. 

Στη τρίτη θέση βλέπουμε το κόμμα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών του Τιμ Φάρον που συγκεντρώνει το  5% ενώ το UKIP του Paul Natal βρίσκεται πολύ χαμηλά στο 0,6% Άλλο κόμμα  ψηφίζει το 1.6% των Ερωτηθέντων.

Στην ερώτηση «Ποιος θεωρείται ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός;» το 68.3% επιλέγει τον Jeremy Corbyn, ενώ πιο κάτω συναντάμε την Theresa May με 21,6%. Με πολύ μικρό ποσοστό (με 4,8%) συναντάμε τον Tim Farron.

 

Το κόμμα για το οποίο οι συμπατριώτες μας πιστεύουν ότι έχει την καλύτερη πολιτική για το Κυπριακό πρόβλημα είναι το Εργατικό, με 71,6%. Ακολουθούν οι Συντηρητικοί με 19,5% και οι Liberals με 4% .Σχεδόν 3,1% των ερωτηθέντων απαντά «δεν ξέρω». Η εξήγηση γιατί τα ποσοστά των Συντηρητικών ψηφοφόρων είναι χαμηλά είναι ότι με βάση τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στις συνομιλίες, η Βρετανία δεν ανέλαβε τόσο πρωτεύοντα ρόλο.

Στην ερώτηση ποιο κόμμα θα αναλάβει τις ευθύνες του ΗΒ ως εγγυήτρια δύναμη για την ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα, και κυριαρχία, οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι το κόμμα του Jeremy Corbyn  με 71,6% μπορεί να βοηθήσει περισσότερο, αφού η τωρινή διακυβέρνηση τα τελευταία 7 χρόνια από τους Συντηρητικούς 19,5% δεν έκανε κάτι δραστικό, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση.

Στο ερώτημα ποιο κόμμα μπορεί να πιέσει σε μεγάλο βαθμό την Τουρκία να εφαρμόσει τις διάφορες συμφωνίες και τα ψηφίσματα του Σ.Α του ΟΗΕ, ειδικά για την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της στην αρχή των συνομιλιών,  οι Εργατικοί περνάνε πολύ μπροστά με 79,1% έναντι των εργατικών, με 16,8%. 7)

Στην πιο επίκαιρη ερώτηση σχετικά με το Brexit και ποιο κόμμα μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα το διαζύγιο μεταξύ ΗΒ και ΕΕ το 68.3%, των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το κόμμα των Εργατικών έχει την πιο καλή πρόταση. Αντίθετα, βλέπουμε μια δυσπιστία προς το κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών, που εδώ το συναντάμε με 21.4% (γράφημα 8)

Στην καλύτερη πολιτική για το ΝHS, βλέπουμε ότι το κόμμα των Εργατικών περνάει μπροστά με 75,3% έναντι των Συντηρητικών, που έχουν μόλις 17,4%. Αυτό είναι αναμενόμενο, μιας και στο προεκλογικό τους μανιφέστο οι Εργατικοί έχουν κάνει σημαία το  ότι θα δοθούν επιπλέον £ 30 δισεκατομμύρια  στερλίνες χρηματοδότηση για το NHS μέσα στα επόμενα 5 χρόνια καθώς και Θα αντιστραφεί η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας και θα δοθούν πίσω στον δημόσιο έλεγχο

Η καλύτερη πολιτική περί μετανάστευσης, θέμα που μας ενδιαφέρει μιας και ολοένα περισσότεροι συμπατριώτες μας έρχονται εδώ προς αναζήτηση καλύτερης ζωής, ανήκει, με βάση τις απαντήσεις που μας δόθηκαν στους Εργατικούς με 65,1% έναντι των Συντηρητικών με 26,1% . Και αυτό γιατί οι εργατικοί είναι πιο ελαστικοί με βάση τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις όμως και πιο σκληροί ταυτόχρονα για μετανάστες εκτος ΕΕ. Ένα από τα μέτρα είναι να προσλάβουν επιπλέον 500 άτομα προσωπικό για ελέγχους στα σύνορα.

Στο κρίσιμο ερώτημα για την βρετανική οικονομία οι Εργατικοί περνάνε πάλι μπροστά με 66,9% έναντι των Συντηρητικών με 23,2%. Οι Εργατικοί περνάνε μπροστά γιατί έχουν υποσχεθεί ενισχυτικό πακέτο για την ανάπτυξη της οικονομίας, 250 δισεκατομμυρίων λιρών, καμία αύξηση στον ΦΠΑ και στο National Insurance. Από την άλλοι Συντηρητικοί, ενώ περιέκοψαν πολλά, φάνηκαν ικανοί να διαχειριστούν την Κρίση που έπληξε την παγκόσμια οικονομία στην εφταετία που μας πέρασε.

Στην μάχη της καλύτερης εξωτερικής πολιτικής, η οποία και περικλείει την αμυντική πολιτική της χώρας, οι Εργατικοί έρχονται μπροστά  με 68,4% έναντι 21,2% των Συντηρητικών. Αυτό οφείλεται στο ότι οι Εργατικοί θα κάνουν επανεξέταση και αναθεώρηση της στρατηγικής άμυνας και ασφάλειας του ΗΒ, θα σπαταλούν το 2% του προϋπολογισμού για αμυντικές δαπάνες και θα συνεχίσουν να ξοδεύουν το 0,7% σε διεθνή βοήθεια.

Στα θέματα κοινωνικής πολιτικής οι Εργατικοί έχουν και πάλι τον πρώτο λόγο με 74% έναντι των Συντηρητικών με 17%. Θα διατηρήσουνε το τρικλειδο συντάξεων και παροχών για τους συνταξιούχους όπως και επίδομα θέρμανσης και ελεύθερη μετακίνηση με λεωφορεία .  Επανεξέταση του Benefit Cap και θα επαναφέρουν τα Housing benefits για τα άτομα κάτω των 21 ετών. Θα αυξήσουν τα επιδόματα εργασίας με £30 την εβδομάδα και το carer’s allowance κατά £11 την εβδομάδα

Στην ερώτηση ποιες είναι οι κορυφαίες προτεραιότητες των συμπατριωτών μας σε αυτές τις εκλογές οι απαντήσεις έφεραν με την σειρά τα εξής θέματα.

1. Κυπριακό

2. NHs

3. Κοινωνικές Παροχές

4. Εξωτερική πολιτική 

5. BREXIT

6. Οικονομία

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s