“Κλείνει” από Καστελόριζο μέχρι την κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία: Εξέδωσε παράνομες “NOTAMs”

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ 

Πριν κλείσει 24ωρο από την συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζι και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες που κατέληξε στην άρση των προϋποθέσεων που είχε θέσει ο Κύπριος ηγέτης, για την επανασυγκληση της Διάσκεψης της Γενεύης, η Αγκυρα και το ψευδοκράτος έστειλαν το δικό τους μήνυμα. 

Με αυτό επαναλαμβάνουν την πρακτική της παράνομης δέσμευσής μεγάλων περιοχών του FIR Λευκωσίας και της περιοχής κυπριακής ευθύνης Ερευνας και Διάσωσης για ασκήσεις της τουρκικής αεροπορίας.

Και πάλι ανατέθηκε στο παράνομο ψευδοκράτος η έκδοση των παράνομων «ΝΟΤΑΜs» για τις ασκήσεις αυτές σε μια προσπάθεια έμπρακτης αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και νομιμοποίησης των παράνομων «αρχών» του κατοχικών καθεστώτος.

Ετσι για την 29η Ιουνίου με την «ΝΟΤΑΜ» Ν0119/17 αναγγέλλεται η διεξαγωγή άσκησης SAR από την τουρκική αεροπορία στα διεθνή ύδατα και τον διεθνή εναέριο χώρο της Μεσογείου εντός του «εναερίου χώρου του (παράνομου) Ερκάν». Με την «ΝΟΤΑΜ» Ν0118/17 αναγγέλλεται η άσκηση της τουρκικής αεροπορίας χωρίς πυρά και με την Ν0117/17 άσκηση Ερευνας και Διάσωσης η οποία εκτείνεται μέχρι και νοτιοανατολικά του Καστελόριζου επικαλύπτοντας έτσι την περιοχή κυπριακής ευθύνης για Έρευνα και Διάσωση μέχρι των ορίων της γειτνιάζουσας με την ελληνική περιοχή SAR.

Η επιστολή του μονίμου Αντιπροσώπου της Κυπρου στον ΟΗΕ

Χθες δημοσιεύθηκε και ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών (A/71/914 S/2017/441 ) η επιστολή του μονίμου Αντιπροσώπου της Κυπρου στον ΟΗΕ Κορνήλιου Κορνηλίου ο οποίος καταγγέλλει τις συστηματικές παραβιάσεις των κανόνων εναέρια κυκλοφορίας παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου, τις παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροπλάνα και την παράνομη χρήση των κλειστών λιμανιών από τουρκικά στρατιωτικά σκάφη στην διάρκεια του Μαρτίου.

Ο κύπριος πρέσβης αναφέρει στην επιστολή του ότι τα τουρκικά εμπορικά αεροσκάφη χρησιμοποιούν το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου και συγχρόνως το κατοχικό καθεστώς παράνομα εκδίδει ΝΟΤΑΜ για ασκήσεις της Τουρκικής Αεροπορίας. Όμως ο Κ.Κορνηλιου καταγγέλλει με την επιστολή του ότι πρόσφατα άρχισε το κατοχικό καθεστώς να παρεμβαίνει στις ραδιοσυχνότητες συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που είναι για περιπτώσεις κίνδυνου και εκτάκτων αναγκών, και παρακωλύεται έτσι η ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών NAVTEX τόσο για την ναυσιπλοΐα ,όσο και για τα μετεωρολογικά δελτία για ναυτιλομένους, καθως και έκτακτα μηνύματα για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Και η κυπριακή επιστολή επισημαίνει:

«Οι πράξεις αυτές της Τουρκίας στοχεύουν ξεκάθαρα την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενισχύουν την συνεχιζόμενη ντε φάκτο διαίρεση και αναβαθμίζουν το στάτους της αποσχιστικής οντοτητας, διεκδικωντας εναέριο χώρο άνω της κατεχομένης περιοχής της Δημοκρατίας. Επιπροσθέτως η Τουρκία συνεχίζει συστηματικά να παρενοχλεί εμπορικά και στρατιωτικά αεροσκάφη εντός του FIR με ραδιοκλήσεις. 

Η Τουρκική πολιτική παραβίασης του διεθνούς δίκαιου και των διεθνών κανόνων θέτουν την ασφάλεια της διεθνούς πολίτικης αεροπλοΐας σε κίνδυνο και έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην σταθερότητα της περιοχής και προκαλούν προβλήματα στην εναέρια κυκλοφορία της Κυπρου.. Υπογραμμίζεται ότι η συνέχιση των τούρκικων παρανόμων κινήσεων , προκαλεί εντάσεις εν μέσω μιας κρίσιμης περιόδου για την επιτυχή έκβαση της εν εξελίξει διαπραγματευτικής διαδικασίας για μια ειρηνική συνολική επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Πηγή: mignatiou.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s