Τριάντα κιλά ψάρια από τα κατεχόμενα κατασχέθηκαν στο οδόφραγμα Αγ. Δομετίου

ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΖΙΝΟ ΤΩΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ… ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΡΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΛΑ!

Τριάντα κιλά ψάρια εντοπίστηκαν τη Δευτέρα το βράδυ σε όχημα με αριθμούς εγγραφής των κατεχομένων, το οποίο οδηγούσε Τουρκοκύπριος. Το όχημα εντοπίστηκε στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου.

Ο ιδιοκτήτης τους δεν προσκόμισε, ως όφειλε, τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα που απαιτούνται. Τα ψάρια και το όχημα, που χρησιμοποιήθηκε για την παράνομη μεταφορά τους στις ελεύθερες περιοχές κατασχέθηκαν από το Τμήμα Τελωνείων.

Ακολούθως, ύστερα από αίτημα του εμπλεκομένου, το Τμήμα Τελωνείων αποδέχτηκε τον εξώδικο συμβιβασμό της υπόθεσης, με την καταβολή χρηματικού ποσού ύψους €500 και ποσού ύψους €500 για το κατασχεθέν όχημα.  Με την είσπραξη του συνολικού ποσού των €1000, το όχημα επιστράφηκε στον ιδιοκτήτη του, και τα ψάρια καταστράφηκαν στην παρουσία του εμπλεκομένου.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) με αριθ. 866/2004 του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2004, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από την 1η Μαΐου 2004 και ορίζει τους όρους εφαρμογής των διατάξεων της κοινοτικής νομοθεσίας για την κυκλοφορία των προσώπων, των εμπορευμάτων και των υπηρεσιών διαμέσου της γραμμής, απαγορεύεται η μεταφορά ζωικών προϊόντων διαμέσου της πράσινης γραμμής. Η απαγόρευση περιλαμβάνει τόσο τα παραγωγικά ζώα όσο και τα ζώα συντροφιάς, είτε πρόκειται για εμπορική πράξη (π.χ. μεταφορά σε σφαγείο για άμεση σφαγή) είτε για ένα ζώο συντροφιάς που συνοδεύει ο ιδιοκτήτης του.

Εξαίρεση αποτελεί η διακίνηση νωπών ψαριών για εμπορικούς σκοπούς μόνον. Σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να παρουσιαστεί έγκυρο συνοδευτικό έγγραφο και η μετακίνηση τους στις ελεύθερες περιοχές θα επιτραπεί μετά από έλεγχο και έγκριση από τους λειτουργούς των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών. Η διέλευση νωπών ψαριών μπορεί να επιτραπεί μόνο από το σημείο διέλευσης του Αγ. Δομετίου. Σημειώνεται ότι η απαγόρευση περιλαμβάνει λίπασμα (κόπρι), σαλιγκάρια, ερπετά και κυνήγι.

Τρία κιλά χαλούμια και 30 κιλά ψάρια κατάσχεσαν και κατέστρεψαν χθες λειτουργοί του Τμήματος Τελωνείων, κατά τη διάρκεια ελέγχων των διερχομένων οχημάτων από τις κατεχόμενες προς τις ελεύθερες περιοχές στο σημείο διέλευσης Αγίου Δομετίου.

Στο μεταξύ, το ίδιο βράδυ εντοπίστηκαν σε όχημα που οδηγούσε Ελληνοκύπριος, τρία κιλά χαλούμια, τα οποία κατασχέθηκαν από λειτουργούς του Τμήματος Τελωνείων και στη συνέχεια καταστράφηκαν στην παρουσία του ιδιοκτήτη τους.

ΚΥΠΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s