Τους χώρισε η εισβολή, ανταμώνουν στο θάνατο – Η τραγική ιστορία του ζεύγους Ιωάννου

Μια ακόμα τραγική ιστορία κρύβεται πίσω από την κηδεία που θα τελεστεί σήμερα στις 4 το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας στη Λευκωσία.

Η Κωνσταντία Ιωάννου απεβίωσε σε ηλικία 93 ετών την περασμένη Δευτέρα έχοντας να δει τον σύζυγο της από τον Αύγουστο του 1974. Ο σύζυγος της Ανδρέας Ιωάννου ταυτοποιήθηκε με τη μέθοδο του DNA. ΤΑ οστά του εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο στην περιοχή της Αφάνειας.

Η κηδεία του αγνοούμενου Ανδρέα Ιωάννου είχε διευθετηθεί να τελεστεί τις επόμενες μέρες ωστόσο μετά το θάνατο και της συζύγου του, τα παιδιά τους Γιάγκος και Σοφοκλής ζήτησαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες όπως επισπεύσουν τις διαδικασίες ούτως ώστε οι κηδείες των γονιών τους να γίνουν μαζί.

Ιεροσυλία και έγκλημα πολέμου από την Τουρκία

Στις 21 Αυγούστου 1974 τα στρατεύματα του Αττίλα μπήκαν στο χωριό Άσσια, συνέλαβαν όλους τους άρρενες και τους μετέφεραν στην πλατεία του χωριού. Τους επιβίβασαν σε φορτηγά και τους οδήγησαν στο Τουρκοκυπριακό χωρίο Αγυία, ενώ το απόγευμα τους μετέφεραν στα γκαράζ Παυλίδη στη Λευκωσία. Εκεί διαχώρισαν τους άντρες  σε αυτούς που ήταν άνω των 50 ετών και κάτω των 50 ετών.

Ο άτυχος Ιωάννου που τότε ήταν 69 ετών παρέμεινε στο φορτηγό και μαζί με τους υπόλοιπους άνδρες έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Τα οστά του εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο μαζί με 70 άνδρες και τους έριξαν μέσα σε δύο πηγάδια στην τοποθεσία Ορνίθι της Αφάνειας.

Αργότερα οι Τούρκοι μετέφεραν τα οστά σε άλλο σημείου που παραμένει άγνωστο. Ωστόσο κάποια οστά παρέμειναν στα πηγάδια και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA.

2 thoughts on “Τους χώρισε η εισβολή, ανταμώνουν στο θάνατο – Η τραγική ιστορία του ζεύγους Ιωάννου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s