Δυό γυναίκες θα κυβερνήσουν την Μεγάλη Βρετανία!

Η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, αφού επισκέφθηκε τη βασίλισσα στα ανάκτορα το Μπάκιγχαμ.

Η Τερέζα Μέι κατόρθωσε να έρθει σε συμφωνία με το συντηρητικό κόμμα DUP της Β. Ιρλανδίας που της επιτρέπει να έχει την πλειοψηφία, με τον όρο να κάνει παραχωρήσεις σε ορισμένα θέματα.

Το BBC αποκάλεσε αυτό το ιρλανδέζικο κόμμα «το κόμμα που χρίζει τον βασιλιά». Η Τερέζα Μέι πήρε καταρχήν από την βασίλισσα την άδεια να σχηματίσει κυβέρνηση. Σε μια σύντομη ομιλία της, η βρετανή πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η νέα κυβέρνηση «θα κάνει σωστά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit », και πρόσθεσε, μπροστά στους δημοσιογράφους: «Και τώρα, δουλειά!»

Theresa May and Arlene Foster, new British government.

Η συμφωνία της Μέι με το ιρλανδικό κόμμα κατέστη δυνατή μετά από ολονύκτιες διαβουλεύσεις. Το DUP κέρδισε 10 έδρες στις εκλογές της Πέμπτης, 8 Ιουνίου, ήτοι 2 περισσότερες από τις προηγούμενες εκλογές. Οπως εξηγεί ο Guardian, το ιρλανδικό κόμμα πήρε αυτή την απόφαση γιατί απελπίστηκε όταν κατάλαβε ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν (ιστορικός εχθρός του DUP γιατί έχει καλές σχέσεις με το Σιν Φέιν) μπορεί να γίνει πρωθυπουργός.

Δεν είναι ακόμη γνωστές οι λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας με το Συντηρητικό κόμμα, το οποίο παρουσιάζεται από τον βρετανικό Τύπο ως «σύμφωνο στήριξης περισσότερο παρά τυπική συμμαχία». Αλλά είναι σίγουρο ότι αυτό το κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας κάνει μια καλή πολιτική κίνηση. Παρότι δεν είναι πιθανό τα μέλη του DUP να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, το εν λόγω κόμμα θα δει κάποιες από τις ιδέες του να υλοποιούνται στο κυβερνητικό έργο.

Η ηγέτης του κόμματος Arlene Foster δήλωσε ότι είναι «απόλυτα ικανοποιημένη» από τις εξελίξεις.

«Περισσότερες ψήφοι. Περισσότερες έδρες. Περισσότερη επιρροή. Για περισσότερη Βόρεια Ιρλανδία» έλεγε η αφίσα του PUD προεκλογικά και αποδείχτηκε προφητική. Το DUP είναι ένα «βολικό» κόμμα για την βρετανή πρωθυπουργό γιατί δεν διεκδίκησε ποτέ ένα ειδικό καθεστώς για την Βόρεια Ιρλανδία στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Το DUP δεν έχει καμία σχέση με το Σιν Φέιν, το οποίο ζητάει ειδικό καθεστώς για την Β. Ιρλανδία και πήρε 7 έδρες στις εκλογές της Πέμπτης, 8 Ιουνίου.

2 thoughts on “Δυό γυναίκες θα κυβερνήσουν την Μεγάλη Βρετανία!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s