Γεωτρήσεις στη Μεσόγειο ανακοινώνει η Άγκυρα

Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας επισκέφθηκε χθες το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός.

Τέλος του Ιούνη ολοκληρώνονται οι σεισμικές έρευνες στην περιοχή, δήλωσε από το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας.

Του Νίκου Στέλγια –  Άγκυρα

Σε κίνηση επίδειξης ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο προχωρά σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για το Κυπριακό, η Τουρκία. Ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, συνοδευόμενος από τον «Υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας» Σουνάτ Ατούν επισκέφθηκε χθες το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός ενώ σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ, ο Μπεράτ Άλμπαϊρακ, φέρεται να δήλωσε ότι η Άγκυρα σχεδιάζει γεωτρήσεις στη Μεσόγειο μέχρι το τέλος του έτους.

«Με την ευλογία του Αλλάχ, εντός αυτού του έτους, αγοράζοντας το δικό μας καράβι, θα ξεκινήσουμε έρευνες (sondage) στην Μεσόγειο και στην Μαύρη Θάλασσα. Στα πλαίσια αυτής της εξέλιξης, υπολογίζω ότι το τρίτο ή τελευταίο τέταρτο αυτού του έτους, με την ευλογία του Αλλάχ, προτού ολοκληρωθεί αυτό το έτος, θα ανοίξουμε το πρώτο πηγάδι μας στην Μεσόγειο».

Όσο αφορά τις εργασίες του Μπαρμπαρός ο Άλμπαϊρακ δήλωσε ότι το σκάφος πραγματοποίησε 3D έρευνες στα ανοιχτά της Αμμοχώστου σε μια περιοχή 695 τετραγωνικών μέτρων. Ο ίδιος τονίζει τα εξής: «Με βάση τις νέες πληροφορίες που λαμβάνω, ανεξάρτητα από τον προγραμματισμό μας για τον Ιούλιο, αυτή την στιγμή η ταχύτητα (των ερευνών) μας είναι ικανοποιητική. Στο τέλος αυτού του μήνα θα ολοκληρώσουμε τις 3D σεισμικές έρευνες στην περιοχή. Στην συνέχεια, με την ευλογία του Αλλάχ, το Μπαμπαρός θα συνεχίσει τις 3D σεισμικές έρευνες του στην επόμενη περιοχή, στην περιοχή της Μέσης Μεσογείου. Υπολογίζω ότι μέχρι τα τέλη αυτού του έτους θα ολοκληρώσει τις σεισμικές εργασίες τουλάχιστον δυο ή τριών περιοχών.

Ο κ. Άλμπαϊρακ τονίζει ότι η προσοχή του Μπαρμπαρός στην νέα περίοδο στρέφεται σε τρεις περιοχές.

Ο κ. Άλμπαϊρακ ανακοινώνει ότι ακολουθούν νέες επενδύσεις της χώρας του στο πεδίο της αναζήτησης-έρευνας του φυσικού αερίου. Ο ίδιος τονίζει ότι εντός των επόμενων δέκα ετών η χώρα του θα σημειώσει πρόοδο στο πεδίο των σεισμικών ερευνών και εξορύξεων.

Σε ότι αφορά την κυπριακή έκφανση της όλης εξέλιξης, ο κ. Άλμπαϊρακ τονίζει τα εξής: «Η Τουρκία με βάση την συμμαχία της με την Βόρεια Κύπρο, εκτός από τα περίχωρα της Τουρκίας θα δηλώνει παρών και στις έρευνες στα νερά της ΤΔΒΚ».

Τέλος, ο κ. Άλμπαϊρακ εστιάζει στην σημασία που φέρουν τα ενεργειακά αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου για τα επόμενα 15-20 χρόνια.

>>> Επίσκεψη Τούρκου Υπ. Ενέργειας στο Μπαρμπαρός 

One thought on “Γεωτρήσεις στη Μεσόγειο ανακοινώνει η Άγκυρα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.