ΤΟ “ΠΡΟΒΛΗΜΑ” ΤΟΥ ΑΚΕΛ: Μάικ, Μισιέ, Μιχαήλ, άλλως Μιχάλης…

Μάικ Σπανός, ο άνθρωπος του εργαζόμενου λαού, υποψήφιος του ΑΚΕΛ, του κόμματος του εργαζόμενου λαού…

Πώς μεταμορφώνεται ένας δεξιών πεποιθήσεων επιχειρηματίας σε υποψήφιο κομμουνιστικού κόμματος; Ή μάλλον πώς πείθονται οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ να υποστηρίξουν έναν άνθρωπο που μέχρι σήμερα αντιπροσώπευε για αυτούς ό,τι πιο ξένο προς τις αριστερές θεωρίες; 

Πρώτον, απαλείφεται το «Μάικ» από κάθε αναφορά στο πρόσωπό του. Πολύ αμερικάνικο, πολύ λάιτ για τα λαϊκά στρώματα. Μιχάλης Σπανός είναι εδώ και λίγες μέρες ο κάποτε Μιχαλάκης (για τη μητέρα του) κι έπειτα Μάικ (για τους cool φίλους του και όλους τους υπόλοιπους).

Έπειτα, εφοδιάζεται με season ticket για τις κερκίδες της Ομόνοιας και δεν χάνει αγώνα. Κι όταν αντίπαλος είναι ο Απόλλωνας, φροντίζει να θυμάται σε ποια κερκίδα θα κατευθυνθεί. Και ψύχραιμα. Δεν πολυενθουσιάζεται όταν βάλει γκολ ο Απόλλωνας. Κι αν παρεμπιπτόντως διψάσει ή θέλει κάτι για να τονωθεί, δεν παραγγέλνει Coca-Cola αλλά χυμό πορτοκάλι της Loel. Παρόλο που δεν είναι προπατορικό αμάρτημα το βιογραφικό του, ας μην υπενθυμίζει διαρκώς τη σχέση του με το κεφάλαιο.

Στη συνέχεια, αρχίζει να επισκέπτεται συλλόγους λαϊκών οργανώσεων και να εξηγεί για το πόσο θαύμαζε τους αγώνες της εργατιάς όταν τους έβλεπε από την απέναντι πλευρά. Εξάλλου το επιβεβαίωσε και ο Κυρίτσης όταν έπεσε πρώτη φορά (σαν κεραυνός) το όνομά του στο τραπέζι των υποψηφίων.

Τον Μάικ Σπανό (Μάικ τον αποκαλούσαν τότε) τον διέκρινε ως «έναν από τους λίγους εργοδότες που σέβονταν τις συλλογικές συμβάσεις και ο οποίος πριν από κάθε βήμα φρόντιζε να ανταλλάξει απόψεις με τις συντεχνίες, τις οποίες σεβόταν απόλυτα». (Σημ. Με το «πριν από κάθε βήμα» ενδεχομένως να εννοούσε πριν από κάθε απόλυση). Λέγεται μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Πολίτη βασισμένο σε δηλώσεις πρωτοκλασάτου στέλεχος του ΑΚΕΛ, πως ο Μάικ, άλλως Μιχάλης, Σπανός «ήταν ο άνθρωπος που προώθησε την ισομισθία μεταξύ ανδρών και γυναικών όσο ήταν στην Coca-Cola». Αυτό το τελευταίο για να πειστούν τα μέλη της ΠΟΓΟ.

Κάπου εκεί στα χωριά που θα τριγυρνά απ’ εδώ και πέρα με τον Άντρο, τον Στεφάνου και τον Λουκαΐδη, οι οποίοι θα τον συστήνουν στα μέλη τους, καλό είναι να εφεύρει και κάποιο μακρινό θείο, ταπεινό γεωργό, τον οποίο επισκεπτόταν τα καλοκαίρια και τον έπαιρνε βόλτες με το γαϊδουράκι του. Κι έτσι ανακάλυψε την ιππασία. Καμία σχέση με τις ταινίες που βλέπετε με τους αριστοκράτες της Αγγλίας να ιππεύουν τα ακριβά άλογά τους και να τριγυρνούν στα ατέλειωτα γρασίδια τους ή να εφορμούν για κυνήγι αλεπούς. Από ένα ταπεινό γαϊδουράκι προήλθε η αγάπη του για το ευγενές άθλημα.

Έτσι κι αλλιώς τη Δεξιά θα την αλώσουμε εκ των έσω. Αβάντι πόπολο. 

Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου “Φ”

>>> Μάικ Σπανός: Κακοήθη κύτταρα τα πολιτικά κόμματα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s