Λιλλήκας: Μεγάλης διάρκειας διάσκεψη θα συμπέσει με γεώτρηση και θα οδηγήσει σε πιέσεις

Την ανησυχία του ότι μια μεγάλης διάρκειας διάσκεψη θα συμπέσει με τη γεώτρηση, κάτι που θα οδηγήσει σε άσκηση πιέσεων πάνω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, για αναστολή του ενεργειακού προγράμματος, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας.

Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο επίσκεψης του στη Λεωφόρο Τσερίου, ο κ. Λιλλήκας είπε πως “έχουν επιβεβαιωθεί οι ανησυχίες που είχαμε εκφράσει από την πρώτη μέρα ότι ενδεχόμενα η διάσκεψη να οριζόταν κοντά στην ημερομηνία που θα γίνει η γεώτρηση της ΤΟΤΑΛ”, σημειώνοντας πως “μια μεγάλης διάρκειας διάσκεψη θα συμπέσει με τη γεώτρηση, κάτι που θα οδηγήσει σε άσκηση πιέσεων πάνω στον κ. Αναστασιάδη για αναστολή του ενεργειακού μας προγράμματος”.

“Θα θέλαμε να δούμε το έγγραφο Έιντε, το οποίο θα αποτελέσει και τη βάση της διαπραγμάτευσης, για τα ζητήματα της ασφάλειας. Αυτό το έγγραφο δεν γνωρίζουμε ακόμα αν θα έχει απλά ερωτήματα, τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν κατά τη διάρκεια της διάσκεψης από τις εγγυήτριες δυνάμεις ή αν θα πρόκειται για να ένα έγγραφο, το οποίο παρουσιάζει εναλλακτικές προτάσεις, για την επίλυση του ζητήματος της ασφάλειας”, είπε.

Πρόσθεσε ότι “στην περίπτωση που υπάρχουν ή καταθέσει ο κ.  Έιντε μετά από διαβουλεύσεις  προτάσεις ή εναλλακτικές ιδέες για τα θέματα της ασφάλειας, πολύ φοβούμαστε ότι θα οδηγηθούμε σε μια έμμεση επιδιαιτησία, κατά την οποία είναι και εύκολη η επίρριψη ευθυνών στην περίπτωση που ο κ. Αναστασιάδης δεν αποδεχτεί κάποιες ιδέες του κ. Έιντε”.

Είπε ακόμα ότι “θα έπρεπε πολύ πριν καθοριστεί η ημερομηνία να είχαν ξεκαθαρίσει όλα αυτά τα ζητήματα και να μην αυτοσχεδιάζουμε για μια ακόμα φορά οδηγούμενοι σε αυτοπαγίδευση”, για να σημειώσει ότι “όπως έχει διαμορφωθεί το σκηνικό και με δεδομένες τις αδιάλλακτες θέσεις της Τουρκίας, την επιθετικότητα Ερντογάν, που την εκφράζει και στη γειτονική περιοχή, δεν μπορεί να οδηγηθούμε σε μια καλή λύση ως αποτέλεσμα της διάσκεψης”.

“Είτε θα οδηγηθούμε”, είπε, “στην αποδοχή και ικανοποίηση των ακραίων τουρκικών απαιτήσεων ή σε ένα αδιέξοδο, το οποίο όμως αυτή τη φορά επειδή θα προέλθει από μια διάσκεψη θα λύσει τα χέρια της Τουρκίας, για να προχωρήσει στη δημιουργία νέων τετελεσμένων”.

One thought on “Λιλλήκας: Μεγάλης διάρκειας διάσκεψη θα συμπέσει με γεώτρηση και θα οδηγήσει σε πιέσεις

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s