Η Μέι επαναφέρει στο υπουργικό συμβούλιο τον πολιτικό της αντίπαλο για να συσπειρώσει το κόμμα

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι επανέφερε στην ανασχηματισμένη κυβέρνησή της τον υπέρμαχο του Brexit και ενδοκομματικό αντίπαλό της Μάικλ Γκρόουβ σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τους Συντηρητικούς μετά τις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Πέμπτης, όπου έχασε την απόλυτη πλειοψηφία λίγες μόνο ημέρες πριν από την έναρξη των συνομιλιών για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η 60χρονη ηγέτης είπε ότι στον ανασχηματισμό που ανακοίνωσε νωρίτερα χθες – επιφέροντας μικρές αλλαγές από το προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο – χρησιμοποίησε έμπειρους πολιτικούς από “όλο το Συντηρητικό Κόμμα” όταν ανακοίνωσε ότι διόρισε υπουργό Γεωργίας τον Γκρόουβ, έμπειρο υπουργό ο οποίος είχε διαφωνήσει με τη Μέι όταν εκείνη ήταν υπουργός Εσωτερικών.

Η κίνηση αποτέλεσε έκπληξη, καθώς ο Γκρόουβ απολύθηκε από τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης πέρυσι από την Μέι μετά την προσπάθειά του να ηγηθεί των Συντηρητικών η οποία ανάγκασε τον Μπόρις Τζόνσον, νυν υπουργό Εξωτερικών, να βγει από την μάχη της ηγεσίας εν μέσω κατηγοριών για προδοσία και πολιτικά μαχαιρώματα.

Αφότου όμως η Μέι έπαιξε την πλειοψηφία της σε εκλογές που δεν ήταν αναγκαίες, τώρα χρειάζεται να συσπειρώσει ένα απογοητευμένο κόμμα γύρω από αυτήν όχι μόνο για να την υποστηρίξει στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, αλλά και για να έρθει σε συμφωνία με ένα μικρό βορειοϊρλανδέζικο κόμμα ώστε να παραμείνει στην εξουσία.

Στις εκλογές της Τετάρτης, οι Συντηρητικοί κέρδισαν 318 έδρες στη Βουλή των Κοινωτήτων ενώ η αντιπολίτευση των Εργατικών έλαβε 262. Εκτός από τον Γκόουβ και τον στενό της σύμμαχο Ντάμιαν Γκριν, ο οποίος αναβαθμίστηκε σε υπουργό που θα συντονίσει την καθημερινή λειτουργία της κυβέρνησης, η Μέι διατήρησε τη σύνθεση του προηγούμενου υπουργικού συμβουλίου.

Πηγές: ΑΠΕ, Reuters

One thought on “Η Μέι επαναφέρει στο υπουργικό συμβούλιο τον πολιτικό της αντίπαλο για να συσπειρώσει το κόμμα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.