Μαδρίτη: Άντρες κλείστε τα πόδια σας στο τρένο!

Η πρωτεύουσα της Ισπανίας δεν σκοπεύει να ανεχθεί στο μέλλον την αγενή και απρεπή στάση των ανδρών μέσα στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Κηρύσσει ανεπιθύμητους τους άνδρες που κάθονται σε τρένα και λεωφορεία με τα πόδια διάπλατα ανοιχτά σε σημείο που να ακουμπούν τους διπλανούς ή να καταλαμβάνουν δύο θέσεις. 

Η δημοτική εταιρεία συγκοινωνιών ανακοίνωσε την τοποθέτηση νέων απαγορευτικών σημάτων σε όλα τα βαγόνια και τα οχήματα ελπίζοντας να φέρει τον ανδρικό πληθυσμό σε δύσκολη θέση. Μαζί με τα πλέον γνωστά σήματα, όπως το «Απαγορεύεται το κάπνισμα» ή το «Όχι σκουπίδια» που βλέπουμε καθημερινά στα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι κάτοικοι της Μαδρίτης θα δουν σύντομα κάτι καθόλου συνηθισμένο ή οικείο.

Η νέα ταμπέλα που θα τοποθετηθεί σε όλα τα μέσα μεταφοράς της πόλης είναι αυτή που θα απαιτεί από τους άρρενες επιβάτες να μην κάθονται στις θέσεις των λεωφορείων με τα πόδια τους ανοιχτά (No manspreading).

Η κίνηση προέκυψε μετά την πολύμηνη εκστρατεία της γυναικείας οργάνωσης «Mujeres en Lucha».  Μια καμπάνια που ξεκίνησε στις αρχές του έτους με τη συγκέντρωση υπογραφών για το αίτημα #MadridSinManspreading (Μαδρίτη χωρίς το Manspreading).

Ο νεολογισμός Manspreading (άνδρες που απλώνονται) με τον οποίο περιγράφεται αυτή η συνήθεια προστέθηκε το 2016 στην ηλεκτρονική έκδοση του Λεξικού της Οξφόρδης. Το αίτημα των «Mujeres en Lucha» έγινε viral στα social media  και παρουσιάστηκε στη δήμαρχο της Μαδρίτης, Μανουέλα Καρμένα.

No problem with women spreading…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s